Italijoje, Prancūzijoje ir JAV per praėjusias 24 valandas užregistruota mažiau mirties nuo koronaviruso atvejų. Italija, labiausiai nukentėjusi Europos šalis, sekmadienį paskelbė mažiausią per daugiau kaip tris savaites mirties atvejų skaičių – 431.

Daugiau kaip pusė planetos gyventojų neina iš namų šalims bandant stabdyti viruso plitimą, kuris atsirado Kinijoje praėjusių metų pabaigoje ir jau nusinešė mažiausiai 112 500 gyvybių. Karantino sąlygomis popiežius Pranciškus Velykų sekmadienį savo kreipimąsi pasauliui transliavo internetu, o Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas išėjo iš ligoninės dėkodamas medikams už išgelbėtą gyvybę.

Ispanijoje per parą užregistruojamų mirties atvejų skaičius pastarosiomis dienomis mažėjo, bet sekmadienį buvo užfiksuotas nedidelis padidėjimas – per parą mirė 619 pacientų – 109 daugiau nei išvakarėse. Premjeras Pedro Sanchezas perspėjo, kad šalis „dar toli nuo pergalės“, nors sveikatos apsaugos pareigūnai neseniai teigė, kad epidemija jau pasiekė piką.

„Visi labai norime sugrįžti į gatves,... bet dar labiau trokštame laimėti šį karą ir užkirsti kelią atkryčiui“, – sakė P. Sanchezas, kai kurioms kompanijoms rengiantis atnaujinti darbą po dviejų savaičių uždarymo.

Jungtinėse Valstijose, kurios dabar yra labiausiai pandemijos veikiama valstybė, vyriausiasis infekcinių ligų ekspertas parėmė atsargius optimistinius vertinimus, kad pandemija galbūt jau pasiekė savo piką.

Pasak Anthony Fauci, tam tikrose šalies dalyse apribojimai galėtų būti pradėti švelninti gegužę, tačiau perspėjo, kad nebus įmanoma tiesiog „įjungti“ didžiausios pasaulio ekonomikos.

„Tikimės, kad iki mėnesio pabaigos galėsime apsižvalgyti ir paklausti: gerai, ar yra kokių nors elementų, kuriuos galėtume saugiai ir atsargiai grąžinti?“, – televizijai CNN sakė virusologas.

„Jei taip bus, pirmyn. O jei ne, tiesiog toliau lauksime“, – pridūrė A. Fauci.

Jungtinėse Amerikos Valstijose, kuriose gyvena 4,25 proc. pasaulio gyventojų, užfiksuota beveik penktadalis visų pasaulyje užregistruotų mirties nuo koronaviruso atvejų.

JAV per parą užregistruota 1 514 mirties nuo koronaviruso atvejų, rodo sekmadienį 20 val. 30 min. vietos (pirmadienį 3 val. 30 min. Lietuvos) laiku paskelbti Baltimorėje įsikūrusio Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universiteto duomenys. Bendras COVID-19 aukų JAV skaičius padidėjo iki 22 020 ir yra didžiausias pasaulyje.

JAV taip pat pirmauja pasaulyje pagal patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičių, kuris sekmadienį vakare buvo 555 313.