Tiesa, jis tvirtino, kad nuo to niekas nepasikeitė – ir toliau laiką leidžia namuose, maistą užsisakinėja internetu. „Laikomės karantino, tik gera žinoti, kad gal išeisime čia netoli į pievas, į laukus pasivaikščioti“, – Delfi pasakojo M. Kazlauskas.

Beje, jis tikina, kad ir toliau laikysis visų reikalavimų ir priduria, kad nereiktų išsigąsti vieno – teigiamo rezultato. „Jei pajautėte simptomus, nebijokite nuvažiuoti ir pasidaryti tą tyrimą, jei tik gaunate leidimą“, – kalbėjo M. Kazlauskas.

Oficialiai skelbiama, kad nuo koronaviruso Lietuvoje pasveiko 54 asmenys.

O ar toliau kaip įmanydamas laikysis higienos, atstumų ir kitų reikalavimų, ar jausis kiek ramiau dėl to? Jis teigė, kad ir toliau elgsis drausmingai, testo rezultatai nesuteikė jokio atsipalaidavimo. „Galų gale teko skaityti ir girdėti, kad tas virusas gali ir mutuoti, teko skaityti, kad galbūt yra ir keli užsikrėtimo mutavusiu virusu atvejai. Tai tikrai manau, kad toliau laikysiuosi visų saugumo priemonių: į parduotuves nevaikščiosiu, kaip užsisakinėjome internetu, taip ir toliau stengsimės užsisakinėti, taip, galbūt kiek laisviau dėl to, kad įprastomis karantino sąlygomis, dėvint kaukę, pirštines, dezinfekuojant, gali ir į parduotuvę nueiti, jei kažko labai prireikia ir negali įsigyti internetu“, – teigė M. Kazlauskas.

Koronavirusas M. Kazlauskui buvo nustatytas po viešnagės Dominikos Respublikoje. Vyras tvirtino, kad nejautė jokių ypatingų viruso simptomų, tačiau po to, kai keliems kartu keliavusiems draugams buvo nustatytas virusas, jis taip pat nusprendė pasitikrinti. „Simptomų nėra, jie nesikartoja. Tada, prieš testo darymą, buvo kažkiek simptomų, bet jie išnyko. Nosis nėra užgulusi, nieko nėra“, – teigė M. Kazlauskas.

Saviizoliacijoje kelias savaites buvęs M. Kazlauskas gyvena kartu su žmona. Jai buvo atliktas koronaviruso testas, tačiau jis buvo neigiamas. Jo teigimu, jo žmona nejautė absoliučiai jokių simptomų, jaučiasi visiškai sveika.

O ar gali būt, kad ji persirgo tik nežino? „Gal. Gal anksčiau, gal kelionėje. Bet nebuvo pasireiškę jokie simptomai“, – teigė pašnekovas.

M. Kazlauskas savo istoriją nuo pat pradžių viešino feisbuke. Iš pradžių pasakojo, kad mobiliajame punkte atlikto testo rezultatus sužinojo tik susiradęs internete, niekas jam nepaskambino ir nepasidomėjo, kaip jis jaučiasi. Kiek vėliau, po to, kai jis viską paviešino, į jo namų duris pasibeldę specialistai išvežė jį ir jo žmoną į Santaros klinikas tyrimams, vėliau jie grįžo namo ir toliau laiką leido griežtoje saviizoliacijoje.

Specialistų skambučio su klausimais, kaip jis jaučiasi, ar laikosi nurodymų ir prašymo įvardyti vietas, kur lankėsi, M. Kazlauskas sulaukė beveik po mėnesio. Tą akimirką, kai sulaukė skambučio, jis jau žinojo, kad yra pasveikęs.

„Beveik mėnuo! Beveik mėnesį laiko truko, kad atsirastų drąsi NVSC specialistė, kurį išdrįstų paskambinti man. Ji buvo super duper maloni“, – feisbuke džiaugėsi M. Kazlauskas ir pridūrė, kad pokalbio metu pasidomėjo ir kaip jam elgtis sulaukus antro neigiamo atsakymo.

Ir nors specialistų dėmesio jis nesulaukė, savo patirtimi dalijosi ir feisbuke, ir asmeninėse žinutėse. Jis taip pat įkūrė ir uždarą grupę, kurioje buria užsikrėtusius virusu arba jau pasveikusius.

„Gimė mintis burti grupę, dabar pradėjome šiek tiek konsultuoti Vyriausybės analitikų grupę, kuri bando analizuoti visą situaciją ir galbūt kažką pagerinti. Pateikėme pasiūlymus iš pacientų pusės, nes matėme, kur strigo komunikacija, kiti dalykai“, – pasakojo M. Kazlauskas.

Beje, jis neslėpė, kad pradėjęs garsiai kalbėti apie koronavirusą sulaukė daugybės žinučių su įvairiais klausimais. Ko jie klausė dažniausiai? „Klausė, kaip aš jaučiuosi, kaip supratau, kad simptomai pasireiškė. Yra tokių, kurie klausė, kaip aš jaučiuosi ir pasakojo, kaip jie jaučiasi, klausė, ar jie jau serga. Bet aš nesu medikas, galiu tik tai, ką domėjausi pasakyti. Klausė, kokius vaistus geriu, kaip gydausi, kokius vitaminus man rekomendavo“, – vardijo pašnekovas.

M. Kazlauskas nusprendė padėti ir kitiems, todėl netrukus keliaus duoti kraujo Santaros klinikų Kraujo centrui. „Ten yra tik vienas aparatas ir vienam žmogui skiriama maždaug viena valanda, tai jie pasižiūrės, kad bus laisvas aparatas, – teigė M. Kazlauskas ir pridūrė. – Suprantu, kad jie ištirs mano sveikatą, ar galiu duoti kraujo, ar man pačiam kaip pacientui tai nepakenks, bet aš jaučiuosi gerai ir jokių pašalinių ligų neturiu. Tai valandą truks procedūra: aparatas atskirs plazmą, ją pasiliks, o kraujo skystį grąžins man atgal. Tada tą plazmą naudos sunkiems ligoniams gydyti, nes jei yra antikūnių, tai tie antikūniai ir bus naudojami gydymui.“

Delfi primena, kad M. Kazlauskas savo istoriją paviešino žiniasklaidoje. Jis viešėjo Dominikos Respublikoje su draugų kompanija. Grįžus keliems draugams buvo nustatytas koronavirusas. Jis, pajutęs netipinius simptomus, nusprendė kreiptis į specialistus. Jam pavyko pasitikrinti mobiliajam punkte. Jo atsakymas buvo teigiamas, tačiau apie tai jis sužinojo ne iš specialistų, o iš elektroninės sistemos.

Per kelias paras su juo niekas nesusisiekė, jo žmonos taip pat niekas netyrė, neklausė ir kontaktų, kuriuos jis galėjo turėti.

Laidoje „Delfi diena“ kalbintas vyras teigė, kad jaučiasi gerai. Jis juokavo, kad jaučiasi tarsi būtų sveikas, ir pats linkęs sakyti, kad jis neserga, o turi koronavirusą. Kol kas neaišku, ar serga ir jo žmona, nes jai kol kas neteko galimybė daryti testo. „Ji nejaučia jokių simptomų, tai aš šeimoje kol kas esu vienintelis, kuris turi šį virusą“, – sakė M. Kazlauskas.

Į Dominikos respubliką jie keliavo su draugų kompanija. Vyro žiniomis, jis yra penktasis, kuris turi šį virusą. Keturi asmenys buvo nustatyti dar praėjusią savaitę. „Žiniasklaidos dėka aš ir susekiau šitą informaciją, kad mes taip pat galime turėti. Kartu su mumis keliavę asmenys patvirtinti koronaviruso turėtojais. Mano žiniomis, keturi asmenys šiuo metu planuoja daryti arba jau pasidarė testus. Mano žmona ir dar vienas asmuo kol kas nejaučia jokių simptomų, todėl niekas jiems nerekomenduoja ir neskiria laiko testui daryti“, – pasakojo M. Kazlauskas.

Vyras sakė, kad prieš patvirtinant diagnozę, būtų galėjęs lažintis, kad neturi koronaviruso. Jo jaučiami simptomai yra netipiniai. „Simptomai, kuriuos jaučiau, nebuvo tie, kurie skelbiami viešai. Mano temperatūra kartais pakildavo iki 37,2- 37,3 (…) laipsnio Celsijaus. Tai buvo reti atvejai, dažniausiai ji buvo žemesnė nei 37 laipsniai Celsijaus. Vienintelis simptomas, kas irgi paskambinus 1808 sakė, kad tai yra ne koronaviruso simptomas, tai buvo užgulusi nosis“, – pasakojo M. Kazlauskas.