„Galime ruoštis laipsniškam kontroliuojamam sugrįžimui į normalų gyvenimą“, – sakė ministras Adamas Vojtechas žurnalistams.

„Blogiausia mums jau tikrai praeityje. Mums taip pat pavyko apsaugoti ligonines ir intensyvios terapijos skyrius, kurie vis dar turi rezervų“, – nurodė jis.

Čekijos pareigūnai antradienį pranešė apie 195 naujus koronaviruso atvejus šalyje, nors kovo 27-ąją jų buvo registruota 375.

Antradienį taip pat buvo atliktas rekordiškai didelis testų dėl koronaviruso skaičius – 7 434, tuo metu kovo 27 dieną buvo atlikta kiek daugiau nei 5 000 tyrimų.

„Naujausi duomenys rodo tendencijos lūžį“, – sakė Čekijos sveikatos informacijos ir statistikos instituto vadovas Ladislavas Dusekas.

„Tai yra aiškus signalas, kad... nekontroliuojamas infekcijos plitimas sustojo“, – pridūrė jis.

Antradienį L. Dusekas žurnalistams sakė, kad iš viso patvirtintų koronaviruso atvejų skaičius sudaro 5,1 proc. visų atliktų testų ir nuolat mažėja, lyginant su kovo pabaiga, kai užsikrėtusiųjų buvo registruojama 6,7 proc. iš visų patikrintųjų.

„Kasdien į ligoninę patenkančių naujų pacientų skaičius išlieka maždaug toks pats“, – nurodė L. Dusekas. Jis pridūrė, kad maždaug 13–15 proc. užsikrėtusių asmenų prireikė hospitalizavimo.

Siekdama sustabdyti viruso plitimą, kovo viduryje vyriausybė uždarė sienas, daugumą parduotuvių, barus, kino teatrus ir teatrus.

Tuo metu buvo prognozuojama, kad kiekvienas čekas gali vidutiniškai užkrėsti po 2,64 žmogaus, bet dabar, įvestų priemonių dėka, ši proporcija sumažėjo maždaug iki 1, nurodė L. Dusekas.

Pareigūnai taip pat nurodė visiems išėjus iš namų dėvėti veido kaukes. Buvo draudžiama vaikščioti viešose vietose didesnėms nei dviejų žmonių grupėms.

Tačiau pirmadienį apsaugos priemonės buvo pradėtos švelninti. Atsidarė kai kurios parduotuvės, sportuojantiems leista nebedėvėti veido kaukių.