Laive „Greg Mortimer“ yra nemažai australų, europiečių ir amerikiečių.

„Šiuo metu laive niekas nekarščiuoja, visi atvejai besimptomiai“, – nurodė laivo operatorė „Aurora Expeditions“, ieškanti būdų išlaipinti įgulą bei keleivius ir organizuoti jiems skrydžius į gimtąsias šalis.

„Greg Mortimer“ kovo 15-ąją išplaukė iš Argentinos Ušuajos uostamiesčio į Antarktidą ir Pietų Džordžiją. Ši kelionė buvo pavadinta „Shackletono pėdomis“ – pagal keliautoją ir tyrinėtoją Ernestą Shackletoną, rengusį britų ekspedicijas į Antarktidą ir 1922 metais ten mirusį.

Atlikus testus visiems 217 laive esančių žmonių, nustatyta, kad 128 iš jų yra užsikrėtę koronavirusu, sukeliančiu infekciją COVID-19. Dar 89 testų rezultatai buvo neigiami, nurodė „Aurora Expeditions“.

Kiti šeši žmonės, kurie buvo evakuoti iš laivo, yra stabilios būklės. Jie gydomi Montevidėjuje.

Laive esantys žmonės elgiasi ramiai, tačiau nekantrauja vykti namo, sakė Marcelo Girardas (Marselas Chirardas) – medikas iš Urugvajaus ligoninės, kur gydomi du iš „Greg Mortimer“ evakuoti žmonės.


Laive esantys australai ir, galbūt, Naujosios Zelandijos piliečiai ketvirtadienį ar penktadienį tikriausiai bus išskraidinti orlaiviu „Airbus A340“. Užsikrėtusieji ir sveiki asmenys skris atskirose lėktuvo salono sekcijose, nurodė „Aurora Expeditions“.

Skrydis vienam keleiviui atsieis apie 9 300 JAV dolerių (8 544 eurus). Laivo operatorė paprašė Australijos vyriausybės padėti padengti išlaidas.

Numatyta, kad parskridę į Australiją keleiviai turės 14 dienų praleisti karantine Melburne.

Amerikiečiai ir europiečiai, kurių tyrimų rezultatai buvo neigiami, tikriausiai galės išvykti vėliau šią savaitę, kai jiems bus atlikti pakartotiniai testai ir bus gautas leidimas iš Urugvajaus vyriausybės, nurodė „Aurora Expeditions“. Keleiviai, kuriems testais nustatyta koronavirusinė infekcija, namo galės skristi tik tuomet, kai tyrimų rezultatai bus neigiami.

Tuo tarpu Brazilijos pareigūnai pranešė, kad kitame kruiziniame laive, išmetusiame inkarą prie Brazilijos San Paulo valstijos krantų, karantinas buvo pratęstas bent iki balandžio 19 dienos, nes gydytojai jame nustatė naujų įtariamų COVID-19 atvejų.

Šiuo metu laive „Costa Fascinosa“, priklausančiame bendrovei „Costa Cruises“, yra 40 įtariamų šios ligos atvejų. Laive yra šimtai žmonių.