Policininkai kaltinami vertę moteris trinti savo genitalijas purvu, kadangi jos pažeidė dėl koronaviruso įvestą komendanto valandą.

Incidentas įvyko balandžio 2 dieną šiauriniame Elegu mieste, esančiame prie sienos su Pietų Sudanu, kitą dieną po to, kai buvo įvesta naktinė komendanto valanda siekiant stabdyti COVID-19 plitimą.

Policijos pareigūnai antradienį atvyko į netoliese įsikūrusio Gulu miesto teismą ir buvo sulaikyti iki gegužės 7 dienos, paskyroje tviteryje pranešė Ugandos policija.

Pirmadienį policijos atstovas spaudai Fredas Enanga paskelbė apie bendrą su kariuomene tyrimą dėl „įtariamo kelių moterų ir kelių vyrų, kaltinamų komendanto valandos ir draudimo nesilankyti viešosiose erdvėse pažeidimu, kankinimu sunkinančiomis aplinkybėmis“.

Pasak policijos atstovo spaudai, saugumo pajėgos pasitelkė „despotiškas priemones“ siekdami priversti išsisklaidyti 31 moterį, kurias Ugandos radijas apibūdino kaip sekso paslaugų teikėjas, ir septynis vyrus.

„Patruliai išspyrė duris ir ištempė viduje buvusius žmones lauk, kurių kai kurie nukrito į purvą. Incidento metu buvo sužeistos kelios pažeidžiamos moterys ir keli vyrai“, – pridūrė F. Enanga.

Nukentėjusios moterys pranešė apie įvykį savo šeimininkei Beatrice Auma (Beatričei Aumai), kuri nufotografavo sužalojimus, pažymėjo policijos atstovas ir pridūrė: „Vaizdai greitai pasklido“.

Sužalojimai apėmė ir žaizdas ant moterų šlaunų ir sėdmenų, kurios galėjo būti padarytos lazdomis – šią priemonę dažnai naudoja Ugandos saugumo pajėgos.

Vietos žurnalistams B. Auma pasakojo, kad policijos pareigūnai privertė moteris voliotis purve ir trinti savo lytinius organus purvu. Įtariama, kad to paties incidento metu buvo užpulti ir septyni vyrai, o vienas iš jų atsidūrė karo ligoninėje patyręs „sunkias traumas“, pranešė F. Enanga.

Balandžio 2 dieną organizacija „Human Rights Watch“ apkaltino Ugandos saugumo patrulius „naudojant perteklinę jėgą, įskaitant mušimą, šaudymą ir savavališką žmonių sulaikymą visoje šalyje“ vykdant socialinio atsiribojimo ir karantino reikalavimus.