Dnipro merijos atstovė spaudai Julija Vitvicka naujienų agentūrai AFP sakė, kad ruošiantis COVID-19 aukų antplūdžiui mieste buvo iškasti 615 kapų ir paruošti 2 000 kūnams skirtų maišų.

Dideliame miško apsuptame lauke prie užmiesčio kapinių, nusėtų stačiatikių kryžiais, buvo pastebėta bent 100 naujų laidojimo vietų.

Remiantis oficialia statistika, Ukrainoje patvirtinti 1 462 užsikrėtimo koronavirusu atvejai ir 45 mirties atvejai.

Dnipre aptikti 13 infekuotųjų ir nepranešta apie jokias aukas.

„Ruošiamės blogiausiam“, – praėjusią savaitę socialiniame tinkle „Facebook“ parašė meras Borysas Filatovas.

Pasak jo, medicinos darbuotojams bus draudžiama atlikti skrodimus pacientams, kurių galima mirties priežastis bus koronavirusas.

Vietoj to, velionių palaikai bus dezinfekuojami, sudedami į sandariai uždaromus maišus ir laidojami uždarytuose karstuose, pažymėjo B. Filatovas.

Vietos aktyvistas Ivanas Krasikovas savo ruožtu pareiškė, kad mero komentarai kursto nerimą tarp gyventojų.


„Visa tai intensyvina paniką“, – sakė jis AFP.

Tačiau 56 metų Dnipro rašytojas Janas Valetovas įsitikinęs, jog meras „žengė teisingą psichologinį žingsnį“, kuris paskatins gyventojus būti atsargesnius.

B. Filatovas taip atsakė į kritiką kitame „Facebook“ įraše: „Tai ne panika, o logistika.“

„Neduok Dieve“, kad mums prireiktų tų kapų ir maišų kūnams, parašė jis.

40 mln. gyventojų turinti Ukraina iš viso yra įsigijusi 3 900 plaučių ventiliavimo aparatų: Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, tokio jų skaičiaus nepakanka, kad šiais prietaisais būtų galima aprūpinti šalies infekcinių ligų intensyviosios terapijos skyrius.

Pareigūnų vertinimu, koronavirusu užsikrės 7–22 mln. ukrainiečių.

Ukrainos ekonomika smarkiai nukentėjo per konfliktą su šalies rytuose veikiančiais prorusiškais separatistais, ir yra priklausoma nuo tarptautinės pagalbos.