Jei priklausote pastariesiems, veikiausiai manote, kad tai, kaip elgiatės su uždirbamais pinigais, yra vien jūsų reikalas ir partneris negali šito reguliuoti. Turite visas teises laikytis tokios nuostatos ir problemų dėl to kilti neturėtų, bet tik su viena sąlyga – jeigu ir partneris galvoja taip, kaip jūs.

Bėdos gali prasidėti dėl to, kaip jūs suprantate teisę valdyti savo banko sąskaitą. Atminkite, kad tarp pinigų leidimo savo nuožiūra ir slėpimo, kiek uždirbate ir kiek išleidžiate, yra didžiulis skirtumas, rašoma portale „HuffPost“.

„Pinigų slėpimas nuo partnerio paprastai laikomas tam tikros rūšies apgavikišku elgesiu, kurį dažniausiai išprovokuoja baimė. Deja, nei viena, nei kita jokios naudos santykiams neatneša, – sakė Toddas Christensenas, konsultantas iš JAV Aidaho valstijoje veikiančios ne pelno organizacijos, užsiimančios skolų naštos mažinimu.

Pinigų arba banko sąskaitų slėpimas kartais įvardijamas kaip finansinė neištikimybė, ir, kaip rodo portalo CreditCards.com suorganizuota apklausa, daugiau nei ketvirtadalis porų ją laiko didesne išdavyste nei fizinė neištikimybė. Nepaisant šito, net 44 proc. apklaustųjų prisipažino slepiantys nuo partnerių savo finansinę padėtį.

Kodėl kyla mintis slėpti pinigus nuo partnerio?

Lauren Anastasio, finansų planavimo specialistė, dirbanti įmonėje „SoFi“, patikino, kad atskiras nuo partnerio, o kartais net jam nežinomas banko sąskaitas prisipažino turį daugelis piliečių, su kuriais jai buvo tekę bendrauti. Vis dėlto ji pati tokiam elgesiui pritaria retai.

„Kai kurie asmenys, su kuriais tenka dirbti, atskiras sąskaitas atsidarė nenorėdami būti finansine našta partneriui arba namų ūkiui, taip pat dėl to, kad turėtų pramogoms skirtų pinigų, kuriuos galėtų leisti laisvai, neprašydami jokių leidimų ir nesijausdami kalti dėl šeimos finansų švaistymo“, – sakė L. Anastasio.

Vis dėlto yra ir tokių, kurie slaptas sąskaitas atsidaro vedini baimės, o baimės priežastys – labai įvairios: vieni nepasitiki partneriu ir mano, kad jis su pinigais gali pasielgti neatsakingai, kiti būgštauja dėl santykių tvirtumo, todėl nori sukaupti santaupų, kuriomis prireikus galėtų pasinaudoti.

Trumpai tariant, mintis slėpti pinigus paprastai kyla tada, kai egzistuoja kokių nors pamatinių su santykiais susijusių problemų: jei poros ryšį temdo nepasitikėjimas, nenoras įsipareigoti ar kt. Tik bėda ta, kad paslaptys, įskaitant ir susijusias su pinigais, nėra efektyvus gilesnių problemų sprendimas ir anaiptol nepadeda tą sprendimą surasti.

Pora turi išlaikyti didelę šeimą.

„Sveikais poros santykiais iš esmės turėtume laikyti tokius, kurie yra visiškai skaidrūs, t. y. kai partneriai vienas nuo kito nieko neslepia“, – sakė Kalifornijos Sonomos apygardoje dirbanti psichologė Carla Marie Manly.

Tiktai tada, kai santykiai visaverčiai, partneriai jaučiasi galį laisvai, be to, atvirai diskutuoti bet kokia tema ir spręsti bet kokias problemas, įskaitant ir finansines.

„Kai santykiai pagrįsti abipuse pagarba ir pasitikėjimu, paprastai nekyla jokio poreikio slėpti nuo partnerio pinigus arba neinformuoti jo apie asmeninę finansinę padėtį“, – sakė psichologė.

Kada slėpti pinigus nuo partnerio – ne nusikaltimas?

Vis dėlto tam tikrais atvejais slėpti pinigus arba atsidaryti sąskaitą, apie kurią partneris nežinotų, – racionalus ir netgi skatintinas sprendimas. Aišku, situacija, kuriai susiklosčius taip elgtis darosi būtina, rodo, kad santykiai pasmerkti žlugti.

„Jei partneris elgiasi nesąžiningai arba yra linkęs manipuliuoti, yra protinga ir patartina atsidėti pinigų, apie kuriuos jis nežinotų“, – sakė C. M. Manly.

Toliau įvardyta keletas scenarijų, kuriems rutuliojantis, slapta turėti savų pinigų – tiesiog būtina.

Partneris smurtauja, todėl ketinate jį palikti.

Net paaiškėjus, kad susidėjote su smurtautoju, sprendimas jį palikti gali būti gąsdinantis ir sunkus iššūkis. Smurtautojai gali ne tik sukelti fizinį ir (arba) emocinį skausmą, bet ir manipuliuoti savo aukomis varžydamas finansinius jų poreikius. Toks manipuliavimas gali pasireikšti kaip atsisakymas duoti pinigų, griežtas išlaidų kontroliavimas, slaptažodžių, suteikiančių prieigą prie elektroninių sąskaitų, slėpimas, draudimas užsidirbti ir pan. Visais išvardytais atvejais smurtautojo auka tampa priklausoma nuo savo budelio. Kartais jo valioje atsiduria net pagrindiniai aukos poreikiai, tokie kaip maistas ir būstas.

Tvirtai apsisprendus padaryti tokiam gyvenimui galą – palikti partnerį, būtina kurį laiką kaupti pinigus, kurių prireiks, kai teks savarankiškai rūpintis savimi ir galbūt net vaikais iki pavyks atsistoti ant kojų.

Viskas byloja apie artėjantį išsiskyrimą.

Jei nesate susituokę, jūsų nesaisto priedermė informuoti partnerį apie savo finansinius sprendimus. Net ir susituokusioms poroms negalioja jokie įstatymai, pagal kuriuos privalu atskleisti sutuoktiniui asmeninę finansinę padėtį. Todėl jei aiškiai suvokiate, kad santykiai artėja prie pabaigos, mintis šiek tiek susitaupyti yra visiškai pagrįsta: juk puikiai žinote, kad pinigų prireiks persikraustymo išlaidoms padengti, teks įsigyti naujų daiktų ir t. t.

Vis dėlto yra vienas niuansas: jei esate susituokę ir ketinate kreiptis į teismą dėl skyrybų, privalėsite pateikti informaciją apie visą turimą turtą, todėl apie sukauptą „skyrybų fondą“ partneris ne tik sužinos, bet ir įgis teisę į dalį pretenduoti – viską lemia santykių statusas.

Skyrybos, nesvarbu, ar pora gyvena santuokoje, ar partnerystėje, paprastai neapsieina be papildomų problemų. Pasitaiko, kad partneriai ima kerštauti, todėl jei nerimaujate, kad vykstant skyrybų procesui galite netekti prieigos prie bendrų sąskaitų, galimybės pasinaudoti kredito kortele ar pan., slapta sukaupta suma gali padėti išsilaikyti. Tik būtinai kruopščiai fiksuokite visus pinigų gavimo šaltinius, kad, jei prireiktų, galėtumėte juos nurodyti.

Kaip taupyti?

Ruošiate siurprizą.

Štai ir įrodymas, kad pinigų slėpimas – nebūtinai rimtų su santykiais susijusių problemų pasekmė.

Kai viskas bendra, darosi ypač sunku turėti tokių paslapčių, kurios išvirsta maloniais siurprizais. Taigi, jei artėjant partnerio gimtadieniui arba kokiai nors jums abiem reikšmingai sukakčiai kyla noras nustebinti jį puikia dovana, mintis slapta taupyti pinigus – tikrai ne peiktina.

Tiktai atminkite, kad pastebėjęs iš sąskaitos išgaravusią stambią sumą, partneris gali įtarti, kad vyksta negeri dalykai, ir dėl to santykiai gali nukentėti, todėl taupymo taktika turi būti sumani.

Ar dera slėpti pinigus nuo partnerio, kuris stokoja atsakomybės?

Gali būti ir taip, kad santykiai su partneriu jus visiškai tenkina, bet jis, deja, nėra apdovanotas nepriekaištingais finansų valdymo įgūdžiais. Žinant, kad priimdamas finansinius sprendimus partneris gali apmaudžiai suklysti, tikrai gali kilti mintis pradėti slėpti nuo jo pinigus.

Jei partneriui būdingos audringos emocijos, susidūręs su psichinėmis arba fiziologinėmis problemomis jis gali imti nevaldomai ir neekonomiškai švaistyti. Visgi slepiant pinigus problemos išspręsti nepavyks. Bene racionaliausiais sprendimas – kreiptis pagalbos į atitinkamą specialistą, pavyzdžiui, finansų planavimo ekspertą arba šeimų konsultantą.

Pasak T. Christenseno, kartais verta kreiptis ir į medikus, kad būtų nustatyta diagnozė ir skirtas gydymas.

„Tada galite apsvarstyti, kaip pavyktų apsaugoti – ne paslėpti – pinigus, skirtus sąskaitoms, nuomai apmokėti, maisto produktams įsigyti ir t. t., kad jie nedingtų dėl nekontroliuojamo partnerio potraukio išlaidauti.“

Jei partneriui diagnozuojama demencija arba paaiškėja, kad jis lengvai gali tapti sukčiautojų auka, dėl galimybių apsaugoti pinigus galite pasitarti su banko darbuotoju.

Kaip išvengti finansinės neištikimybės?

Kaip elgtis su finansais, įvairios poros sprendžia skirtingai. Kitaip sakant, bendrumo ir savarankiškumo lygį, toleruotiną finansinių sprendimų srityje, partneriai turi nustatyti patys. Svarbiausia – vengti akivaizdaus melo ir apgavikiško elgesio.

„Patarimas, kurio paprastai iš manęs sulaukia visos konsultuojamos poros, yra rasti bendrą sprendimą, – sakė L. Anastasio. – Atviras informavimas apie savo finansinius žingsnius ir skaidrus bendrų pinigų valdymas dar nereiškia, kad partneriai privalo atskleisti vienas kitam visiškai viską.“

Kad ir kaip būtų, kilus norui turėti asmeninių pinigų, apie kuriuos žinotumėte tik jūs, derėtų paklausti savęs, kam to reikia.

„Jei jūsų intencijos – garbingos arba būgštavimai – pagrįsti, būtų gerai, jei apie savo sumanymą informuotumėte partnerį. Tikrai gali būti, kad jis supras ir palaikys sprendimą atsidaryti atskirą sąskaitą“, – nurodė sakė L. Anastasio.

Taip pat nepamirškite, kad paaiškėjus, jog partneris turi slaptą sąskaitą, nereikia iš karto tikėtis blogiausio.

„Partneris galėjo turėti pateisinamų priežasčių tą sąskaitą atsidaryti ir veikiausiai bus nusiteikęs jas atskleisti, jei pokalbį pradėsite pademonstruodama norą suprasti, o ne kaltindama“, – sakė L. Anastasio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)