Dažna tokių arbatų sudėtinė dalis – senos lapai arba nenurodytos vidurius laisvinančiai veikiančios cheminės medžiagos.

Gausiai ir nuolat vartojant tokias arbatas, pasak gydytojos dietologės, gali išsivystyti „tingios storosios žarnos“ fenomenas, kai storasis žarnynas pripranta būti nuolat stimuliuojamas siekiant pasituštinti. Galiausiai žmogus tuštinasi tik vartodamas preparatus, neretai vis didesnėmis dozėmis.

Didžiausią pripratimo riziką sukelia senos lapų turintys preparatai, ricinos aliejus, magnio ir bisakodilio preparatai, todėl įprastoje klinikinėje praktikoje vidurių užkietėjimo gydymui jie skiriami tik epizodiškai ir ne ilgiau nei dvi savaites.

Evelina Cikanavičiūtė

„Žala, kuri labiausiai gąsdina gydytojus, tai galimai tokių arbatų sudėtyje nenurodytų medžiagų poveikis sveikatai ar net rizika gyvybei. Taip pat nerimą kelia ir informacijos trūkumas apie augalų ir skirtingų jų kombinacijų įtaką organizmo funkcijomis. Dėl to nėra aiškių vaistinių augalų vartojimo rekomendacijų“, – sakė gydytoja dietologė.

Negana to, sveikatai pavojų gali sukelti net elementarus skysčių vartojimas, kai jų suvartojama nepamatuotas ir itin didelis kiekis. O toks elgesys didina riziką širdies ir kraujagyslių, nervų ir raumenų sistemos lengvesniems ar sunkesniems sutrikimams.

Dėl šių priežasčių E. Cikanavičiūtė ragina rūpinantis savo sveikata vadovautis kompetentingų specialistų pateikiamomis rekomendacijomis ir vartoti tik gydytojų skiriamus preparatus. O įvairias neįprastas priemones numesti svoriui – vertinti itin kritiškai.

Sudėtyje – sveikatai ir gyvybei pavojingos medžiagos

„Jungtinių tautų maisto ir žemės ūkio organizacija yra apskaičiavusi, kad pasaulyje yra naudojama daugiau nei 50 tūkst. įvairių vaistinių augalų. Vertinant tokį milžinišką augalų ir juose esančių žinomų ar dar nežinomų bioaktyvių medžiagų kiekį, net šiuolaikinė moksliniais tyrimais paremta medicina nėra pajėgi kol kas paaiškinti, kaip tiksliai mūsų organizmą gali veikti šie augalai ir įvairios jų kombinacijos“, – kalbėjo gydytoja dietologė.

Negana to, vaistinių augalų arbatose ar jų papildų sudėtyje gali būti nenurodytų cheminių medžiagų, kurios gali tapti pavojingos ne tik sveikatai, bet ir gyvybei.

Lieknėjimas

„JAV maisto ir vaistų administracija 2007-2016 m. laikotarpiu nustatė 776 suklastotus maisto papildų preparatus, kurie buvo pristatomi kaip „augaliniai, natūralūs, tradiciniai“. Iš jų 317 preparatai buvo buvo skirti lieknėjimui, o dažniausiai rasta slapta medžiaga šiuose papilduose buvo sibutraminas“, – pasakojo E. Cikanavičiūtė.

Pasak jos, sibutraminas tai 2010 m. tiek JAV, tiek Europoje uždraustas iki tol svorio mažinimui naudotas vaistas, kurio vartojimas sietas su įvairiais sunkiais sveikatai ir gyvybei pavojingais pašaliniais reiškiniais, tokiais kaip širdies ritmo sutikimai, infarktas, insultas, depresija, net mintys apie savižudybę.

„Net ir kalbant apie mums visiškai žinomus augalus ir jų arbatas, gan sunku atsakyti, ar jas galima vartoti nuolat. Šiuo metu yra žinoma, kad yra augalų, kurie negali būti vartojami, jei žmogui yra taikomas gydymas specifiniais vaistais“, – sako pašnekovė.

Pavyzdžiui, greipfrutai ir bet kokie jų produktai nurodomi nevartoti tais atvejais, kai taikomas gydymas chemoterapiniais, krešėjimą veikiančiais, kraujospūdį ir cholesterolį reguliuojančiais, imunitetą moduliuojančiais, nervų sistemą veikiančiais vaistais, net antibiotikais. Mat greipfrutai gali susilpninti šių vaistų efektyvumą ir padidinti jų toksiškumą.

Taip pat yra žinoma, kad kai kurių augalų arbatos nerekomenduojamos nėštumo ir žindymo laikotarpiu, nes jos gali padidinti persileidimo riziką. Tokioms priskiriamos ramunėlių, kiaulpienių, anyžių, dilgėlių arbatos.

Arbata

„Šie pavyzdžiai, manau, yra puikios iliustracijos, kad žolelių arbatos, ypač vartojamos nuolat ir gausiai, gali daryti įtaką organizmo veiklai. Deja, mechanizmai nėra iki galo aiškūs ir tikslių rekomendacijų suteikti neįmanoma. Todėl tiek esant specifinėmis aplinkybėms, tiek įprastoms sąlygoms, rekomenduojama vadovautis sveiku ir racionaliu protu, vartoti saikingais kiekiais net žinomos bei saugios sudėties vaistinių augalų arbatas“, – patarė gydytoja dietologė.

Numesti kilogramai grįš

Negana to, gerdami tokias arbatas galite ne tik pridaryti daug žalos savo kūnui, bet ir nepasiekti reikiamo rezultato. Mat numesti kilogramai, vos tik baigus vartoti arbatą, kaip mat ir vėl grįš, jei nepakeisite savo gyvenimo būdo.

Vienintelis būdas sveikai sumažinti svorį, pasak gydytojos, yra subalansuotos sveikatai palankios dietos ir gyvenimo būdo korekcijos. Esminis tikslas, jog ši priemonė taptų įprasto gyvenimo dalimi, o ne laikina priemone.

„Parduodant įvairias arbatas, papildus ar kitokias priemones, pavyzdžiui sulčių programas, neretai žadamas ne tik lengvas, bet ir greitas svorio praradimas. Visgi reikia žinoti, jog greitas svorio mažėjimas susijęs su reikšmingu raumenų masės praradimu. Gali nutikti ir taip, kad svoris sumažės tik raumenų, bet ne riebalų sąskaita“ – sakė E. Cikanavičiūtė.

Mįslinga 28 dienų lieknėjimo programa

Visai neseniai internete itin plačiai buvo pradėta reklamuoti viena detoksikacinė, lieknėti padedanti arbata. Ją pristatė daugybė Lietuvos žvaigždžių, dažniausiai neseniai pagimdžiusios ar mažus vaikus auginančios moterys.

Senų lapai

Tačiau informacijos apie šį gėrimą gamintojų puslapyje pateikta ne tiek ir daug – tik sudėtis. Pasak gamintojų, į šią detoksikacinę arbatą įeina pu-erh, margainių vaisiai, senų lapai, matė, kanapių sėklų išspaudos, guarana.

Gydytoja dietologė E. Cikanavičiūtė trumpai apžvelgė šias sudėtines dalis.

Pu-Erh, Matė arbata, Guarana – šios medžiagos ypatingos savo jų sudėtyje esančiu kofeinu ir sveikatai palankiomis antioksidacinėmis savybėmis. Deja, jokių rimtų išvadų, jog šių augalų arbatos ar kitokie jų preparatai galėtų reikšmingai pasitarnauti mažinant svorį ar gerinant sveikatą žmonėms šiuo metu nėra.

Margainiai – juose esantis silimarinas yra vertinamas kaip kepenis saugantis bioaktyvus augalinis elementas ir dėl savo poveikio labai dažnai klinikinėje praktikoje skiriamas pacientams, sergantiems kepenų ligomis. Vis dėlto silimarino turintys preparatai visada skiriami tik su tiksliomis gydančio gydytojo rekomendacijomis.

Senos lapai – savo sudėtyje turi medžiagas senozidus, kurie dirgindami žarnos gleivinę sukelia jos spazmus ir vidurius laisvinantį efektą. Be minėtos „tingios storosios žarnos“ fenomeno rizikos, taip pat reikėtų paminėti, kad senos lapų turintys preparatai ar arbatos gali sąveikauti su kai kuriais medikamentais. Pavyzdžiui, gali sumažinti kontraceptinių vaistų efektyvumą.

Kanapių sėklų išspaudos – tai masė likusi iš kanapių sėklų aliejų. Apskritai mokslinės žinios apie kanapių sėklas ir net jų aliejų ribotos. Yra šiek tiek duomenų, kad jose ypač gausu augalinės kilmės omega-3 riebalų rūgščių, taip pat vitamino E. Visgi šie duomenys yra daugiausiai apie kanapių aliejų, kuris yra koncentruotas. Kiek šių medžiagų gali būti likę kanapių sėklų išspaudose – sunku vertinti.

Tikrasis margainis

Šios arbatos gamintojai siūlo 28 dienų detoksikacijos programą ir tikina, kad ji suteiks pagalbą palaikant virškinimo funkciją, normalią riebalų apykaitą, kontroliuojant kūno svorį bei normalų gliukozės kiekį kraujyje. Tačiau ar tikrai arbatos puodelis gali taip padėti?

„Žinios apie vaistinių augalų ir juose esančių bioaktyvių medžiagų įtaką žmogaus sveikatai yra labai ribotos. Būtent tokia situacija sukuria palankias sąlygas augalus naudoti ne pagal skurdžius mokslinius duomenis, o pagal tradicijomis ir patirtimi paremtas žinias. Bet taip pat atsiranda puikios galimybės naudotis šiais augalais apipinant juos įvairiomis teorijomis ir tariamomis teigiamomis savybėmis siekiant pasipelnyti“, – sakė E. Cikanavičiūtė.

Be to, neretai net nenurodomi tikslūs produkte esantys jo sudėtinių dalių kiekiai.

Tad net ir itin patraukliai atrodanti bei žinomų žmonių reklamuojama arbata gali būti labai pavojinga sveikatai. Beje, dažnai minima detoksikacija, pasak gydytojos dietologės, iš tiesų neturi rimto medicininio pagrindimo, nes valymo funkciją be mūsų reikšmingo įsikišmo organizme atlieka tokie organai kaip inkstai, kepenys, virškinamasis traktas, plaučiai, oda. Todėl, užuot griebiantis papildų, pirmiausia reikėtų pagalvoti apie pakankamą ir dienos metu proporcingai paskirstytą skysčių kiekio suvartojimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)