Prezidentas G. Nausėda tikino, kad į punktą atvyko šeštadienį, nes tikėjosi, kad šiandien jo apkrova bus mažesnė. G. Nausėda akcentavo, karštoji linija dirba labai didelį darbą, atlaiko didelę įtampą ir skambučių srautą. Būna dienų, kai skambučių centras gauna ir 15 tūkst. skambučių per parą.

Prezidentas tikino, kad karantino švelninimo klausimas yra diskutuotinas, nes rizika galėtų sukelti antrąją susirgimų bangą. Pasak jo, karantino švelninimas turi būti daromas po truputį.

G. Nausėda taip pat pasakė kritikos dėl Sveikatos apsaugos ministerijos komunikacijos.

„Naktį taip negalima komunikuoti, komunikavimas turi tobulėti“, – situaciją apie sveikatos ministro Aurelijaus Verygos ir Sveikatos apsaugos ministerijos penktadienį vėlai vakare išplatintą pranešimą didžiuosiuose miestuose kuriam laikui palikti tik vieną veikiantį mobilųjį punktą, komentavo prezidentas.

Prezidentas akcentavo, kad testavimo skaičius nemažėja, laisvų vietų mobiliuosiuose punktuose yra. Tačiau problema yra maži laboratorijų pajėgumai, kuriuos būtinai reikia didinti. Pasak prezidento, reikia, kad tyrimų laboratorijų galimybės išaugtų iki 5 tūkst. per parą.

Delfi primena, kad penktadienio vidurnaktį SAM išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad siekiant subalansuoti paimtųjų ėminių ir atliktų tyrimų kiekius, dviem dienoms – balandžio 5–6 dienomis – trumpinamas mobilių punktų darbo laikas. Dėl tos pačios priežasties minėtomis dienomis didžiuosiuose miestuose veiks tik po vieną mobilų punktą. Pasieniuose dirbančių mobilių komandų darbas nesikeis – imti mėginių jie vyks kada reikia, ir kiek reikia.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius savo feisbuko paskyroje dėl tokių sprendimų piktinosi. Tai savo paskyroje R. Šimašius pavadino „dar vienu naktiniu ministro sprendimu“.

„Padėtis tiek smarkiai gerėja, kad mums liepė uždaryti du iš trijų mobilių punktų, o vieno likusio punkto darbo laiką sutrumpinti tik iki 6 valandų, t.y., iki 36 mėginių per dieną“, – apie pasikeitimus Vilniuje rašo R. Šimašius.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kiek anksčiau penktadienį pranešė, kad kai kurių mobiliųjų patikros punktų darbas dėl susikaupusių neištirtų mėginių bus ribojamas. Nors laboratorijos tyrimų apimtis padidino iki 2,8 tūkst. per parą, išaugus ir ėminių skaičiui, neištirtų mėginių padaugėjo maždaug tūkstančiu – iki 3,2 tūkstančio. O juk ir ėminių galiojimo laikas ribotas.

Šias dvi dienas gyventojai, nerimaujantys dėl savijautos ir pajutę viršutinių kvėpavimo takų peršalimo simptomus, raginami kreiptis į savo šeimos gydytoją. Didžiuosiuose miestuose – Vilniuje, Kaune – veiklą pradėjo karščiavimo klinikos.

Numatoma, kad nuo antradienio visi mobilūs punktai sėkmingai tęs darbą. Taip pat tikime, kad laboratorijose dirba profesionalūs žmonės, kurie parengs laboratorijų įrangą didesnės apimties darbui.