„TS-LKD frakcija nesutinka su tokiu Savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimu, kuriuo įstaigų darbuotojams šiuo metu siūloma pasiankstinti atostogas, perkeliant jų laiką iš įprasto vasaros laikotarpio. Nesutinkantiems su tokia išeitimi siūloma ir kita alternatyva – gauti dalį darbo užmokesčio už prastovas. Pirmą mėnesį būtų mokama 50 proc. įprasto atlyginimo, o nuo antrojo – 60 proc.

Be to, kaip skelbiama, šiuo metu yra svarstomi ir priimami panašūs sprendimai, tiek kalbant apie savivaldybės administracijos darbą, tiek apie kitų miesto neformalaus švietimo įstaigų veiklą. Manome, kad tokie sprendimai yra skuboti, nes nepanaudotos visos galimybės ar įmanomos darbo organizavimo formos bei būdai darbą organizuoti ir kultūros, sporto, neformalaus švietimo paslaugas teikti nuotoliniu būdu. Tad nereikėtų daugumą tokių veiklų išsyk „nukelti laikotarpiui po karantino“, – sako opozicijos vardu kreipimąsi į Kauno miesto merą Visvaldą Matijošaitį pasirašiusi TS-LKD frakcijos seniūnė Edita Gudišauskienė.

Ji primena, kad šiuo metu Švietimo ir mokslo ministerija svarsto galimybę bei per dvi savaites tikisi rasti sprendimą mokslo metus baigti anksčiau ir vaikus perkelti į kitas, aukštesnes klases. Todėl kultūros, sporto ir neformalaus švietimo paslaugų teikimas kaip niekad bus aktualus, siekiant užtikrinti vaikų užimtumą ir ugdymą karantino metu. Tokiu būdu jau dabar neišvengiamai reikia kūrybiško požiūrio ir lankstaus prisitaikymo paslaugų teikimui nuotoliniu būdu.

„Atkreipiame dėmesį, kad nuo balandžio 1 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. kovo 14 d. nutarimo Nr. 207 „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ pakeitimas, kuris reglamentuoja, kokioms aplinkybėms esant valstybės ir savivaldybių biudžetinės įstaigos gali skelbti darbuotojams prastovas. Atsižvelgiant į tai, siūlome nedelsiant atšaukti administracijos direktoriaus 2020-03-27 įsakymą Nr. A-1073 „Dėl Kauno miesto savivaldybės kultūros ir sporto įstaigų veiklos karantino laikotarpiu“, – rekomenduojama merui adresuotame opozicinės frakcijos rašte.

ELTA primena, jog kovo 23-iąją ši frakcija pateikė pasiūlymus dėl Kauno miesto savivaldybės šiemetinio biudžeto plano peržiūrėjimo. Suprasdami susidariusią ekonominę situaciją dėl neigiamo koronaviruso poveikio, konservatoriai pirmiausia siūlo mažinti finansavimą priemonėms, kuriose yra netekusių paskirties asignavimų. Tai – komandiruotės, bendradarbiavimas su miesto partneriais, miesto renginių organizavimas, išlaidos prekėms ir paslaugoms bei panašiai. Taip pat siūloma nepradėti naujų projektų, jei nėra užtikrintas finansavimas ir neaiškios įgyvendinimo galimybės dėl koronaviruso krizės sukeltų pasekmių.

„Pasirodžius Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymui ir visuomenėje neigiamą reakciją sukėlusiam sprendimui, siūlome nedelsti ir organizuoti Strateginio planavimo komisijos posėdį, kurio metu būtų pristatoma ir sutarta dėl Kauno miesto strateginio plano 2020 metų priemonių pakeitimų, kokių atsisakome bei kokių nevykdome. Tai reikėtų daryti šiame etape prioritetą teikiant švietimo, socialinių, sporto ir kultūros paslaugų teikimui, išsaugant darbuotojų darbo užmokestį, atitinkamai peržiūrėjus jų nuotolinio darbo veiklas ir darbo krūvius“, – pabrėžia Kauno savivaldybės politikai – opozicijos atstovai.

„Jei ekonominė situacija keistųsi, ir Savivaldybės biudžetas negautų ženklių pajamų, tokiu atveju vėl reikėtų inicijuoti biudžeto peržiūrą ir teikti sprendimus Tarybai. Šiuo įtemptu ekstremalios situacijos metu siūlome neinicijuoti nepamatuotų sprendimų, kurie galimai sukeltų visuomenei pagrįstas abejones ar nereikalingą paniką“, – frakcijos nuomonę valdantiesiems išdėstė jos seniūnė, Kauno krašto pramonininkų ir darbdavių asociacijos vykdomoji direktorė E. Gudišauskienė.