Tokijo gubernatorė Yuriko Koike prakalbo apie galimybę užimti Tokijo įlankos pakrantėje esantį miestelį, kuriame ateityje apsistos iki 11 tūkst. olimpinių ir 4,4 tūkst. parolimpinių sportininkų bei juos aptarnaujančių darbuotojų.

Olimpinis 24 pastatų kompleksas kurį laiką liks laisvas, nusprendus 16 mėnesių atidėti olimpines žaidynes.

Pasak Y. Koike, sportininkų miestelis „yra viena iš galimybių, bet šis miestelis dar nėra užbaigtas. Kalbame apie vietas, kurios gali būti panaudotos jau šiandien ar rytoj, tikriname visas galimybes.“

Kita alternatyva – Tokijo savivaldybė gali nupirkti viešbutį koronavirusu užsikrėtusiems pacientams, penktadienį sakė Y. Koike.

Iki ketvirtadienio Japonijoje buvo užregistruota maždaug 3 300 užsikrėtusiųjų koronavirusu ir 74 mirties atvejai, skelbė Sveikatos apsaugos ministerija. Ketvirtadienį Tokijo valdžiai pranešus apie 97 naujus atvejus, pradėta ieškoti papildomų lovų užsikrėtusiųjų slaugymui.

Daugumai koronavirusu užsikrėtusių žmonių pasireiškia švelnūs arba vidutinio sunkumo simptomai, tokie kaip karščiavimas, kosulys ar nesunkus plaučių uždegimas. Didesnė mirties rizika kyla užsikrėtusiems vyresnio amžiaus pacientams arba asmenims, turintiems kitų lėtinių ligų.

Po olimpinių žaidynių numatoma parduoti 5 600 sportininkų miestelyje esančių ir suremontuotų būstų. Jau dabar parduodama arba parduota tūkstantis iš jų; auji gyventojai į namus turėjo pradėti keltis 2023 metais. Butai miestelyje kainuoja nuo 500 tūkst. iki 2 mln. JAV dolerių (nuo 456 tūkst. iki 1,83 mln. eurų).

Sportininkų miestelis yra bendras 10 didžiųjų šalies kompanijų ir Tokijo savivaldybės projektas. Tarp komplekso, vadinamo „Harumi Flag“, projekto vykdytojų yra kompanijos „Mitsui Fudosan Residential Co.“, „Nomura Real Estate Development Co.“ ir „Sumitomo Realty & Development Co.“.

Tuo metu projektui vadovaujanti grupė nurodė, kad pasiūlymas panaudoti sportininkų miestelį koronavirusu sergantiems žmonėms yra tik gandai, nes nei projekto vykdytojai, nei miesto valdžia jai apie tai nepranešė.

Didžiausias iššūkis olimpinių žaidynių organizatoriams bus suplanuoti kitais metais miestelyje vyksiančius renginius ir sportininkų apgyvendinimą. Iš viso numatyta 40 sporto renginių.

Remiantis atliktais skaičiavimais, olimpinių žaidynių atidėjimas reiškia nuo 2 mlrd. iki 6 mlrd. JAV dolerių (1,85–5,56 mlrd. eurų) siekiančius nuostolius, o didžiąją dalį jų turės padengti Japonijos mokesčių mokėtojai.

Tokijas žaidynėms surengti oficialiai skirta maždaug 12,6 mlrd. dolerių (11,7 mlrd. eurų), nors valstybės auditas sako, kad šis skaičius realiai yra dvigubai didesnis. Tik 5,6 mlrd. dolerių šioje sumoje nėra valstybės skirtos lėšos.

Organizacinio komiteto dokumentai rodo, kad Šveicarijoje įsikūręs Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) skyrė 1,3 mlrd. JAV dolerių (1,2 mlrd. eurų). Paskutinių keturių metų TOK olimpinės pajamos siekė 5,7 mlrd. JAV dolerių (5,28 mlrd. eurų). Daugiau nei 90 proc. pajamų buvo gauta iš žaidynių transliacijų teisių pardavimo ir rėmėjų.