Per dieną – iki 5 tūkst. paraiškų

Kaip galima matyti iš pateiktų duomenų, nuo kovo pradžios iki karantino paskelbimo apie atleidimus iš viso buvo pranešę 18,8 tūkst., tačiau jau pirmąją karantino dieną skaičiai šoktelėjo.

Kovo 16-ąją per dieną pateiktų paraiškų skaičius siekė beveik 3 tūkst., o per visą savaitę jų buvo pateikta 8,5 tūkst. Antrąją karantino savaitę šis skaičius dar kilo ir siekė 9 tūkst. paraiškų. Įpusėjus trečiajai savaitei matyti, kad pateiktų paraiškų atleidimui skaičius lenks praėjusias savaites, mat kol kas, nuo kovo 30-osios iki balandžio 2 dienos, jau buvo gautos kiek daugiau nei 11 tūkst. paraiškų, o vien kovo 31 dieną jų buvo pateikta beveik 5 tūkst.

Tiesa, „Sodra“ įspėjo, kad šie duomenys kol kas yra preliminarūs ir gali keistis.

„Darbdaviai dar gali pateikti ir teikia pranešimus apie atleidimus kovo mėnesį. Todėl galutinis kovo mėnesio atleidimų skaičius gali reikšmingai skirtis“, – aiškino „Sodra“ bei sakė, kad tikslūs skaičiai bus žinomi maždaug balandžio antroje pusėje, o per tam tikrą dieną gautų paraiškų skaičius taip pat nereiškia, kad darbuotojas būtent tądien ir buvo atleistas.

Preliminariais „Sodros“ duomenimis, karantino laikotarpiu (kovo 16-31 d.) daugiau darbuotojų atleido restoranai ir pagaminto maisto tiekimo įmonės, viešbučiai, statybų bendrovės, taip pat barai ir kavinės, batų ir aprangos parduotuvės, siuvyklos, variklinių transporto priemonių priežiūros ir remonto, baldų gamybos įmonės.

Tuo pat metu daugiau darbuotojų į darbą priėmė negu atleido miško medžių auginimu ir kita miškininkystės veikla užsiimančios įmonės, taip pat tos, kurios vykdo pardavimus užsakomuoju paštu arba internetu, laikinojo įdarbinimo agentūros, kelių ir automagistralių tiesimu užsiimančios įmonės, krovininio kelių transporto kompanijos, ligoninės, informaciniai paslaugų centrai, privačios apsaugos įmonės.

Pasižymėjo keletas įmonių

Užimtumo tarnyba (UT) „Delfi“ pateikė ir 2020-ųjų kovą daugiausia darbuotojų numačiusias atleisti įmones.

Pirmoji vieta čia atiteko keleivinio oro transporto įmonei UAB „GetJet Airlines“, kuri pranešė numatanti atleisti 370 darbuotojų. Taip pat apie atleidimus pranešė baldų gamyba užsiimanti įmonė UAB „Theca Furniture“, kuri ketina atleisti 87 darbuotojus, gyvenamųjų ir negyvenamųjų pastatų statybos veikla užsiimanti UAB „Lyderio grupė“ dėl atleidimo svarstanti dėl 83 darbuotojų.

Iš viso apie grupinius atleidimus nuo karantino pradžios iki balandžio 3 dienos įmonės pranešė planuojančios atleisti 758 darbuotojus.

UT duomenys

„Tačiau 2019 m. kovas taip pat išsiskyrė grupės darbuotojų atleidimų gausa dėl struktūrinių pertvarkymų: AB „Sparta“ (tekstilės apdaila) tada numatė atleisti 153 darbuotojus, „Barclay Group Operation Limited“ Lietuvos filialas – 102 darbuotojus“, – buvo skelbiama UT surinktoje informacijoje.

Iš viso 2020 metų sausio–kovo mėnesiais UT gavo 26 pranešimus apie numatomus grupės darbuotojų atleidimus, o apie atleidimą įspėta iš viso 1,7 tūkst. darbuotojų. 2019 metų sausio–kovo mėnesiais gauta 13 pranešimų, planuota atleisti 803 darbuotojus.

„Taigi, šiais metais tiek pranešimų, tiek numatomų atleisti darbuotojų skaičius išaugo“, – sakė UT atstovai.

UT teigimu, bendrai galima daryti išvadą, kad 2020 metų sausio–kovo mėnesiais daugiausia darbuotojų pagal grupės darbuotojų pranešimus numatė atleisti transporto ir saugojimo bei apdirbamosios gamybos įmonės. Tuo tarpu 2019 m. per tą patį laikotarpį – finansinę ir draudimo veiklą vykdančios įmonės.

Užimtumo tarnybos duomenys
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)