O kaip Londonas kovoja su koronavirusu? V. Rinkevičiūtė pasakoja, kad iš namų būtina dirbti kiek daugiau nei savaitę, griežti apribojimai tem buvo įvesti savaite vėliau nei Lietuvoje.

Lietuvė teigia, kad pirma britų reakcija į artėjantį virusą buvo tokia pati kaip ir Lietuvoje – žmonės ėmė šluoti prekių lentynas, tačiau dabar situacija nurimusi, maisto produktų ir kitų prekių netrūksta.

„Tie vaizdai tuo metu buvo gąsdinantys, kai matai ilgiausias lentynas mėsos skyriuje, o ten likusios dvi pakuotės mėsos. Pardavėjos sakė, kad tuo metu, kai ryte papildydavo lentynas, jas žmonės iššluodavo per dvidešimt minučių, – pasakojo V. Rinkevičiūtė ir pridūrė, kad tai vyko mažame miestelyje prie jūros. - Bet dabar, man atrodo, ši panika susitvarkė arba žmonės tiesiog apsipirko tiek, kad, na, kažkur tą maistą reikia padėti."

V. Rinkevičiūtė sakė, kad jiems rekomenduojama apsipirkti kartą per dieną, o ji pati tai stengiasi daryti kartą per savaitę.

Beje, kur kas sunkiau apsipirkti internetu – kai kurių prekių nebėra arba kainos beprotiškai šoko aukštyn. „Užsisakyti maisto internetu sunkiau, turi planuoti. Jei anksčiau galėdavai užsisakyti kitai dienai pristatymą ir mokėti kokius keturis svarus, dabar turi laukti tris-keturias dienas ir mokėti šešis-septynis svarus, – pasakojo V. Rinkevičiūtė ir pridūrė, kad kone populiariausia prekė dabar – sporto reikmenys. – Kai užsidarė visi sporto klubai, visi masiškai pradėjo ieškoti priemonių sportui namuose. Juokinga, nes viskas iššluota. Negali nusipirkti net kilimėlio sportui.“

V. Rinkevičiūtė įvardijo, kad jos draugas ieškojo, kur įsigyti svarmenų rinkinį. Beje, jis jį rado, tik už beprotišką kainą. Įprasta jo ieškomo rinkinio kaina – apie 20 svarų, tačiau karantino metu kaina šoktelėjo net iki 220.

Lietuvoje daugybė darbuotojų prarado darbo vietas, V. Rinkevičiūtė tvirtino, kad ir Londone „yra visaip“. „Yra, ką atleido šimtais dar prieš prasidedant karantinui. Rado progą arba labai išsigando“, – teigė V. Rinkevičiūtė.

Beje, Britanijos Vyriausybė dabar yra įkūrusi fondą, iš kurio darbuotojui, kuriam paskirta prastova, kelis mėnesius mokama 80 proc. atlyginimo siekianti išmoka. „Dabar skelbiamos praktikos, aš savo įmonėje penkiems žmonėms vakar paskelbiau prastovas, – kalbėjo V. Rinkevičiūtė. – Bet aš tą padariau su pakankamai ramia širdimi, nes žinau, kad jie turės du mėnesius atostogų ir gaus 80 procentų savo algos.“

Pašnekovės teigimu, valstybė šiuo metu labai rūpinasi savo žmonėmis, net pačiais silpniausiais. „Kai prasidėjo visi karantino apribojimai, buvo pakankamai neramu, nes visas benamių paramos tinklas, visos valgyklos, kur jie gali pavalgyti, nusiprausti ar gauti kažkokių drabužių ar nakvynę, jos irgi turėjo užsidaryti, – įvardijo V. Rinkevičiūtė ir pridūrė. – Bet Vyriausybė pareiškė, kad, nepaisant visų reikalavimų, pasirūpins kiekvienu žmogumi. Vyriausybė savo lėšomis atidarė net nežinau kiek viešbučių. Visi benamiai surenkami iš gatvių.“

V. Rinkevičiūtė džiaugėsi ne tik valdžios sprendimais. Jos teigimu, savanorių Londone taip pat daugybė, visi nori prisidėti ir padėti.