Tyrimai, atlikti laukinių gyvūnų pardavimą stebinčios organizacijos „Traffic“, atskleidė, kad Indijos „šlapiuosiuose“ turguose taip pat nelegaliai pardavinėjami vėžliai ir kartais kitų laukinių gyvūnų dalys.

„Šlapieji“ turgūs – tobula erdvė virusams plisti

Organizacijos „Animal Equality“ tyrėjai sako, kad jau nuo 2014 metų Indijoje stebi šiuos gyvūnų turgus, kuriuose viščiukai, ėriukai ir ožkos skerdžiami gatvėse arba parduotuvėse, taip sukuriant tobulą terpę veistis įvairioms zoonozėms – ligoms, kurios iš gyvūnų perduodamos žmonėms.

„Šlapieji“ turgūs (angl. wet markets) tokį pavadinimą įgavo dėl kraujo, žarnų, žvynų ir vandens mišinio, kuris apsemia turgaviečių prekystalius bei grindis. Čia tradiciniai bei egzotiniai gyvūnai laikomi mažuose, perpildytuose narvuose, ten pat ir nužudomi. Taip tokios vietos tampa tobula erdvė plisti įvairiems virusams.

Mokslininkai mano, kad būtent tokiose prekybos vietose kilo COVID-19, pareikalavęs jau daugiau nei 50000 gyvybių visame pasaulyje. Tačiau šis virusas nėra pirmasis, kurio kilmė siejama su prekyba gyvais gyvūnais. Būtent tokiuose turguose 2003 metais prasidėjo ir SŪRS.

Ekspertų nuomonė: „šlapieji“ turgūs turi būti uždaryti

Daugelis mokslininkų bendruomenės narių teigia, kad tokios vietos kaip gyvūnų turgūs, kuriuose vienoje vietoje laikomi ir skerdžiami įvairių rūšių gyvūnai, turi būti uždarytos.

Vasarį, po koronaviruso protrūkio, Kinijos vyriausybė laikinai uždraudė pardavinėti laukinius gyvūnus maistui, bet gatvės pardavėjai planuoja veiklą tęsti vos tik draudimas bus panaikintas.

Trečiadienį Šenzeno miestas tapo pirmuoju šalyje visam laikui uždraudusiu šunų, kačių ir laukinių gyvūnų skerdimą bei vartojimą mėsos parduotuvėse, turguose bei restoranuose.

„Animal Equality UK“ vadovė Abigail Penny sako: „šlapieji“ turgūs – purvina, košmariška vieta. Gyvūnai ten patiria neįsivaizduojamą stresą. Tokios vietos yra pavojingų virusų šaltinis, be jokių abejonių keliantys didelę grėsmę žmonių sveikatai.“

Londono zoologijos draugijos atstovė prof. Andrew Cunningham teigia: „gyvūnai buvo transportuojami didelius atstumus, o tada sugrūdami kartu į narvus. Jie patiria stresą, jų imunitetas nusilpęs, tad jie išskiria įvairius patogenus. Tokiuose turguose didelis skaičius žmonių turi artimą kontaktą su šiais išskiriamais skysčiais – tai tobula vieta ligoms plisti.“

„Jei paimate laukinius gyvūnus ir laikote juos kartu su domestikuotais ar kitais gyvūnais ten, kur virusai turi galimybę būti perduoti kitoms gyvūnų rūšims, sukuriate greitkelį, kuriuo virusai gali būti perduodami ir žmonėms. Mes nebegalime to daryti. Mes nebegalime to toleruoti. Aš noriu, kad laukinių gyvūnų turgūs būtų uždaryti“, – teigia Dr. Ian Lipkin, Kolumbijos universiteto infekcinių ligų ekspertas.