„Suprantame ir savivaldybes, tačiau laikas sunkus visiems. Neformalusis vaikų švietimas taip pat labai svarbus vaikams. Mus pasiekianti informacija apie savivaldybių priimamus sprendimus mažinti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų darbo trukmę, stabdyti neformaliojo vaikų švietimo veiklą, taip pat ir meno, muzikos, sporto mokyklų veiklą, laikinai nutraukti NVŠ „krepšelio“ lėšomis finansuojamas programas ir skelbti prastovas kelia pedagogų bendruomenės įtampą, vaikų ir tėvų nepasitenkinimą. Lietuva gali didžiuotis, kad per keletą metų bendromis savivaldybių ir valstybės pastangomis neformaliojo vaikų švietimo sistemoje dalyvauja daugiau nei 60 proc. mokinių, kad programų pasiūla didėja ir gerėja jų kokybė. Nesunaikinkime vienu ypu šių rezultatų“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Kornelija Tiesnesytė.

0Ministerija prašo dar kartą apsvarstyti visas įmanomas galimybes karantino laikotarpiu organizuoti ikimokyklinį, priešmokyklinį, neformalųjį vaikų ugdymą nuotoliniu būdu, taip pat vykdyti kitas veiklas, pvz., kvalifikacijos tobulinimą.

Švietimo, mokslo ir sporto ministro Algirdo Monkevičiaus įsakymu, visoms ugdymo įstaigoms karantino laikotarpiu rekomenduojama ugdyti nuotoliniu būdu. Vyriausybės kovo 14 d. priimtu nutarimu Lietuvoje buvo paskelbtas karantinas. Nustatyta, kad darbuotojams prastova gali būti skelbiama tik išnaudojus visas įmanomas darbo organizavimo formas ir būdus, jeigu darbdavys negali duoti darbuotojui darbo sutartyje sulygto darbo ir nėra galimybės dirbti nuotoliniu būdu arba darbuotojas nesutinka dirbti kito pasiūlyto darbo. Dėl to priverstinis siūlymas sutrumpinti darbo laiką darbuotojams, skatinimas juos rinktis atostogas ar prastovas, jeigu jie ir jų institucijos yra pasirengę dirbti nuotoliniu būdu, pažeidžia Vyriausybės nutarimą.

Ministerija nuolat atlieka mokyklų, savivaldybių apklausą, kokia nuotolinio mokymo situacija. Balandžio 1 d. savivaldybių apklausos duomenimis, nuotoliniu būdu dirbo 97 proc. savivaldybių pavaldumo ikimokyklinio ugdymo įstaigų, 87,3 proc. neformalųjį vaikų švietimą teikiančios įstaigos, visos švietimo pagalbos įstaigos. Apklausos duomenis pateikė visos savivaldybės.