Štai, pridengusi koronavirusu, valdžia stiprina spaudimą nepriklausomai žiniasklaidai. Šią savaitę buvo sulaikytas nepriklausomo internetinio leidinio „Ežednevnik“ vyriausiasis redaktorius Serhejus Sacukas.

Jis kaltinamas kyšio ėmimu. Sacukas tai neigia. Jį gina ir pareiškimą paskelbusi Baltarusijos žurnalistų asociacija bei daug Vakarų žmogaus teisių bei spaudos laisvės organizacijų. Įdomų būtų išgirsti ir Lietuvos žurnalistų organizacijų nuomonę.

Kaltinimas Sacukui aiškiai laužtas iš piršto. Jo kaltė, jog jis rašė apie korupciją šalies sveikatos apsaugos ministerijoje. Trys dienos iki suėmimo jis paskelbė straipsnį apie informacijos apie koronavirusą slėpimą. Iki arešto pas jį lankėsi valdžios struktūrų „pasiuntinys“ ir grasino, jog, rašydamas kritinius tekstus apie valdžią, „kelia pavojų savo šeimai“.

Sacukas, ko gero, bus nubaustas. Jam gresia kalėjimas nuo trejų iki dešimties metų. Baltarusijoje politiniai priešininkai paprastai nėra išteisinami. Kai kurie Lukašenkos priešininkai buvo nužudyti. Apie pilietinę visuomenę negalima net kalbėti.

Šalyje seniai nėra demokratinių rinkimų, o didžioji dalis gyventojų politika iš viso nesidomi. Tačiau tai nereiškia, jog Baltarusija yra valstybė kur nors Afrikoje.

Ši kaimynė tampa vis didesne grėsme Lietuvai. Ir ne dėl ginkluoto įsiveržimo ar nacionalistų tvirtinimų, jog Vilnius yra Baltarusijos miestas. Šie scenarijai vargu ar išsipildys. Grėsmė kyla dėl protu nesuvokiamo prezidento Lukašenkos veiksmų, siekiant (ne)suvaldyti koronaviruso epidemiją. Tiksliau, tų veiksmų nebuvimo ir koronaviruso epidemijos neigimo.

Tai gali būti ne mažesnė grėsmė už Rusijos statomą Astravo atominę elektrinę. Jei epidemija Baltarusijoje įsisiūbuos, jos atgarsiai pasieks ir Lietuvą.

Pats Lukašenka kalba visiškai nenuosekliai. Pradžioje jis neigė, jog epidemija šalyje yra iš viso. Jo nuomone, tai tik psichozė, o svarbiausia šalies ekonomika. Esą sugriuvus ekonomikai paprasti šalies žmones ir valstybė labiau nukentėtų nei nuo viruso.
Lukašenka kalba visiškai nenuosekliai. Pradžioje jis neigė, jog epidemija šalyje yra iš viso. Jo nuomone, tai tik psichozė, o svarbiausia šalies ekonomika. Esą sugriuvus ekonomikai paprasti šalies žmones ir valstybė labiau nukentėtų nei nuo viruso.
Valentinas Mitė

Tai labai primena JAV prezidento Donaldo Trumpo retoriką prieš įsisiūbuojant epidemijai. Trumpas savo nuomonę pakeitė, kai JAV užsikrėtusių skaičius tapo didžiausias pasaulyje – ką gi, „America first“.

Lukašenka, nors ir neigdamas realybę, bet vis tik paprašė Rusijos pagalbos stabdant epidemiją. Neaišku, ar Rusija skubės į pagalbą Baltarusijai taip greitai, kaip ji pasišovė padėti Italijai, Jungtinėms Valstijoms ar Venesuelai. Juk pagalba Baltarusijai neturi jokio politinio turinio. Be to, Kremliui su Lukašenka sunku susitarti dėl bendros valstybės. Nesvarbu, jog Baltarusija faktiškai yra Rusijos išlaikytinė. Lukašenka turi daug ambicijų.

Baltarusija lieka vienintele šalimi, neigiančia virusą. Juk Rusija imasi, nors ir pavėluotų, priemonių prieš koronavirusą. Tiesa, Rusijos statistiniais duomenimis taip pat negalima pasitikėti, bet vis vien jie arčiau realybės nei baltarusiški.

Štai balandžio pirmos dienos Baltarusijos duomenys – mirė antras pacientas, sirgęs koronavirusu; gydomi 157 žmonės; patikrinti 32 000 žmonių. Baltarusijos analitikų nuomone, oficialiais duomenimis pasitikėti negalima iš viso.

Lukašenka niekada nepasižymėjo tiesos sakymu. Daugiausia užsikrėtusių yra Vitebske. Kiek jų yra, niekas nežino, nes daug kam diagnozuojamas plaučių uždegimas, o ne koronavirusas.

Vienu žodžiu – visiška migla. Tačiau Baltarusijos oro linijų skrydžiai į Vilnių tęsiasi, o tai jau kelia pavojų Lietuvai, kur priimamos vis griežtesnės karantino priemonės.

Kai kas tvirtina, jog Baltarusija elgiasi panašiai kaip Švedija. Nieko panašaus. Švedija yra demokratinė valstybė, turinti nepriklausomą žiniasklaidą, pilietinę visuomenę bei puikią sveikatos apsaugos sistemą. Švedijos statistika galime neabejoti. Kitas klausimas, ar Švedijos taktika pasirodys teisinga, bet ji neturi nieko bendro su baltarusišku koronaviruso „tramdymu“.