Lėktuvas „Antonov-124“ su „medicininėmis kaukėmis ir medicinine įranga“ naktį išskrido į JAV, teigiama pranešime. Tačiau daugiau su siuntiniu susijusių detalių jame nenurodoma.

Gynybos ministerijos paviešintame vaizdo įraše matyti, kaip krovininis dėžių prikrautas lėktuvas trečiadienio rytą ruošiasi pakilimui iš netoli Maskvos esančios karinės aviacijos bazės.


AFP žurnalistų paklaustas, gynybos ministras atsisakė pateikti daugiau informacijos apie siuntinį, kuris sukrautas pirmadienį Vladimirui Putinui telefonu pasikalbėjus su Donaldu Trumpu.

Rusija anksčiau išsiuntė medicininių prekių ir ekspertų į koronaviruso smarkiai paveiktą Italiją. Tai buvo humanitarinės pastangos, turėjusios, pasak analitikų, ir geopolitinių gaidelių.

Maskva sakė, kad į Italiją nusiuntė maždaug 100 virusologų ir epidemiologų iš Rusijos gynybos ministerijos, turinčių „didelės tarptautinės patirties“ kovojant su Ebolos, afrikinio kiaulių maro ir juodligės protrūkiais.

Tačiau Italijos žiniasklaida skelbė, kad didžioji Rusijos pagalbos dalis buvo nenaudinga kovoje su COVID-19.

Praėjusį mėnesį Rusija pranešė, kad į buvusias sovietines respublikas ir kitas šalis, įskaitant Iraną bei Šiaurės Korėją, nusiuntė beveik 1 tūkst. koronaviruso testų rinkinių.

JAV šiuo metu yra 188 663 patvirtinti užsikrėtimo koronavirusu atvejai, rodo Johnso Hopkinso universiteto duomenys. Tai didžiausias vienos šalies skaičius pasaulyje. Mirties atvejų Jungtinėse Valstijose yra daugiau nei 4 tūkstančiai.Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį teigė, kad V. Putinas tikisi tokios pat JAV paramos, jei Rusiją ištiktų panaši krizė, o JAV gamintojai padidintų medicinos priemonių gamybos tempą.

„Dabar, kai ši situacija liečia kiekvieną žmogų, nėra jokios kitos išeities, kaip tik veikti išvien, esant bendradarbiavimo ir abipusės pagalbos dvasiai“, – sakė D. Peskovas.

Delfi primena, kad Rusija net kelis orlaivius su savo kariniais ekspertais pasiuntė į koronaviruso siaubiamą Italiją.

Praėjusią savaitę Italijos dienraštis „La Stampa“, citavęs svarbius politinius šaltinius, pranešė, kad maždaug 80 proc. kovos su koronavirusu priemonių, kurias Rusija išsiuntė į Italiją, yra „niekam tikusios“.

Rusija po šalies prezidento Vladimiro Putino ir Italijos premjero Giuseppe Conte pokalbio kovo 21 d. į Italiją išsiuntė 600 ventiliatorių ir 100 karo virusologų ir epidemiologų. Praėjusią savaitę internete paplito įrašai, kuriuose matyti, kaip Rusijos kariniai sunkvežimiai keliauja iš Romos į koronaviruso epicentrą Bergamą.

„80 proc. Rusijos priemonių Italijoje yra absoliučiai bevertės arba menkos vertės. Trumpai tariant, tai – veikiau pretekstas“, – dienraščiui „La Stampa“ sakė neįvardytas šaltinis.

Šaltinis teigė, kad tarp Rusijos atsiųstų išteklių yra dezinfekcinių priemonių, sterilizuoti skirta laikina lauko laboratorija, taip pat yra kitos panašios įrangos bei priemonių. Dienraščio „La Stampa“ šaltiniai tvirtino, kad V. Putinas šiuo pagalbos paketu, pavadintu „Iš Rusijos – su meile“, išnaudoja geopolitines ir diplomatines galimybes, o G. Conte priėmė pagalbą siekdamas užsitikrinti gerus asmeninius santykius su Maskva.

Anot jų, Vakarams ir Lietuvai didžiausią grėsmę keliančios valstybės – Rusija ir Kinija – gali pasinaudoti viruso krize norėdamos dar labiau susilpninti Vakarus. Todėl, pasak ekspertų, reikėtų į šių valstybių humanitarinę pagalbą žiūrėti itin atsargiai.

Politologai taip pat pabrėžia, kad didesnio solidarumo tarp ES valstybių krizinėje situacijoje kol kas taip pat nematyti. Nuo koronaviruso šiuo metu labiausiai nukentėjusi Italija jaučia didelę ES solidarumo stoką. Jei tai pradės įžvelgti ir kitos ES narės, teigia jie, euroskepticizmas Europoje gali sustiprėti dar labiau.