Priežasčių atidėlioti šį darbą pavyktų rasti sunkiai: net tai, kad baigėsi valikliai, o iš parduotuvių jie išgraibstyti, nėra pakankamas pasiteisinimas, nes begalę priemonių galima pasigaminti iš namuose esančių produktų, rašo „The Sun“.

Produktai, be kurių neapsieisite

Tikėtina, kad daugelis valiklius pakeisti galinčių produktų, stovi išrikiuoti virtuvės spintelėse. Dabar pats metas prisiminti liaudišką išmintį ir panaudoti juos ne taip, kaip buvote įpratę.
Nors valymas ir nėra pirminė toliau išvardytų produktų paskirtis, naudojami vietoj valiklių jie ypač pasiteisina.

Natrio hidrokarbonatas, kitaip – geriamoji soda. Tai – kepiniams iškilti padedantis ingredientas, tačiau valomosios jo savybės – tiesiog neįtikėtinos.

Baltasis actas. Nors acto esame pratę įmaišyti į salotų padažus, verta žinoti, kad šis rūgštingas produktas puikiai valo.

Citrinos. Šio vaisiaus griežinėlis net elementarų vandenį paverčia gaiviu gėrimu, bet ar žinojote, kad citrinų sultys – puikiausia švarinimo priemonė. Dėl puikaus aromato citrinos gali atstoti ir oro gaiviklį.

Natrio karbonatas, arba kalcinuotoji soda. Tai – efektyvus daugiafunkcis valiklis, pajėgus susidoroti su įvairios kilmės riebalais ir nešvarumais.

Muilo riešutai, arba sapindai. Na, tokio daikto namie gal ir nerastumėte, tačiau tikrai vertėtų pasidomėti, tie sapindai, ir, pasitaikius progai, jų įsigyti. Kol kas žinokite, kad muilo riešutai – natūrali, biologiškai skaidi skalbimo priemonė, kurioje nėra plastiko.

Eteriniai aliejai. Nors esate pratę įlašinti jų į vonią, vertėtų atminti, kad eteriniai aliejai puikiai papildo pačių pasigamintus valiklius ir suteikia jiems gaivų kvapą.

Kaip pasigaminti valomųjų priemonių

Jeigu nenorite, kad laisvas laikas eitų veltui, be to, suprantate, kad metas išsiplauti langus ir iš pagrindų susitvarkyti, pravers keletas patarimų iš portalo „The Green Parent“. Jais vadovaudamiesi pasigaminsite efektyvių ir ekologiškų valymo priemonių iš produktų, kurių paprastai būna namuose.

Beje, buteliukų nuo pirktinių valiklių neišmeskite, ypač jei jie su purškiamuoju antgaliu. Tai puiki tara savadarbėms priemonėms laikyti.

Nepamirškite ir apie karšto vandens daromus stebuklus: dalykas tas, kad aukštoje temperatūroje žūva begalė mikrobų.

Tualeto valikliui pasigaminti prireiks geriamosios sodos, baltojo acto ir eterinio aliejaus. Pastarasis užtikrins gaivų kvapą, na, o sodos ir acto mišinys – švarą ir dezinfekciją.

Kad pasigaminta priemonė nenuviltų, naudokite šepetį. Šveitimas – patikimas būdas, siekiant užkirsti kelią kalkių nuosėdoms.

Langų valikliui pasigaminti tereikia acto, krakmolo ir šilto vandens.

Gal nė nepagalvojote, tačiau krakmolas puikiai papildo iš vandens ir acto pasigaminamą langų ploviklį. Jei jo neturite – nedidelė bėda: švytinčiais langais, ant kurių nematyti jokių ruožų, galėsite pasidžiaugti ir tada, jei naudosite vien actą ir vandenį.

Skalbimo priemonę atstos mišinys, pasigamintas iš natūralaus borakso pakaito, sodos, 3 gabalėlių muilo ir eterinio aliejaus.

Jeigu pirmiau minėtų muilo riešutų neturite, skalbimo priemonę pasigaminkite ir iš kitko. Nors gal atrodys, kad skalbiant susidaro per mažai putų, jaudintis neverta – skalbiniai tikrai bus švarūs ir jie tikrai padvelks gaiva, net jeigu neįlašinsite eterinio aliejaus, mat jis tik suteikia tam tikrą kvapą.

Universaliam valikliui pasigaminti prireiks acto, sodos, karšto vandens ir citrinos.

Šia daugiafunkce priemone pavyks nuvalyti begalę paviršių, tarkim, stalviršius ir plyteles.
Tokį valiklį labai paprasta laikyti, todėl verta pasigaminti didesnį kiekį.

Dar atminkite, kad valiklio efektyvumas beveik nenukentės, jeigu jame nebus citrinų sulčių.

Kanalizacijos vamzdžiams valyti naudokite mišinį iš sodos ir druskos. Taip pat prireiks acto ir karšto vandens.

Pradėjo kimštis kriauklė, o specialios priemonės vamzdžiams valyti kaip tyčia neturite? Ją galima pakeisti sodos ir druskos mišiniu.

Įberkite jo į vandens ištekėjimo angą ir užpilkite nedideliu kiekiu karšto acto. Angą reikia uždengti, pavyzdžiu, užklijuoti lipnia juosta.

Praėjus 15 minučių paleiskite karštą vandenį iš čiaupo arba nuliekite mišinį verdančio vandens srove.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)