Vyriausybės atstovai šiuos nuogąstavimus atmeta – užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus teigimu, skubant apsirūpinti apsaugos priemonėmis būtų klaidinga vadovautis ideologinėmis nuostatomis.

Konservatorius Emanuelis Zingeris per Seimo užsienio reikalų komiteto posėdį išsakė nuogąstavimų, kad iš Kinijos ateinanti parama gali daryti įtaką Vyriausybės apsisprendimui dėl Kinijos bendrovės „Huawei“ dalyvavimo kuriant penktosios kartos (5G) mobiliojo ryšio infrastruktūrą.

„Mūsų žmonių smegeninė plaunama dabar nuo ryto iki vakaro vaizdais komunistinės Kinijos arba rusų oligarchų lėktuvais“, – pareiškė konservatorius Emanuelis Zingeris Seimo užsienio reikalų komiteto posėdyje.

„Po metų tai pavirs į mūsų žmonių balsavimą už tas valstybes, kurios yra mums priešininkai“, – perspėjo politikas.

Jo partijos bendražygis Žygimantas Pavilionis pareiškė, kad Kinija kartu su Rusija koronaviruso krizės metu „labai aktyviai naudojasi savo propagandinėmis priemonėmis, bandydamos diskredituoti NATO, Jungtines Valstijas, Europos Sąjungą“.

„Mes faktiškai jau dirbame Kinijos ir Rusijos propagandos mašinos rėmuose“, – sakė Ž. Pavilionis.

Kovo 20-ąją kinai Lietuvai atsiuntė 20 tūkst. medicininių kaukių, 120 tūkst. porų pirštinių. Krovinį apmokėjo Kinijos prekybos rūmai, jį neatlygintai atgabeno verslininko Gedimino Žiemelio kontroliuojamos grupės „Avia Solutions Group“ valdoma užsakomųjų skrydžių bendrovė „KlasJet“.

Praeitą savaitę į Lietuvą iš Kinijos atskraidinti dideli Vyriausybės pirkti medicininių apsaugos priemonių ir koronaviruso tyrimams reikalingų reagentų kroviniai. LRT skelbė, kad medicinos priemones į Kauną šeštadienio rytą atskraidino rusų oligarcho įmonės orlaivis.

L. Linkevičius tikino, kad Lietuva aktyviai siekia bendrų sprendimų Europos Sąjungos ir NATO viduje, tačiau pabrėžė, kad operatyvumas ir kaina krizės metu taip pat yra labai svarbūs.

„Buvo valandų reikalo sprendimas, buvo imama tai, kas yra, kas gali pasiūlyti, mes tą sprendėm ir darėm, manau, teisingai. Čia ne apie ideologiją kažkokią kalba, ir siūlyčiau nepainiot to dalyko. Sprendėm, ką galėjom ir, manau, išsprendėm gana neblogai,“ – teigė jis.

„Laikas nelaukė. Tokiais kiekiais, kokiais mums reikia, mes galėjome gauti tik iš Kinijos“, – pridūrė ministras.

Ministras taip pat pabrėžė, kad Lietuva diskusijose su Vakarų partneriais kelia klausimus dėl dezinformacijos skleidimo krizės laikotarpiu.

„Smegenų plovimas turi būti mūsų visų bendras rūpestis, bet atskirkime krizės sprendimą nuo šios situacijos, kadangi padėtis reikalavo labai greitų ir įmanomai pigesnių sprendimų“, – teigė L. Linkevičius.