Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Jonas Vytautas Žukas Seimo nariams gyrė D. Jauniškį už nuveiktą darbą.

„Prezidento vardu noriu padėkoti D. Jauniškiui už jo paskutinių 5 metų darbą. (…) Prezidentas pažymėjo sėkmingai atliktą operacijų praėjusių metų rudenį, kai buvo bendradarbiaujant su Norvegijos žvalgybos tarnybomis, mūsų ir Norvegijos žvalgai buvo grąžinti namo“, – sakė prezidento patarėjas.

Ir pažymėdamas ir išaugusį visuomenės pasitikėjimą šia institucija.

Liberalas Eugenijus Gentvilas prašė J. V. Žuko įvardinti D. Jauniškio klaidas per kadenciją.

„Sutinku, kad klaidos visada yra galimos, reikia tik žiūrėti dėl ko jos buvo padarytos – ar sąmoningai, ar ji lėmė strateginius dalykus. Kiekviena institucija daro klaidų“, – sakė prezidento patarėjas.

Klaidų išvengti nepavyko

Pats D. Jauniškis Seimo nariams sakė, kad paskirtas VSD vadovu, sunkiai galėjo įsivaizduoti, kokie darbai jo laukia.

„2015 metų balandį buvau pristatytas ir patvirtintas VSD direktoriumi. Tuo metu gana buvo sudėtinga prognozuoti, kokie iššūkiai, pareigos ir darbai laukia. Žinoma, turėjau susiformavęs viziją ir susiformavęs tikslus. Akivaizdu buvo, kad institucijai pokyčių reikia, darbų bus daug“, – Seimo nariams sakė D. Jauniškis.

Jis džiaugėsi, kad pavyko suformuoti „puikią komandą“.

„Per tuos 5 metus džiugino vyraujančios daugumos VSD pareigūnų nuotaikos, atsakomybė, atsidavimas bendram tikslui. (…) Kartu braižėme ir įgyvendinimo schemas ir pokyčius, reikalingus prisitaikyti prie globalių iššūkių“, – darbus vardijo jis.

„VSD tapo aktyvia, gerbiama ir vertinama, valstybei nemažą naudą duodančią orgnizacija“, – teigė VSD vadovas.

„Jaučiu pareigą pabrėžti, kad Lietuvos žmonių pilietinės teisės ir laisvės, kurias gerbti ir ginti yra VSD priedermė. Ne visais laimėjimais galime garsiai dalintis, bet didžiuotis tikrai turime kuo“, – sakė D. Jauniškis.

„Tobulų pasaulyje nėra, nebuvo išvengta klaidų ir nesusipratimų. Klaidas būtina paversti išmoktomis pamokomis“, – sakė D. Jauniškis. Ir pridūrė, kad 5 metų kadencija prabėgo kaip „akimirka“.

Bakas grąžino VSD apdovanojimą

Seimo narys Vytautas Bakas teigė, kad vertino VSD vadovo darbą, kol nesužinojo, kad VSD vadovo pavedimu buvo renkama informacija apie su niekuo nesijusius asmenis.

„Aš irgi labai vertinau jūsų darbą, kol nepaaiškėjo, kad jūs žodiniu pavedimu renkate informaciją, išnaudojate daugybę pareigūnų, kad jie rinktų informaciją apie su niekuo nesusijusiu visuomenės veikėjus“, – kritikos pažėrė V. Bakas.

„Mes tuos įstatymus priiminėjome ne tam, kad jūs sektumėte Lietuvos žmones, o tam, kad jūs saugotumėte nuo išorės veiksmų, tai aš noriu jums tą apdovanojimą sugrąžinti, nes visiškai nepritariu tam, ką jūs darote dabar“, – sakė V. Bakas ir grąžino jam VSD įteiktą apdovanojimą.

D. Jauniškis pasakė tik tiek – „su dideliu malonumu“.

Pirmą kadenciją jau baigė

„D. Jauniškis savo darbais įrodė, kad yra strategiškai mąstantis ir ryžtingas vadovas. Tikiu, kad jis užtikrins, jog VSD tęstųsi reikalingos permainos, veikla būtų efektyvesnė, daugėtų atvirumo visuomenei“, – pirmadienį pateikdamas šią kandidatūrą pranešime teigė G. Nausėda.

D. Jauniškio kandidatūra į VSD vadovus pateikta iškart po to, kai Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas priėmė sprendimą dėl žvalgybos tarnybos veiklos.

Patikrinęs pranešėjo pateiktą informaciją, komitetas paskelbė, kad VSD veikė teisėtai tikrindamas kandidatų į prezidentus aplinką, tačiau paragino jį atsisakyti žodinių pavedimų tikrinti asmenis.
Prezidentūros pranešime pirmadienį pažymima, kad G. Nausėda atkreipė dėmesį į tai, jog D. Jauniškio vadovavimo metu buvo parengta ir patvirtinta nauja VSD veiklos strategija, o kartu su Antruoju operatyvinių tarnybų departamentu – ir Žvalgybos pareigūnų etikos kodeksas.

Prezidentūros teigimu, VSD išplėtė savo veiklai reikalingą infrastruktūrą, ėmė daugiau remtis moderniais technologiniais sprendimais, o per penkerius metus nuo 44 iki 62 proc. išaugo visuomenės pasitikėjimas VSD.

D. Jauniškis vadovauti VSD buvo paskirtas 2015 metų balandžio 13 dieną.

VSD vadovo kandidatūrą penkerių metų kadencijai teikia šalies prezidentas, tačiau tam būtinas Seimo pritarimas.