14.35 val. Grinvičo laiku (16.35 val. Lietuvos laiku) „Brent“ rūšies naftos ateities sandorių gegužės mėnesiui kaina smuko 7,33 proc. iki 24,41 dolerio už barelį. Tuo tarpu JAVWest Texas Intermediate“ (WTI) rūšies naftos kaina krito 5,97 proc. iki 21,25 dolerio už barelį.

Pastarosiomis savaitėmis naftos kainos krito dėl staigiai sumažėjusios paklausos, kurios nuosmukį lėmė COVID-19 pandemija, sustabdžiusi pasaulio ekonomiką.

Naftos kainoms šį mėnesį taip pat smogė prasidėjęs kainų karas tarp Saudo Arabijos ir Rusijos.

Naftą eksportuojančių šalių organizacijos ir jos sąjungininkų (OPEC+) susitarimas mažinti naftos gavybą žlugo kovo 6 d., Rusijai nesutikus sumažinti naftos gavybos. Saudo Arabija savo ruožtu nusprendė padidinti naftos gavybą, taip paskatinti naftos kainų kritimą ir išstumti Rusiją iš rinkos.

Iki šiol OPEC ir jos sąjungininkė Rusija bendradarbiavo dėl naftos gavybos ir kainų politikos. Visa tai pasikeitė šį mėnesį, o dėl koronaviruso pandemijos ir prasidėjusio vienų didžiausių naftos gavėjų kainų karo „juodojo aukso“ kainos nusirito iki žemiausio lygio per beveik du dešimtmečius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)