Norvegijoje gyvenanti lietuvė Kristina Zapa laidoje „Delfi rytas“ pasakojo, kad karantinas jų šalyje paskelbtas beveik prieš dvi savaites, tačiau ne visi jo labai griežtai laikosi.

„Neturime jokių apribojimų eiti į parduotuves, keliauju į parduotuvę kada tik noriu, vedžioju šunį, bet nekeliauju niekur į miestą“, – pasakojo pašnekovė.

Beje, ji tvirtino, kad vos paskelbus karantiną daugelis norvegų plūdo į parduotuves pasirūpinti maisto atsargomis, tačiau nuotaika vis tiek išliko rami. „Bet žmonės vis tiek buvo su šypsenomis, visi lyg su mintimi: ar tai iš tikrųjų vyksta? Bet nebuvo tokios masinės panikos kaip Lietuvoje. Pas jus buvo tik vienas atvejis ir jau šlavė lentynas, o pas mus jau šimtas ir visi gyveno ramiai“, – kalbėjo K. Zapa.

Šypsenos ir ramybė – ne vienintelė norvegų ypatybė reaguojant į karantiną. „Dalis norvegų į tai žiūri kaip į atostogas. Pastarosiomis savaitėmis buvo labai geras oras, visi keliavo į namelius kalnuose, bet valstybė sureagavo į tai, kad jie išvyko tolimais atstumais ir paskelbė pranešimą, kad jie turi grįžti namo, bet norvegai neklausė, – pasakojo K. Zapa. – Tuomet Raudonojo kryžiaus savanoriai vyko juos perspėti apie baudas, tai dabar norvegai nori pakeisti savo registracijos vietą į kalnų namelius, kad galėtų ten sutikti Velykas.“

Lietuvė pasakojo, kad namelius kalnuose turi dažnas norvegas, ten jie leidžia atostogas ir savaitgalius.

K. Zapa įvardijo, kad už karantino sąlygų pažeidimą Norvegijoje gali būti skirta bauda iki 2000 eurų.

O ar Norvegijoje gyvenantys lietuviai dėl karantino ir koronaviruso sukeltos situacijos nesikrauna lagaminų ir netraukia į tėvynę? K. Zapa sako, kad jos aplinkoje tokių žmonių nėra, bet teigia pastebėjusi įvairių dalykų: „Mačiau įvairiausių pranešimų, kaip žmonės kartu tarėsi grįžti į Lietuvą, prašė iki 2000 eurų už grįžimą, buvo įvairių pranešimų, bet mano aplinkoje to nėra“.

Beje, Norvegijoje, pasak pašnekovės, ramu ir dėl darbo vietos. Esą net ir valstybė taip saugo darbuotojus, kad ir praradus darbą šie dar ilgai neprarastų tokių pačių pajamų. „Žmonių tikrai niekas neatleidžia ir neverčia eiti atostogų“, – tikino pašnekovė.

Labai ramiai apie karantiną kalbanti K. Zapa teigė, kad jos gyvenimas visuomet buvo ramus, toks ir liko. Trenere ir barista dirbanti moteris teigė, kad jos gyvenimo tempas ir taip nebuvo labai greitas, o dabar treniruotes ketina vesti tiesiogiai internetu.

Vis dėlto, kas bus, jei karantinas užsitęs? K. Zapa teigė, kad teks savo treniruotes kelti į elektroninę erdvę, o vėliau, kai viskas baigsis, atsigriebti už praėjusį laiką.