Nuo spalio iki gruodžio Italijos Lombardijos regione užfiksuota gerokai daugiau susirgimų gripu ir plaučių uždegimu, sakė epidemiologas ir Milano universiteto medicinos statistikos profesorius Adrianas Decarlis.

Jis kalbėjo apie šimtais daugiau ligonių nei įprasta, gydytų ligoninėse dėl gripo ar plaučių uždegimo. Kai kurie pacientai mirė. Susirgimai pirmiausia užfiksuoti Milano ir Lodžo apylinkėse.

Ir šiandien pirmiausia Milane padėtis yra dramatiška. Vien tik čia naujų infekcijų padaugėjo daugiau kaip 800 (iki beveik 7 000). Daugiau atvejų užfiksuojama tik kaimyninėse Bergamo ir Brešos provincijose. Kokia dramatiška padėtis, rodo Bergamo statistika.


Čia, žinybų duomenimis, per praėjusius 10 metų vidutiniškai būta 45 mirčių per savaitę. Vasario gale jų buvo jau 64. O nuo kovo 15 iki 21 dienos vien tik Bergame mirė 313 žmonių.

Ketvirtadienį Italijoje vėl labiau nei kelias ankstesnes dienas augo ir aukų, ir naujų infekcijų skaičius. Sveikatos tarnybų duomenimis, per 24 valandas COVID-19 pareikalavo dar 712 gyvybių.

Iš viso mirusiųjų yra 8 215 – daugiau nei bet kurioje kitoje pasaulio šalyje. Per parą virusas patvirtintas dar 6 153 asmenimis. Bendras infekuotųjų skaičius pasiekė 80 539.

„Aš nežinau, ar mes pasiekėme piką, ar kažką praleidome, – reporteriams sakė Lombardijos regiono prezidentas Attilio Fontana. – Viskas, ką galiu pasakyti, yra tai, kad aš susirūpinęs.“

Lombardija Italijos šiaurėje labiausiai paveikta pandemijos. A. Fontana teigė manąs, kad po dviejų ar trijų dienų situacija taps aiškesnė.

Tačiau, jei padėtis ir pagerės, vyriausybės paskelbti ribojimai, kurie šiuo metu galioja iki balandžio 3-iosios, išliks. „Net jei atvejų mažės, manau, mes turėsime tęsti, kol būsime visiškai tikri, kad plitimas sustabdytas“, – pabrėžė prezidentas.

Šalyje gali būti 10 kartų daugiau užsikrėtusiųjų koronavirusu, negu užfiksuota

Italijoje sergančiųjų COVID-19 skaičius gali būti 10 kartų didesnis už oficialų, antradienį pareiškė šalies Civilinės saugos agentūros vadovas Angelo Borrelli.

Remiantis jo skaičiavimais, tai reikštų, kad Italijoje yra daugiau nei 600 tūkst. infekuotųjų naujuoju koronavirusu (pirmadienį sergančiųjų buvo 63 967), praneša CNN. Taip pat šis faktas galėtų paaiškinti, kodėl Italijoje mirtingumas nuo COVID-19 gerokai didesnis nei kitose valstybėse.

Vadovaujantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) statistiniais duomenimis, kovo 22 d. mirtingumas Italijoje buvo didesnis nei 9 proc. Jeigu šalyje iš tikrųjų yra 10 kartų daugiau užsikrėtusiųjų naujuoju koronavirusu, tuomet tikrasis mirtingumas siekia 0,9 proc. Šis skaičius – kur kas artimesnis kitų šalių mirtingumo rodikliams. Pavyzdžiui, Pietų Korėjoje jis yra 0,6 proc.

Antradienį Civilinės saugos agentūros pateiktoje informacijoje matyti nežymus naujų atvejų skaičiaus mažėjimas antrą dieną iš eilės, bet, kaip sakė A. Borrelli, tik „per ateinančias kelias valandas pamatysime, ar kreivė iš tikrųjų pradėjo leistis“.

„Reikia įsigyti daugiau plaučių ventiliavimo aparatų, o apsauginės veido kaukės turi būti parduodamos ties kiekvienu gatvės kampu“, – teigė Civilinės saugos agentūros vadovas ir pripažino, kad šių gaminių trūksta.

Atvejų vėl pradėjo daugėti

Italijoje per pastarąją parą užfiksuoti 6203 koronaviruso SARS-CoV-2 sukeltos ūminės kvėpavimo takų ligos atvejų, COVID-19 liga sergančiųjų skaičius išaugo iki 80 589, skelbia Italijos civilinės gynybos departamentas.

Naujų patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius, ankstesnes keturias paras mažėjęs, ketvirtadienį išaugo smarkiai.

3612 pacientų būklė kritinė.

Naujų mirčių nuo šios ligos per parą šalyje užfiksuota 712, virusas žudikas jau nusinešė 8215 italų gyvybes.

Nuo šios ligos Italijoje iki šiol išgijo 10 361 žmogus.