Per pokalbį vaizdo ryšiu su kitais Europos Sąjungos lyderiais A. Merkel atmetė šį pasiūlymą, palaikomą virtinės bloko valstybių, tarp jų Prancūzijos ir Italijos.

„Vokietija ir kitos [šalys] sakė, kad tai nėra visų valstybių narių požiūris“, – sakė A. Merkel ir pridūrė, kad ji pirmenybę teiktų Europos stabilumo mechanizmui (ESM).

„Manau, ESM yra krizės valdymo priemonė, atverianti daug galimybių ir nekelianti klausimų dėl bendrų ir tuo pat metu individualiai atsakingų veiksmų pagrindinių principų“, – sakė kanclerė.

Ji pripažino, kad ES lyderiai svarstė, „ar ESM turi pakankamai galimybių ir koks tvirtas bei greitas turėtų būti mūsų atsakas“.

Per skolų krizę sukurtas ESM nepopuliarus pietų Europos šalyse, įskaitant Italiją, nes finansinę pagalbą lydi reikalavimai pertvarkyti ekonomiką.

Trečiadienį laiške Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charles'iui Micheliui devynių šalių lyderiai, tarp jų Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Italijos vyriausybės vadovas Giuseppe Conte, paragino euro zonos šalis bendrai išleisti skolos vertybinių popierių ir pritraukti lėšų kovai su koronaviruso krize.

Tačiau kitos šalys, tokios kaip Vokietija ir Nyderlandai, ne kartą atmetė tokią idėją. Anot jų, tai yra skolų slegiamų pietinių Bendrijos valstybių bandymas pasinaudoti mažomis palūkanų normomis, kurios taikomos valstybėms su subalansuotais biudžetais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)