Kuresarės pilis

Saremo salų sostinė Kuresarė (Kuressaare) yra vienintelis salyno miestas, kuris garbingai neša salyno sostinės vardą. Ant jūros kranto įsikūrusi XIV a. vyskupų pilis-tvirtovė. Ši pilis tarnavo ne tik Kryžiuočių ordinui, bet ir danams, o nuo XVII a. švedams. Pilies išorė skurdi, gal net nuožmi, nuo pirmo žvilgsnio sakanti „Čia drąsiu riterių buveinė“. Ekspozicija supažindina ne tik su salos istorija, bet ir gamta. Nebijantys aukščio gali užlipti į ant stogo įrengtą apžvalgos aikštelę. Nuo čia atsiveria kvapą užgniaužiantys vaizdai – pilį juosiantys grioviai, senas parkas ir pilies sienų papėdę skalaujančios Baltijos jūros bangos. Susidomėjote? Daugiau informacijos ČIA.

Venspilio Livonijos pilis

Latvijos Venspilio miestas traukia ne vieną lietuvį savo plačiais paplūdimiais, patogiu kempingu, draugiškomis erdvėmis vaikams ar įvairiaspalvėmis, po visą miestą išsibarsčiusiomis žalmargėmis. Istorijos mylėtojai nepraleis progos aplankyti XIII a. Livonijos ordino pilį, kuri stovi ties vartais į Venspilio uostą. Tai bene vienintelė ordino pilis Kuržemėje. Dažnam gali pasirodyti, kad išoriškai pilis nėra labai graži ir kažkiek panaši į Kuresarės pilį. Bet jos istorija ir ją menanti ekspozicija yra be galo įspūdinga (pamatyti galite ČIA). Pilies sienos mena daug – ir vienuolių maldas, ir kalinio aimanas, ir riterio ginklo žvangėjimą, ir tariamus pirmus vaiko skiemenis.

Malborko pilis

Visada sakiau, kad Trakų pilis yra gražiausias Gotikos statinys. Bet... Beveik miesto centre, vienu šonu nusileisdama iki Nogat upės vandenų stovi įspūdinga Teutonų ordino pilis. Malborko ( Marienburgo) pilies istorija prasideda nuo 1274 metų, kai šiose žemėse įsikūrė kryžiuočiai. Tai miestas mieste su savo vienuolynu, bažnyčia, valdovų rezidencijomis bei kareivinėmis. Čia ir Aukštutinė pilis, ir Didžiųjų magistrų rūmai, ir Žemutinė pilis. Viską juosia gynybiniai mūrai. Išorinės didybės ir susižavėjimo įspūdį sustiprina vidinių menių, arkadų grožis. Net praėjus beveik aštuoniems šimtmečiams jauti šios vietos pompastiką, prabangą, istorinę svarbą. Apeiti visą pilį (kompleksą) gali užtrūkti apie 4 valandas, o neišeidami iš namų svečiuokitės kiek širdis geidžia (pamatyti galite ČIA).

Krokuvos Vavelio pilis

Dažną lietuvį Krokuva vilioja savo senamiesčiu su žymia trimitininko varpine, netoli esančiomis druskų kasyklomis ir įspūdinga Vavelio pilimi (Wawel). Gal greičiau tai visas kompleksas ant Vyslos kranto, kurį sudaro pilis, katedra bei rūmai. Tai ilgų šimtmečių architektūros istorijos paminklas po atviru dangumi, jungiantis savyje romaninės architektūros, gotikos, renesanso ir baroko perlus nuo X iki XVII amžių. Skirtingų epochų statiniai be galo skirtingi, bet kartu jie sudaro nepakartojamą šimtmečių ansamblį (pamatyti galite ČIA), traukiantį akį ir maloniai užpildantį keliautojo sielą. Ši pilis, kaip ir Malborgo, glaudžiai susijusi su Lietuvos istorija – ją atstatinėjo Aleksandras Jogailaitis bei Žygimantas Senasis.

Tuos laikus mena ir ant varpinės išlikę Lietuvos Vyčio ir Lenkijos erelio ženklai. Po Katedros skliautais ilsisi Jogailos, Kazimiero Jogailaičio, Žygimanto Senojo, Žygimanto Augusto, Onos Jogailaitės, Adomo Mickevičiaus ir daugelio kitų iškilių asmenybių bei šventųjų palaikai. Atrodo, kad šioje vietoje sukoncentruota viduramžių Europos galia, didybė, stiprybė ir žiedas.

Ir žinoma, kaip be kalno šlaite esančios olos, kurioje, pasak legendų, gyveno slibinas ir, kurį nugalėjo riteris Krakas. Anot legendos šio drąsuolio vardu ir pavadinta gražioji Krokuva.


Noišvanšteino ir Hohenšvangau pilys ( Neuschwanstein – Hohenschwangau)

Prie visų gražiųjų Baltijos regiono pilių labai noriu paminėti ir Vokietijos Bavarijos žemėse esančias Noišvanšteino ir Hohenšvangau pilis, kurios seka savo istoriją Swangau miestelio pašonėje šalia skaidriųjų Alpensee ir Schwansee ežerų.

Dažnas yra matęs Walto Disnėjaus pasakų pilį su daugybe į viršų šaunančių bokštelių. Ir ne visi žino, kad ši pasakų pilis turi tikrąją sesę – Noišvanšteino pilį (pamatyti galite ČIA). Šią pilį XIX antroje pusėje pastatė Bavarijos karalius Liudvikas II. Sakoma, kad pats valdovas šia pilimi džiaugėsi vos 100 dienų. Pilis lyg balta gulbė kalnuose išplaukia iš medžių lajos. Ši gražuolė kasmet sutraukia milijonus lankytojų. Lankytojams atsiveria apie 200 menių, kurių sienas puošia freskos įvairia tematika. Yra net vadina Apvalaus stalo riterių menė, kurioje aplink masyvų apvalų stalą paruoštos ištaigingų 13 kėdžių.

Žengiant pilies arkadomis neapleidžia jausmas, kad tuoj iš kokios menės išeis šarvais žvangindamas riteris ar elegantiška ponia. Šalia mistinių epizodų iš Wagnerio operų ar biblijos scenų dažną lankytoją nustebina ir moderni tam laikotarpiui technika – elektrinis vidaus telefonas. Pasaka ir modernumas šioje pilyje puikia dera.

Gražiosios pasakų pilies papėdėje stovi iš pažiūros ne tokia patraukli Hohenšvangau pilis (pamatyti galite ČIA), kuri savo istoriją mena nuo XI a. Tuo metu tai buvo Swangau miesto riterių buveinė. Per ilgus istorijos vingius ši pilis ne kartą buvo smarkiai apgadinta. Tokią pilį, kokia mus pasitinka šiandien, kronprincas Maksimilianas atstatė XIX a. pradžioje. Karaliaus Makso II šeima pilį naudojo kaip vasaros ir medžioklės rezidenciją. Čia prabėgo ir karaliaus Liudvigo II vaikystė.

Keliaukite. Svajokite. Pažinkit. Karantinas – tai puikus laikas pakeliauti virtualiai ir paplanuoti galimų kelionių maršrutus kai atsivers pasaulio sienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)