„Šiai valandai turime atvejų patvirtintų apie 200, didžioji dalis, virš 50 procentų, yra jauni, nuo 20 iki 40 metų. Tas kiekvienas susirgęs asmuo turi nemažą skaičių kontaktinių asmenų“, – sakė D. Razmuvienė.

Ji teigė, kad kontaktinių asmenų su ligoniu paieška nėra lengvas darbas.

„Kartais gauname klausimų, kaip ten vyksta vienoje ar kitoje teritorijoje, su tuo susirgusiu asmeniu. Bet patikėkite, tai yra labai sunkus darbas, nes kiekvieną atvejį reikia identifikuoti, susisieti su laboratorinių tyrimu ir kontaktų ieškoti. Jei pasitaiko asmuo, kuris nedalyvavo sąlytyje su juo, nemalonumų reikia laukti. Procesas yra ilgas, apie kontaktinius asmenis kalbos šiandien nebus, bet tai, kad kontaktiniai asmenys atsirado todėl, kad susirgę asmenys nesilaikė saviizoliacijos“, – sakė NVSC atstovė.

Ji teigė, kad šiai dienai yra užfiksuota apie 10–13 atvejų, kai koronavirusu užsikrėtę užsienyje nebuvę asmenys.

„Didžioji dalis – 96 procentai yra įvežtinių atvejų, didžioji dalis iš Jungtinės Karalystės“, – sakė D. Razmuvienė.

Ji pritarė ir privalomai izoliacijai iš užsienio grįžusiems asmenims, kaip ir kaukių nešiojimas viešose vietose.

„Virusas plinta tarp mūsų. Tai yra kaip barjeras, kaip apsauga ir man, ir tam kitam. Nors nuo viruso tai neapsaugo“, – priminė NVSC atstovė. Ji džiaugėsi, kad ir Vilniaus mieste pastebėjo vis daugiau žmonių, kurie nešioja kaukes.

„Pagaliau išmokome nešioti kaukes. Nuo virusų jos neapsaugo, bet nuo sekretų – gali“, – teigė D. Razmuvienė.

„Mes turėtume suprasti, kad tai yra daroma dėl to, kad ta saviizoliacija yra šiandienai vienintelė priemonė gali užkardyti viruso plitimą mūsų visuomenėje“, – kalbėjo ji.

Ji ragino pamiršti koronaviruso lyginimą su gripu.

Kauno klinikos antradienį paskelbė, kad saviizoliacijoje šiuo metu beveik 80 medikų. Konkretaus skaičiaus, kiek medikų visoje šalyje priėmę tokį patį sprendimą. D. Razmuvienė teigė, kad atsižvelgiama į situaciją, todėl plečiama tyrimų imtis

„Nuo vakar dienos yra pakeista koronviruso atvejo apibrėžtis, dabar ten įrašyta, kad bet kuris hospitalizuojamas asmuo, paguldytas ne dėl koronaviruso, jis iš karto turi būti tiriamas. Nesvarbu, kokia bus indikacija, kiekvienam bus atliekama. (…) Manau, kad tai tikrai sustabdys, anksčiau to negalėjome daryti, tai jau 5 apibrėžtis šio viruso, ji vis pildosi dėl tam tikrų situacijų“, – sakė D. Razmuvienė.

NVSC atstovė teigė, kad šiandien paskelbtas siūlymas viešose vietose vaikščioti tik po 2 asmenis, yra tinkamas, nes artėjančio savaitgalio orai prognozuojami itin malonūs.

„Parkuose ir gatvėse ir parduotuvėse dabar vaikšto tikrai ne po du, jų yra masė. Visa visuomenė brausis į tuos parkus, kitos šalys jau seniai uždarė parkus. Ir kitose šalyse, jei žmogus sėdi ant suoliuko parke, ateina atsakingi asmenys ir prašo jo išeiti. Ta priemonė, yra bandoma susibūrimus bet kokiose vietose mažinti“, – apie naujus pasiūlymus kalbėjo ji.

Ir pridūrė, kad pasiūlymui tikrai pritaria. O ir dar, reikėtų iš viso uždaryti vaikų žaidimo aikšteles.

„Manau, kad jei žmogus nesupranta, draudimo priemonės tikrai turėtų būti“, – tikino D. Razmuvienė.

„Kiek bus atvejų, nenorėčiau prognozuoti, jų matome daug – apie tūkstančius, dešimtis tūkstančių. Bet gal geriau mes neprognozuokime, ši informacija šiuo metu nėra naudinga. Geriau kalbėkime žmonėms, kad geriau neitų į lauką“, – sakė ji.

NVSC atstovė teigė, kad šiuo metu yra patvirtinta apie 10 klasterinių atvejų.

Delfi primena, kad Lietuvoje šiuo metu yra užfiksuota 203 koronaviruso atvejai.