Tačiau šiandien, dėl karantino, gydytojų vizitai pas naujagimius yra apriboti. Tam, kad sugrįžus į namus su mažyliu būtų aišku, į ką reikia atkreipti dėmesį, kada būtina sunerimti ir kada būtina jau ieškoti pagalbos, tinklaraštis nestukes.lt pasidalino įrašu, kuriame pakalbinta šeimos gydytoja, vaikų neurologė Rūta Maciulevičienė.

„Visų pirma, jei vaikas ir mama sveiki, į jokias gydymo įstaigas vaikščioti nereikia. Medicinos darbuotojai potencialiai gali būti užsikrėtę, todėl ir į namus jų kviestis nereikia. Tik tada, kada yra pavojus naujagimio gyvybei, reikia susiruošti ir važiuoti į ligoninę, kad būklę įvertintų gydytojas. Nes naujagimis yra labai ypatingas pacientas, ir visi pediatrai tą žino“, - pasakojo medikė.

Ji įvardijo keletą situacijų, kada kyla pavojus naujagimio sveikatai ar gyvybei.

Pirmas pavojus – temperatūra

„Jei naujagimis sukarščiuoja virš 38 laipsnių, matuojant išangėje, negalima laukti taip, kaip su vyresniu vaiku – dvi ar tris paras. Naujagimis sukarščiavo, reikia jį parodyti gydytojui, reikia daryti kraujo tyrimą, nes tai gali būti arba visiškai nepavojinga, arba labai pavojinga. Naujagimystės laikotarpiu ligos progresuoja žaibiškai, todėl negalima laukti“, – teigė gydytoja.

Naujagimis

Antras pavojus – jei kažkas darosi su bambute

„Jei pastebite, kad kažkas darosi su bambute, atsiranda kvapas, paraudimas, išbėrimas, ypač jei atsiranda pūslės, tada būtina parodyti gydytojui. Nes bambutė yra pagrindinis naujagimio infekcijos židinys ir gali būti visiškai paprastas dalykas, o gali būti labai pavojinga gyvybei“, – pasakojo medikė.

Trečias pavojus – traukuliai

„Dar vienas simptomas, kurio negalima ignoruoti: traukuliai. Kartais naujagimių traukulius sunku įvertinti, bet jei pastebite naujagimiui nebūdingus galūnių trūkčiojimus, jei vaikas pamėlsta, būtinai reikia parodyti gydytojui, – sakė pašnekovė.

Ketvirtas pavojus – letargija

„Kai vaikas nejudrus, neverkia, atsisako valgyti, neima krūties, mažai šlapinasi, tuštinasi, jei paimi už rankytės ir ji krenta, tai vieni pavojingiausių simptomų. Negalima laukti ir reikia aiškintis priežastį“, – sakė gydytoja.

Penktas pavojus – nenumaldomas riksmas

„Nors su tuo mes susiduriame kasdien, paskui pasirodo, kad vaikas verkia 5 minutes. Nenumaldomas riksmas yra kai kūdikis verkia ir valandą, ir dvi. Tuomet galima įtarti, kad kažką skauda, ypač jei tai eina su kitais simptomais: labai išpūstas pilvukas, nesituština, tai gali būti sunkios ligos simptomai“, – sakė medikė.

Anot jos, visais kitais atvejais, galima laukti arba pasikonsultuoti telefonu. „Jei, tarkime, atsirado du spuogeliai ant žanduko, ar pabalo liežuvis, ar šerpetoja odelė, eiti į gydymo įstaigas visiškai nereikia. Pasiskambinti telefonu ir pasikonsultuoti galima“, – teigė gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)