Kalbėdamas per televiziją sekmadienį A. Khamenei JAV pavadino „apgavikais“ ir pareiškė, kad Vašingtonas gali įvežti tokį „vaistą“, kuris palaikys viruso gyvybingumą.

M. Pompeo pareiškimas taip pat buvo emocingas. Jame JAV diplomatijos vadovas apkaltino „Irano pagrindines teroristines oro linijas“, oro bendrovę „Mahan Air“, nenutraukus savo skrydžių į Kiniją ir įvežus tai, ką jis pavadino „Uhano virusu“.

„Režimas ir toliau meluoja Irano žmonėms ir pasauliui apie (koronaviruso) atvejų ir mirčių skaičių, kuris, deja, yra gerokai didesnis, nei režimas pripažįsta“, – pareiškė M. Pompeo.

Pasak jo, Jungtinių Valstijų pasiūlymas dėl pagalbos lieka galioti, be to, jos „nenuilsdamos dirba“, kad sukurtų vakciną.

„Khamenei atmetė šį pasiūlymą, nes jis nenuilstamai dirba prasimanydamas konspiracijos teorijas ir skleisdamas ideologiją Irano žmonėms“, – nurodė M. Pompeo.

Jis taip pat leido suprasti, kad Jungtinės Valstijos nereaguoja į šiitiškos respublikos pirmą prašymą dėl paskolos iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), kur Vašingtonas turi veto teisę. JAV kaltina režimą savo lėšomis finansuojant „teroristus užsienyje“.

JAV prezidento D.Trumpo administracija, palaikanti glaudžius ryšius su Irano priešininkais Saudo Arabija ir Izraeliu, stengiasi mažinti Teherano įtaką Vidurio Rytuose, be kita ko, imdamasi sankcijų, kuriomis siekiama užblokuoti šiitiškos respublikos naftos eksportą.