„Neseniai žiniasklaidoje skaitėme Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės Evaldos Šiškauskienės mintis, kad „daugiau nei 90 proc. šalies viešbučių yra užsidarę, o dalis jų bei restoranų darbuotojų patys prašosi atleidžiami“, – cituoja bendrovės „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas.

Pasak S. Žilinsko, žvelgiant į „Sodros“ pateikiamą samdomų asmenų statistiką, situacija dar nėra tokia dramatiška.

„Žinoma, tai susiję ir su ne tokiu trumpu atleidimo procesu, o taip pat su tuo, kad ne viena iš maitinimo įstaigų bando išsilaikyti imdamasi išsinešamosios ar išvežiojamosios prekybos. Toks variantas irgi rodo, kad kažkiek darbuotojų teks atsisakyti, nes ankstesnių pajamų naujais prekybos būdais vargu ar pavyks pasiekti. Nemažai darbuotojų pasinaudojo galimybe pasiimti biuletenį, nes negaluoja ar turi prižiūrėti į darželį ar mokyklą neinančius vaikus“, – prideda jis.

Kovo 19 dienos ryto duomenimis, jei lyginsime su kovo 1 d. skaičiais, darbuotojų, dirbančių maitinimo sektoriuje, sumažėjo 1221 asmeniu arba 3,4 proc. nuo visų, dirbančių šiame sektoriuje. Viešbučių rinkoje personalo tirpsmas taip pat siekė 3,3 proc., tačiau absoliučiais skaičiais tai buvo vos 250 žmonių, kadangi visame apgyvendinimo sektoriuje darbuojasi gerokai mažiau darbuotojų. Kelionių organizatorių sektoriuje darbuotojų šiai dienai sumažėjo 1,3 proc. arba 42 asmenimis. Viso šioje srityje priskaičiuojama per 3000 samdomų asmenų.

„Inercija lemia, kad Sodros statistika nerodo, kad kurios nors ūkio šakos ženkliau didintų personalo kiekius, nors raportuojama apie tikrą elektroninės prekybos bumą, o maisto pristatymo tarnybos dūsta nuo užsakymų. Tačiau nė vienos iš maisto pristatymo tarnybų samdos statistika kol kas nerodo bent kiek žymesnio augimo.

Tiesa, kaip raportuoja personalo paieškos kompanijos, paklausiausių profesijų topuose dabar specialybės, reikalingos būtent elektroninei prekybai: prekių komplektuotojai, vairuotojai-kurjeriai ir pan. Tačiau bent jau kol kas verčiamasi savo jėgomis, o papildomi pajėgumai pasitelkiami ne samdant, o naudojant kitus būdus. Situacija tikriausia rimčiau keisis, jei verslininkai patikės, kad karantinas gali užsitęsti gerokai ilgiau nei dabartinės dvi savaitės“, – rašoma pranešime spaudai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)