„Tiesą sakant, man įdomu kiek kartų mes dar lipsime ant to grėblio, ant kurio lipo ne viena pasaulio valstybė. Jei imamės įšaldyti kainas ar jas reguliuoti, lauk, kad šitie produktai, kurių kainos reguliuojamos, dings iš lentynų.

Šiandien turime visas prielaidas užtikrinti, kad kainos neaugtų: tam reikia sutvarkyti tiekimo grandines, kad nebūtų 60 km vilkikų eilės prie pasienio. Nėra jokių fundamentalių priežasčių didėti maisto kainoms, kaip ir kitų produktų, kadangi žmonių pajamos pastaruoju metu augo sparčiai, bet įvertinus tas grėsmes, kurios kyla ekonomikai, ateityje jos tokiu tempu augti negalės. Paklausos veiksnys formuoja tai, kad kainų augimui esminių priežasčių nėra.

Turime dirbti neieškodami naujos stebuklų lazdelės ir galvodami, kad kainų reguliavimas savaime sprendžia problemą, o šalinti priežastis, kurios lemia kainų didėjimą. Jos dažniausiai susijusios su tam tikrais trikdžiais tiekimo grandinėje“, – teigė jis.

Delfi primena, kad Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius penktadienį Delfi teigė, kad Teisingumo ministerija parengė įstatymų projektų paketą, kuriuo kSeimui bus siūloma suteikti Vyriausybei įgaliojimus reguliuoti gyvybiškai svarbių maisto produktų, medicinos prekių ir saugos priemonių kainas.

„Tikrai nesiruošiame reguliuoti visų kainų. Iš esmės to visai nenorėtume daryti. Prekybininkai, susitikę su ministru pirmininku, pažadėjo, kad kainos nedidės. Tačiau vis tik mes galvojame, kad valstybei ir Vyriausybei būtų pravartu turėti tokį instrumentą. Jeigu nebūtų laikomasi pažadų, tuomet galėtume nustatyti tam tikrų būtiniausių produktų maksimalias ribas, kaip yra padariusi Prancūzijos Vyriausybė. Kitos Europos Sąjungos vyriausybės irgi ruošiasi ir apie tai diskutuoja“, – komentuoja teisingumo ministras.

Anot jo, kainų reguliavimo priemonė būtų naudojama tik kraštutiniu atveju, tačiau tikisi, kad jos neprireiks.

„Aš noriu atsakingai paprašyti, kad šiuo metu nelaimės akivaizdoje nedera pelnytis iš Lietuvoje gyvenančių žmonių. Aš tikiu, kad taip tikrai nebus. Turime būti pasiruošę viskam, šio instrumento gali ir neprireikti. Vis dėlto, manoma, kad tokį mechanizmą yra gerai turėti. Kitu atveju valstybė būtų neįgali apginti mūsų vartotojų interesų“, – komentavo E. Jankevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)