„Praėjęs savaitgalis parodė, kad dalis visuomenės, panašu, neišgirdo nei prašymų, nei rekomendacijų ir yra būriuojamasi pardavimo vietose, prekybos centruose. Tai bus parengti operacijų vadovo nurodymai, išaiškinimai, kaip reikėtų organizuoti pardavimą“, – spaudos konferencijoje sakė ministras.

Aurelijus Veryga

Pasak jo, parduotuvės nebus uždaromos ir jų veikla nebus ribojama, tačiau bus reguliuojami pirkėjų srautai.

„Pagrindiniai išaiškinimai bus susiję su tuo kaip žmonės, kurie ateina apsipirkti, kaip jų pats judėjimas turi būti organizuojamas, kaip jie įleidžiami, kokių atstumų turi būti laikomasi, kad žmonės nesiburiuotų ir būtų užkirstas kelias viruso plitimui“, – teigė ministras.

Prekybininkai: reguliuoti pirkėjų srautų nereikia

Lietuvos prekybos įmonių asociaciją pasisako prieš idėja reguliuoti apsiperkančiųjų srautus. Kaip rašoma pranešime, kadangi pirkėjų srautas sumažėjo, ketinimas kaip nors papildomai tai riboti gali duoti priešingą efektą.

„Tik tuomet pirkėjų eilės būriuotųsi lauke bet kokiomis oro sąlygomis. Be to – rastųsi dar vienas nereikalingas kontaktas su apsaugos darbuotojais“, – teigia Lietuvos prekybos įmonių asociacija.

Prekybininkai pastebi, kad gyventojai mokosi gyventi karantino sąlygomis. Tikinama, kad buvo du prekybos šuoliai, tačiau dabar pirkėjų srautai jau sumažėjo, todėl jų reguliuoti nebėra būtinybės.

Rūta Vainienė

Pasak Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovės Rūtos Vainienės, gyventojai apsipirkimą pradeda planuoti racionaliau – perka daugiau, tačiau rečiau.

„Nors prekybininkai yra įpratę aptarnauti didelius pirkėjų srautus, pavyzdžiui, per Kalėdas apsilanko dar daugiau žmonių, tačiau šį kartą teko užtikrinti ir saugų apsipirkimą bei patenkinti neplanuotai išaugusią paklausą. Tiek prekybininkai ir jų darbuotojai, tiek gyventojai mokėsi, kaip apsirūpinti svarbiausiais produktais, saugant save ir savo artimuosius.

Matome, kad ore tvyrojusi panikos nuotaika po truputį sklaidosi. Sąmoningas ir racionalus pirkėjų elgesys yra labai svarbus. Kai gyventojai nepuola visi vienu metu šluoti lentynų, lengviau ir taip didesniu nei įprastai pajėgumu dirbančiam prekybos centrų personalui – gali greičiau užpildyti tuštėjančias lentynas“, – sako Rūta Vainienė.

Kaip rašoma pranešime spaudai, vertindami pirkėjų srautus karantino metu, prekybininkai pastebi, kad eilės prie kasų trumpėja, pirkėjų srautai normalizuojasi. Pasak Asociacijos vadovės, poreikio kaip nors papildomai reguliuoti srautus šiuo metu nėra.

Žiniasklaida savaitgalį pranešė, kad parduotuvės tapo viena nesaugiausių vietų, kai kurios jų būna perpildytos, žmonės ateina be kaukių, nesilaiko saugaus atstumo, parduotuvių darbuotajai irgi neapsaugoti.

Prekybos tinklų atstovai tikina darantys viską, kad parduotuvėse būtų saugu ir pirkėjams, ir pardavėjams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)