Kaip prezidentas sakė interviu agentūrai TASS, pakanka 17 tūkst. rublių (195,9 euro), rašo bbc.com. Iš kur tokie skaičiai?

„Yra atitinkama Pasaulio banko metodika, jos esmė tokia, kad vidurinioji klasė skaičiuojama pagal skaičių namų ūkių, žmonių, kurių pajamos pusantro karto didesnės, nei minimalus darbo užmokestis. <...> Man rodos, šiais metais minimalus darbo užmokestis yra 11 280 rublių (130 eurų), o vidutinis atlyginimas kur kas didesnis. Tokių [tokio dydžio atlyginimą gaunančių žmonių] pas mus gana daug, tikrai daugiau nei 70 proc.“, – pareiškė V. Putinas.

Rusijos prezidentui vidurinioji klasė visose šalyse skirtinga – jo nuomone, tai, kaip gyvenama Prancūzijoje, Vokietijoje ar JAV, ne tas pats, kaip gyvenama Rusijoje.

Savaime suprantama, Rusijos lyderio žodžiai sukėlė nuostabos bangą socialiniuose tinklalapiuose.

Rusijoje viduriniąja klase laikomi tie žmonės, kurie gali sau leisti užsipilti pilną degalų baką, stebisi internautai.

„Vidurinioji klasė pasaulyje – gali pirkti aukštos kokybė importines prekes, importines mašinas, keliauti į užsienį, taip pat turi galimybę naudotis tarptautinio lygio paslaugomis, įskaitant švietimą. Rusijoje – nemiršta iš bado“, – rašoma puslapio „Refleksija ir snobizmas“ paskyroje.

Komikas Denisas Čiužoj suorganizavo sąspietį, paraginęs sekėjus dalintis savo istorijomis apie patekimą į „elito sluoksnį“.

„Nusprendžiau parduoti pora knygų iš asmeninės bibliotekos, kad nusipirkčiau lašų akims, ir kaip nesusilaikiau“, – rašo @eduzeumphakath.

„Kaip matote, Rusijoje visi, išskyrus radijo laidų vedėją Tatjaną Felgengauer, gana lengvai tampa viduriniąja klase“, – cituoja D. Čiužoj.

Daugelis lygino V. Putino viduriniosios klasė supratimą su minimaliu pragyvenimo lygiu.

„Kreipiuosi į tave kaip vidurinioji klasė į viduriniąją klasę – paskolink iki rytojaus šimtinę“, – ironizuoja @ekbghetto.

„Jei susiimi, supranti, kad V. Putinas čia svarsto kaip žmogus, kuris daugiau nei dvidešimt metų apskritai nėra susijęs su įprastu gyvenimu, su eiliniais žmonėmis, ir nė neįsivaizduoja, kaip mes čia gyvename. Nežinau, ką sako Pasaulio bankas, bet mes juk turime „Rosstat“. Kurio skaičiavimais, skurdo riba – 15 tūkst. rublių (172 eurai) per mėnesį lygis. „Rosstat“ duomenimis, žemiau šios ribos gyvena 20 mln. gyventojų. T. y. 15 tūkst. – skurdo riba, o 17 tūkst. – jau vidurinioji klasė?, – piktinosi savo tinklaraštyje politikos apžvalgininkas Antonas Orechas.

„Vidurinioji klasė JAV – 5 000 dolerių per mėnesį. Vidurinioji klasė Rusijoje – septinta“, – išreiškė situacijos absurdiškumą @kseeenofontov.

„Vadinasi, už 10 800 [rublių] gyventi sunku, o su 17 000 [rublių] tu – jau vidurinioji klasė?“ – primena prieš mėnesį sakytus V. Putino žodžius @SeryogaPosi.

Tada susitikime su peterburgiečiais prie paminklo Anatolijui Sobčiakui moteris paklausė prezidento, ar įmanoma per mėnesį išsiversti su10 800 rublių. V. Putinas atsakė, kad sunku.

Neapsieita ir be tokių, kurie susiejo V. Putino žodžius su viruso pandemija: „Dabar tikrai esu vidurinioji klasė. Turiu 50 medicininių kaukių“, – gyrėsi @skorvitlen.