Sekmadienio vakarą Vilniaus oro uoste nusileido Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orlaivis C-27J „Spartan“, pargabenęs iš Belgijos į Lietuvą koronaviruso tyrimams reikalingus reagentus. Šiuo reisu jų pargabenta 5 tūkstančiai. Tai – dalis užsakymo, kiti daugiau nei 25 tūkst. reagentų taip pat, planuojama, netrukus pasieks Lietuvą.

Pasak A. Šešelgio, savo dalį reagentų Vilnius ir Kaunas pasiims dar šiąnakt, o Šiauliai bei Klaipėda - pirmadienio rytą. Viceministras pažymėjo, kad Lietuva yra užsakiusi per 100 tūkstančių reagentų.

„Tikimės pastovus kiekis reagentų Lietuvą pasieks be trikdžių (...) Kitą savaitę turėsime dar 10 tūkstančių (...) Tikimės, kad logistika nestrigs, kaip šį kartą“, – sakė A. Šešelgis.

Anot A. Šešelgio, gydytojai turi nuspręsti, kuriam asmeniui reikalingas testas dėl koronaviruso.

„Tai turi gydytojai spręsti. Pasitikėkime gydytojais. Jeigu jie matys, kad yra bent mažiausias įtarimas, ar būtinybė, jie tuos tyrimus galės paimti (...) Dabartiniai reagentų kiekiai, pagal dabartinius laboratorijų pajėgumus – pakankami“, – sakė A. Šešelgis.

„Jeigu norėčiau išsitirti be jokios priežasties, tai gal būtų net keistoka. Jeigu aš dabar norėčiau išsitirti dėl koronaviruso, nors aš praktiškai vengiu visų kontaktų. Neturėjau reikalų su žmonėmis, kurie grįžę ir stengiausi laikytis visų rekomendacijų, kurios yra pateiktos. Tai aš manau, neturint jokių simptomų ir dėl įdomumo tikrai šito nedaryčiau ir nerekomenduočiau“, – sakė jis.

ELTA primena, kad šiuo metu SAM yra užsakiusi beveik 200 tūkst. reagentų. Taip pat užsakyti greitieji testai medikams ir pareigūnams. Tikimasi, kad jie taip pat bus pristatyti be trikdžių.

Apsaugos priemonės medikams Lietuvą turėtų pasiekti kitą savaitę

„Pirmieji kroviniai turėtų atvykti dar kitą savaitę. Tikimės, trečiadienį, ketvirtadienį jau turėsime“, – žurnalistams sekmadienio vakarą sakė sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

Pasak jo, priemonės į Lietuvą atkeliaus iš Kinijos.

Sveikatos apsaugos ministerija penktadienį pranešė, kad pagal pasirašytą sutartį, Lietuva iš Kinijos už neįvardijamą sumą perka beveik 1,8 mln. respiratorių, 5,7 mln. vienkartinių kaukių, 810 tūkst. apsauginių akinių, 1,8 mln. vienkartinių kepuraičių, tiek pat vienkartinių chalatų (nesterilių), 1,05 mln. vienkartinių kombinezonų su gobtuvais (sterilių),15 mln. vienkartinių pirštinių, 3,6 mln. vienkartinių antbačių.

Šios priemonės, anot ministerijos, bus skirtos visoms šalyje veikiančioms gydymo įstaigoms.

Kaip teigia viceministras, šiuo metu rezerve turimų priemonių pakas dviem ar trims savaitėms, tačiau jos bus skiriamos ne visoms šalies ligoninėms.

„Aišku, visoms ligoninėms, kurios yra Lietuvoje, nematom galimybės duoti, nes jos tiesioginio kontakto praktiškai neturi, mes turim penkias strategines įstaigas, kurios, jei kažko pritrūksta, joms parūpinama“, – kalbėjo A. Šešelgis.

Kovo viduryje koronavirusu užsikrėtus kretingiškiui, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė, kad visų užsikrėtusiojo kontaktų nustatyti beveik neįmanoma.

Reaguodamas į tai, jog koronaviruso infekcija pradėjo plisti visuomenėje, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius BNS sakė, kad visi medikai, kurie kontaktuos su sergančiais žmonėmis, „bus pažeidžiami“.

„Mes visi dabar tiesiogiai kontaktuosim, nes nežinom, ar yra tas pacientas, kurį priimame, užsikrėtęs koronavirusu, ar ne. (...) Visi turim turėti tinkamas apsaugos priemones ir su jomis dirbti: respiratorius, pirštines, kombinezonus, veido apsaugą ir taip toliau“, – kovo viduryje kalbėjo V. Kasiulevičius.

Lietuva kitą savaitę laukia 0,5 mln. greitųjų koronaviruso testų

Lietuva kitą savaitę laukia 0,5 mln. greitųjų koronaviruso testų, sako Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas.

Tai jis žurnalistams teigė sekmadienį laboratorijai po pertraukos sulaukus pirmųjų 5 tūkst. reagentų įprastiems testams.

„Aš labai tikiuosi, kad rytoj arba vėliausiai antradienį jie turėtų būti čia. Daug, pusę milijono (...), pirmiausia prioritetas yra medikams“, – teigė V. Zimnickas.

Anot V. Zimnicko, šie testai keliauja iš Europos. Tačiau jis įspėjo, kad šių ir kitų priemonių koronavirusui nustatyti nepavyksta gauti laiku, kaip planuota, dėl „trūkinėjančių logistikos grandinių“.

Lietuvoje iki šiol nustatyti 129 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, viena moteris mirė.

Visame pasaulyje patvirtinta per 300 tūkst. infekcijos atvejų, mirė per 13 tūkst. žmonių.

Netrukus žadama atlikti jau 4 tūkst. tyrimų per dieną

Lietuvoje greitai bus galima atlikti 4 tūkst. koronaviruso tyrimų per dieną, teigia Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovas.

Vytautas Zimnickas sako, kad netrukus Klaipėdos ir Vilniaus laboratorijose bus sumontuota naujos įrangos.

„Pajėgumas galėtų būti ne mažiau kaip 4 tūkst. tyrimų per dieną, nevertinant tų dar papildomų rezervų, kuriuos dar turime mintyse ir esant reikalui galėtum dar praplėsti (tyrimus – BNS). Tie 4 tūkst. tada būtų startinė pozicija“, – sekmadienį žurnalistams teigė V. Zimnickas.

„Planuojame artimiausiu metu instaliuoti dvi dideles automatines linijas. Vieną pas mus laboratorijoje (Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje – BNS), kitą – Klaipėdoje. Kad išskirstyti srautus“, – sakė V. Zimnickas.

„Per artimiausias dešimt dienų šitie dalykai bus padaryti“, – žadėjo laboratorijos vadovas.

V. Zimnicko teigimu, įranga yra lietuviška, vokiška ir iš JAV.

„Įranga kai kur parkeliauja kitą savaitę ir iškart ji bus instaliuojama. Ir mes, ir Klaipėda kitą savaitę planuojame. Viena įranga jau baigiama sukomplektuoti. 90 proc. jos komplektacijos yra Lietuvoje. Ji dabar turi ateiti iš Vokietijos. Kita įranga dalinai sukomplektuota, trūksta nedaug, ji turėtų atvažiuoti iš JAV“, – kalbėjo V. Zimnickas.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga šeštadienį LRT laidai „Dienos tema“ teigė, kad gavus reagentų ir pasitelkus papildomos įrangos, tyrimai dėl koronaviruso bus plečiami iki 10 tūkst. per dieną.

Dabar Lietuvoje per dieną galima atlikti 1,5 tūkst. tyrimų dėl koronaviruso.

Vytautas Zimnickas teigia, kad kol kas privačių laboratorijų pagalbos tikrinti testus dėl koronaviruso nereikia. Kita vertus, jei testų kiekiai didės, pasak V. Zimnicko, bus įtrauktos ir privačios laboratorijos.

„Mes skaičiuojame kaip rezervą šias galimas laboratorijas. (...), kaip viceministras paminėjo, esant reikalui jos tikrai bus pajungtos“, – sakė jis.

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis teigia, kad kol kas užtenka valstybinių laboratorijų pajėgumų testams tirti.

„Kol yra pakankamai pajėgumų mūsų strateginių įstaigų laboratorijose, tikrai visi tyrimai bus atliekami čia. Matysime, jeigu yra būtinybė, tai tikrai tas klausimas bus svarstomas (...), ar išplėsti ženkliai platesnį laboratorijų ratą ir pajungti jas šitiems mėginiams“, – sakė jis.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius teigia, kad sekmadienio vakarą į Lietuvą atgabentų 5 tūkstančių reagentų užteks 10 dienų. Anot jo, norint suvaldyti koronavirusą (COVID-19) Lietuvai jų reikės gerokai daugiau.

„Pagaliau Lukas Savickas reikalą sutvarkė kylančios bangos pradžiai - 10 dienų turėsime atokvėpį. Galėsime tirti. Bet mums prireiks daugiau. Daug daugiau norint suvaldyti COVID-19. Ir mums teks vietoj saviizoliacijos žaidimų imtis rimtos izoliacijos ir karantino visiems atvykstantiems į Lietuvą, lengviems ligos atvejams, kurie nebus gydomi ligoninėje. 14 parų. Ir nutraukti parūkymus prie automobilio su kaimynais. Čia rimtas karas. Patikėkit. Ir laukiame apsaugos priemonių. Gal Vyriausybė pagaliau ir tai imsis spręsti? Nes be medikų apsaugos nieko neįveiksime. Bus tik neįgalios kariuomenės likučiai“, – savo feisbuko paskyroje teigia profesorius.