„Melas negražus. Kiek žinau, vadovybei buvo pasakyta, kad jie atskrido iš Švedijos ar Suomijos, apie Dominiką net nebuvo sakyta. Jie nesakė informacijos, kad jie buvo Dominikoje“, – BNS sakė J. Rasikas.

„Kiek žinau, Visuomenės sveikatos biurui, kai jie jau pradėjo rinkti duomenis, šitie sergantys asmenys sakė, kad kontaktų su pacientais neturėjo, bet pakėlus korteles ir kitus duomenis buvo visiškai kitaip pamatyta“, – teigė jis.

Pasak mero, iš viso nustatyta daugiau nei 10 kontaktinių asmenų – devyni medikai ir šeši pacientai, taip pat kontaktinių asmenų gali būti Švenčionyse.

„Jie dirba ir Švenčionyse, ten irgi lyg buvo išvaryti, bet irgi lyg turėjo kontaktų su kažkiek medikų. Į Visaginą lyg nenuvažiavo“, – tvirtino meras.

„Pats požiūris medikų yra sunkiai suvokiamas, tuo labiau, kad vienas yra psichiatras, o kita yra vaikų gydytoja. Kažkaip labai keista, atrodo, medikai labai atsakingi, gelbsti gyvybes, o čia turime priešingą atvejį“, – sakė jis.

J. Rasiko teigimu, tokie medikai neturėtų toliau dirbti, be to, jeigu paaiškės, kad nuo jų užsikrėtė ir kiti asmenys, galima ir baudžiamoji atsakomybė.

„Mano nuomone, tokie asmenys neturėtų toliau dirbti gydymo įstaigose (...) Jeigu sugebėjo užkrėsti kitus asmenis, tai manau, kad čia šimtaprocentinė baudžiamoji byla“, – teigė Ignalinos rajono meras.

Jis taip pat piktinosi ir komunikacija – pasak mero, apie tai, kad naujasis koronavirusas diagnozuotas jo savivaldybėje dirbantiems medikams, sužinota per žiniasklaidą penktadienio vakarą skubiai sušaukto Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio metu.

J. Rasikas teigė, kad nei 1808 karštosios linijos konsultantas, nei jo nurodytas Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistas nepasakė, ar minėti asmenys serga.

Švenčionių meras Rimantas Klipčius BNS teigė, kad pirmadienį medikai iš Ignalinos turėjo budėjimus šioje savivaldybėje esančiose gydymo įstaigose.

„Medikai yra iš kito miesto, bet pas mus, kaip suprantu, jie pirmadienį turėjo budėjimus. Dirbo pirmadienį kelias valandas“, – teigė jis.

Pasak mero, vienas iš užsikrėtusiųjų medikų dirbo Švenčionių rajono ligoninėje, o kitas – Švenčionių pirminės sveikatos priežiūros centre.

Poliklinikos vadovas: faktų apie melą nežinau

Ignalinos poliklinikos vadovas Arvydas Ramelis BNS teigė nežinantis informacijos apie tai, kad jo įstaigoje dirbusi medikė ir jos vyras, dirbantis kitoje įstaigoje, galėjo meluoti.

„Faktų, ar melavo, aš tikrai nežinau, negalėčiau patvirtinti, pirmą kartą girdžiu iš jūsų, kad jie melavo“, – BNS sakė gydymo įstaigos vadovas.

Jis poliklinikai pradėjo vadovauti praėjusią savaitę, o šią savaitę nedirbo dėl ligos, tačiau teigė, kad yra informuotas apie situaciją.

„Šią savaitę sirgau, buvau namuose ir tik iš savo pavaduotojos ketvirtadienį sužinojau, kad medikai išvyko pasitikrinti į Santaros klinikas. Ir tik vakar apie aštuntą vakare sužinojau apie rezultatus“, – teigė A. Ramelis.

Vadovo teigimu, jo įstaigoje dirbanti medikė ir jos vyras grįžo iš užsienio praėjusį savaitgalį, o pirmadienį abu ėjo į darbą.

„Kiek man pasakė, pirmadienį jie grįžo į darbą ir antradienį dar buvo. Žinau, kad jie grįžę neturėjo simptomų, grįžo iš valstybės, kuri nebuvo įtraukta į rizikingų valstybių sąrašą. Jie iš esmės patys buvo suinteresuoti išsitirt, kai sužinojo, kad jų bendrakeleiviai susirgo. Tokia man yra žinoma informacija, kurią man perdavė kolegos“, – tvirtino poliklinikos direktorius.

Jis taip pat teigė, kad jo vadovaujamoje įstaigoje nustatyti keturi kontaktiniai asmenys – vienas pacientas ir trys medikai.

Izoliacijoje – užsikrėtusios medikės kolegė

Ignalinos rajono poliklinikoje dirbanti 75-erių šeimos gydytoja Nijolė Šaboršinienė šiuo metu yra izoliacijoje savo namuose, ji buvo priversta tą padaryti, kai sužinojo, kad medikei, su kuria turėjo kontaktą darbe, diagnozuotas koronavirusas.

„Yra bendras koridorius, aš priimu suaugusius ir paauglius, o ji vaikų gydytoja“, – BNS sakė medikė.

„Jie grįžo iš kelionės, pirmadienį ji atsirado darbe, dirbo visą dieną, jau vakare ją perspėjo, kad ji į darbą neitų, kadangi tokia situacija. Bet ji vis tiek antradienį atėjo į darbą – tada su ja ir kontaktavau. Bet visi ją užsipuolė ir galų gale ji išėjo“, – tęsė ji.

Pasak gydytojos, ketvirtadienį įstaigos pavaduotoja, šiuo metu, kol vadovas nedarbingume, pasakė jai ir jos kolegei kitą dieną į darbą neiti.

„Viršininkė man ir mano slaugytojai ketvirtadienį pasakė, kad dėl viso pikto jau penktadienį neitume į darbą. Tai penktadienį nėjome į darbą“, – teigė moteris.

Medikė teigė skambinusi į karštąją koronaviruso liniją 1808, nes norėjo išsitirti dėl koronaviruso, tačiau sulaukusi atsakymo, kad dėl tęstų trūkumo tyrimo teks palaukti.

„Sakau – kada galėtumėt padaryti testą? Sako – kada susirgsit, tada galėsim jums padaryti testą“, – pasakojo Ignalinoje dirbanti šeimos gydytoja.

Sveikatos apsaugos ministerija savo komentarą žada pateikti vėliau.

Apie du koronavirusu COVID-19 užsikrėtusius Ignalinos medikus pranešta penktadienį. Vienas iš jų dirba Ignalinos rajono poliklinikoje, kitas – privačiame sveikatos centre.

Minėti medikai – grįžę iš Dominikos per Suomiją, gydomi Santaros klinikose.