Kaip rašo news.sky.com, Italijos gydytojai perspėja, kad suvokimas, jog jauni žmonės COVID-19 nesuserga taip sunkiai kaip vyresni, yra klaidingas.

Kiek anksčiau Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas taip pat perspėjo, kad jauni žmonės „nėra neįveikiami“ ir gali mirti nuo koronaviruso ar „ilgas savaites“ likti prikaustyti prie ligoninės lovos.
Daktaras Antonio Pesenti, Lombardijos regiono intensyvios priežiūros krizinio padalinio vadovas, teigė, kad į ligonines patenka daug jaunų žmonių, sunkiai susirgusių koronavirusu.

„50 proc. intensyvios terapijos skyriuje esančių mūsų pacientų, kurių būklė yra sunkiausia, yra vyresni nei 65 metų amžiaus. Tačiau tai reiškia, kad likusieji 50 proc. mūsų pacientų yra jaunesni nei 65-erių“, – sakė A. Pesenti.

„Yra pacientų, 20 ar 30 metų amžiaus, ir gana nemažai, kurių būklė yra tokia pat sunki kaip senyvo amžiaus pacientų“, – pridūrė A. Pesenti.

Jis teigė, kad, remdamasis savo patirtimi, gali išskirti vienintelį šių dviejų grupių skirtumą: „jauni žmonės paprastai yra sveikesni, todėl jie dažniau išgyvena“.

Viena iš priežasčių, kodėl Italijoje mirštamumas nuo koronaviruso yra didesnis nei kitose šalyse, yra ta, kad šioje šalyje gyvena daugiau vyresnio amžiaus žmonių.

Visgi tai, jog vyresnio amžiaus žmonės nuo koronaviruso miršta dažniau, nereiškia, kad jauni žmonės perserga lengvesne ligos forma ar rečiau užsikrečia.

Italijoje beveik ketvirtadalis koronavirusu apsikrėtusių žmonių yra nuo 19 iki 50 metų amžiaus.
Penktadienį Ženevoje vykusioje virtualioje spaudos konferencijoje PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sakė: „Kasdien apie šį virusą ir jo sukeliamą ligą sužinome vis daugiau. Vienas iš dalykų, kurį sužinojome, yra šis: nors virusas skaudžiausiai smogia senyviems žmonėms, jaunesnio amžiaus pacientų jis taip pat nepasigaili. Duomenys iš įvairių šalių aiškiai rodo, kad jaunesni nei 50 metų amžiaus žmonės sudaro žymią pacientų, kuriems būtinas gydymas ligoninėje, dalį“.

„Šiandien jauniems žmonėms noriu perduoti žinutę: nesate neįveikiami. Šis virusas gali pasiųsti jus į ligoninę ne vienai savaitei ar netgi nužudyti. Netgi jei ir nesusirgsite, jūsų pasirinkimas kažkur eiti kitam asmeniui gali reikšti gyvenimo arba mirties nuosprendį“, – tęsė PSO vadovas.

„Esu labai dėkingas, matydamas, kaip daugybė jaunų žmonių skleidžia žinią, o ne virusą“, – pridūrė T. A. Ghebreyesusas.

Jungtinėse Valstijose Ligų kontrolės ir prevencijos centrų atliktas tyrimas parodė, kad 705 iš 2500 pirmųjų šalyje koronavirusu susirgusių pacientų buvo nuo 20 iki 44 metų amžiaus.

Iš šių 705 atvejų daugiau nei 15 proc. prisireikė gydymo ligoninėje, o keturi proc. atsidūrė intensyvios priežiūros skyriuje.

Baltųjų rūmų kovos su koronavirusu darbo grupės koordinatorė Deborah Birx sakė esanti sunerimusi dėl to, kad tarp užsikrėtusių koronavirusu gali būti neproporcingai daug tūkstantmečio kartos atstovų.

Sunki COVID-1 forma gali ištikti net ir vaikus, kaip parodė Kinijos gydytojų atliktas tyrimas, paskelbtas žurnale „Pediatrics“.

Tyrimas, apėmęs daugiau nei du tūkstančius COVID-19 susirgusių mažų vaikų, parodė, kad 11 proc. susirgusių kūdikių atvejų laikomi sunkiais arba kritiškais.

Tai mažesnis procentas nei suaugusiųjų atveju, tačiau jis rodo, kad vaikai taip pat gali sunkiai susirgti.

Jungtinėje Karalystėje didžioji dauguma mirusių nuo COVID-19 buvo vyresni nei 60 metų. Žinoma, kad šioje šalyje tik keletas jaunesnių žmonių kol kas mirė nuo koronaviruso, visi jie turėjo sveikatos problemų.

Tačiau Jungtinė Karalystė neskelbia duomenų apie virusu apsikrėtusių asmenų pasiskirstymą pagal amžiaus grupes. Tikėtina, kad jaunesnių nei 60 amžiaus žmonių dalis gali būti nemaža.
Ketvirtadienį vyriausiasis Anglijos medicinos pareigūnas profesorius Chrisas Whitty aiškino, kad visose amžiaus grupėse didžioji dauguma susirgusių COVID-19 pasveiksta.

Tačiau jis pabrėžė, kad jaunesni žmonės neturėtų galvoti, jog liga jų nepaveiks.

„Akivaizdu, kad dauguma mirusių yra vyresnio amžiaus žmonės, paprastai senyvi, arba turėję sveikatos problemų“, – sakė Ch. Whitty.

„Tačiau sunkiai suserga ar intensyvios terapijos skyriuose visame pasaulyje atsiduria ir jauni žmonės. Manau, svarbu nesusidaryti įspūdžio, kad kiekvienas jaunas ir sveikas žmogus gali lengvai praslysti“, – aiškino Ch. Whitty.

Kaip jau buvo rašyta, Naujojo koronaviruso SARS-CoV-2 sukelta ūmine kvėpavimo takų liga COVID-19 Latvijoje daugiausiai serga 20-49 metų amžiaus žmonės, skelbia Latvijos ligų prevencijos ir kontrolės centras.

36 šia liga susirgusiųjų yra 30-39 amžiaus, 30 – 20-29 metų, 21 – 40-49 amžiaus. Savo ruožtu tik devyni COVID-19 atvejai nustatyti 50-59 metų amžiaus, o septyni – virš 60 metų amžiaus žmonėms. Penki susirgimai naujojo koronaviruso sukelta liga nustatyti 10-19 metų amžiaus, trys – iki 10 metų amžiaus atžaloms.