„Situacija jau dabar yra sudėtinga, manoma, kad ateityje ji bus dar blogesnė“, – sakė Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili, kurios kreipimasis į šalies gyventojus buvo transliuojamas per televiziją. Prezidentė tvirtino, kad nepaprastoji padėtis įsigalioja iš karto ir truks vieną mėnesį.

S. Zurabišvili džiaugėsi, kad jos kabinetui sėkmingai pavyko kontroliuoti viruso plitimą, tačiau pabrėžė, jog dabar būtina pasirengti „antrajai bangai, kuri bus ūmi“.

Sakartvele, kuriame gyvena maždaug 3,7 mln. žmonių, kol kas užregistruoti 48 užsikrėtimo COVID-19 atvejai, 2 000 žmonių gyvena karantino sąlygomis.

„Paskelbus nepaprastąją padėtį bus apribotos kai kurios Konstitucijos šiaip jau garantuojamos žmogaus teisės: bus priimti judėjimo apribojimai ir susibūrimų draudimas“, – teigė S. Zurabišvili.

Kiek anksčiau šeštadienį Sakartvelo premjeras Giorgis Gacharija teigė, kad paskelbus nepaprastąją padėtį bus uždrausti daugiau nei 10 žmonių susibūrimai, o už karantino nesilaikymą grės baudžiamoji atsakomybė. Jis sakė, kad vyriausybė galės reguliuoti maisto produktų ir vaistų kainas, jei atsirastų prekių trūkumas arba kainos būtų dirbtinai pakeltos.

Sakartvelo sveikatos apsaugos atstovai tvirtino, kad kol kas su užduotimis susidoroti pavyksta, tačiau perspėjo dėl galimo staigaus sergančiųjų skaičiaus padidėjimo. Jie taip pat žada imtis „agresyvaus žmonių testavimo“ dėl COVID-19 viruso.