Pasak Ukmergės rajono mero Rolando Janicko, medikės šeimos nariai taip pat tirti dėl koronaviruso, jų tyrimų rezultatai – neigiami.

Kovo 20-ąją koronavirusas patvirtintas ir Ukmergės ligoninėje gulėjusiai pacientei, kuri į namus buvo išleista kovo 19-ąją, o kovo 20-ą sunkios būklės atvežta į ligoninę, kurioje mirė.

Kaip Delfi patvirtino Ukmergės rajono meras R. Janickas, šiuo metu karantino izoliacijoje dėl viruso plitimo yra ir keturi savivaldybės administracijos darbuotojai, tarp jų – ir Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas.

Pastarasis, kaip ir dar trys savivaldybės administracijos specialistai, yra rajono Ekstremalių situacijų komisijos nariai.

D. Varnas yra šios komisijos pirmininkas. Ši komisija priima visus strateginius sprendimus, liečiančius ekstremalios situacijos valdymą savivaldybės teritorijoje.

Šeštadienį su D. Varnu telefonu susiekti nepavyksta.

Meras R. Janickas sako, kad grėsmės Komisijos darbui nėra, esą nariai tiek savo tiesiogines pareigas, tiek pareigas savivaldybės administracijoje dirba nuotoliniu būdu, saviizoliacijoje.

Aiškėja, kad tą dieną, kai susirgo, ligoninės gydytoja kartu su kitais kolegomis ir keturiais savivaldybės atstovais dalyvavo pasitarime dėl koronaviruso prevencijos ir apsaugos priemonių.

Pasitarimas vyko ligoninėje. Vėliau gydytoja kreipėsi į medikus.

Šeštadienį surengtoje spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos viceministras Algimantas Šešelgis sakė, kad nustatyta per 160 susirgusios gydytojos kontaktų, iš jų – net 127 yra medikai.
Iš karto po jos, kaip Delfi patvirtino Sveikatos apsaugos ministerija, operacijų štabas renkasi spręsti, kokių papildomų priemonių bus imamasi dėl situacijos Ukmergėje.

SAM atstovė Kamilė Katkutė Delfi teigė, kad „neabejotinai bus svarstoma griežtinti karantino sąlygas, taip pat imtis papildomų priemonių, ypač tose savivaldybėse, kurių sveikatos priežiūros įstaigose diagnozuojami ligos židiniai“.

Tokiais židiniais šiuo metu yra mažiausiai trys savivaldybės – Vilniaus miesto (čia serga Šeškinės poliklinikos medikė), Ukmergės (serga ligoninės medikė, taip pat diagnozuotas pirmasis šalyje mirties nuo koronaviruso atvejis) ir Ignalinos (čia koronavirusas diagnozuotas dviems medikams).

Pasak SAM atstovės, kol kas nežinoma, ar papildomos priemonės bus susijusios su tam tikru judėjimo suvaržymu, tačiau neabejotinai bus griežtinama saviizoliacijos priežiūra.

„Matome, kad asmenys, kuriems skirta izoliacija, ne visuomet yra pakankamai sąmoningi ir laikosi nustatyto režimo neturėti kontaktų su kitais asmenimis, nesilankyti viešose vietose. Tokių asmenų patikrinimus turėsime stiprinti ir greičiausiai bus prieita prie tam tikrų administracinių atsakomybių griežtesnio taikymo“, - sakė SAM atstovė.

Užsienio valstybės, pirmiausia Kinija ir Italija, nordamos suvaldyti koronaviruso plitimą imasi ypatingai griežtų ribojimų ir suvaržymų. Čia visiškai izoliuojami ištisi miestai, uždraustas transporto priemonių ir asmenų judėjimas iš ir į užkrėstas teritorijas.

Ar ir kokius papildomus sprendimus priims ir Lietuva, paaiškės per savaitgalį, teigė SAM.

Pirmadienį, turimomis žiniomis, tam kviečiamas specialus Vyriausybės posėdis.