VMI paskelbtame 32 tūkst. verslų sąraše yra ir mažosios bendrijos, ir individualios įmonės, ir viešosios įstaigos. Į sąrašą įtrauktos tokios įmonės, kurios užsiima didmenine ar mažmenine prekyba, sportine, kūrybine, menine veikla, švietimu, automobilių, jų dalių prekyba ar remontu, teikia maitinimo ir gėrimų, apgyvendinimo ir SPA paslaugas, užsiima renginių organizavimu, planuoja keliones, teikia teisės ir apskaitos paslaugas.

Kaip Delfi nurodė VMI atstovė spaudai Rūta Asadauskaitė, dabar sąraše yra tik maždaug ketvirtadalis visų Lietuvos įmonių. Kaip teigia VMI, jei Vyriausybė įtrauks daugiau veiklos sričių, tuomet VMI nedelsiant pildys sąrašą.

Delfi peržvelgus 32 tūkst. įmonių sąrašą matyti, kad tarp sąraše esančių bendrovių atsidūrę ir gerai pažįstami vardai: kultūros centras „Loftas“, „Villon“, kuriai priklauso „Vilnius Grand resort“, „Eglės Sanatorija“, „Grand SPA Lietuva“, „SPA Birštonas“, „Stiklių viešbutis“. Maitinimo paslaugas teikiančios „Lauro lapas“, „Amber food“ valdanti „Charlie Pizza“ ir „La Crepe“ restoranus, „Čili pica“, „Stikliai“, „Senojo miesto kepyklėlė“, „Delano“, „McDonald's“ užkandines Baltijos šalyse valdanti „Premier restaurants“

„Čili Holdingo“ vadovas Jonas Karosas teigė, kad tai nespręs visų esminių restoranų problemų.

„Nepaprastoji padėtis buvo paskelbta vasario 26 dieną. Mėnesis iki to, jau buvo labai sudėtingas laikotarpis dėl žmonių panikos ir vengimo lankytis viešose vietose. Tiek mes, tiek ir visi restoranai esame labai sudėtingoje situacijoje. Per naktį apyvartos patapo – 0. Vyriausybė jau vakar pasakė, kad karantinas bus pratęsiamas.

Būtinai reikia papildomu priemonių iš Vyriausybes, užtikrinant restoranų veiklos tęstinumą. Svarbiausia pagalba su darbuotojais – kad nereiktų atleisti, o galėtume išlaukti karantino pabaigos ir tęsti veikla. Supaprastintų paskolų verslui užtikrinti likvidumą,kad galėtume mokėti algas ir prastovas darbuotojams, jau nešnekant apie patalpų nuomotojus, tiekėjus ir t.t. Įsipareigojimai yra milžiniški, o pinigų srautai nuliniai.

Dabar kalbama ne apie „susipaprastinimą“ , bet apskritai apie išgyvenimą. Nenorime išmaldos. Išgyvenę ir vėl pradėję dirbti ir gauti apyvartas visas skolas grąžinsime su kaupu“, – komentare Delfi teigė J. Karosas

Taip pat įtraukti žemės ūkio kooperatyvai ir žemės ūkio bendrovės kaip valstiečių ir žaliųjų partijos lyderio Ramūnui Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“, kitos bendrovės kaip „East West Agro“, „Vilniaus Lytagra“, „Dojus agro“.

Sąraše ir „Vilniaus kooperacijos prekyba“, kuri valdo prekybos tinklą „Senukai“, „Depo“ prekybos centrą valdanti „Depo DIY LT“, prekybos centrą „Ikea“ franšizės pagrindu valdanti „Felit“.

Taip pat ir tokios įmonės kaip „Elektrolux“ ir „Avitelos prekyba“, „Nordica LT“, „Vagos prekyba“, „Apranga“, „Linas“, „SBA baldų kompanija“, „Topo grupė“ ir lošimų bendrovė „Tete-a-tete

Sąraše atsidūrusi ir įmonė „Maxima International Sourcing“, kuri, kaip teigiama įmonės internetiniame tinklalpyje, teikia centralizuotas tiekimo, pirkimo ir derybų paslaugas prekybos tinklams „Maxima“ (Baltijos šalyse), „Stokrotka“ (Lenkijoje) ir „T-Market“ (Bulgarijoje), vysto privačius prekės ženklus bei vykdo didmeninės prekybos veiklą. Įmonė priklauso „Maxima Grupei“ .

32 tūkst. įmonių sąraše ir grožio prekių tinklai „Kristiana“, „Oriflame kosmetika, „Avon cosmetics“, turizmo įmonės – „Tez Tour“, „Deltatours“, „Baltic Clipper“ „VestExpress“, „Zigzag travel“, „Krantas Travel“, „Novaturas“.

Daugybė odontologijos paslaugas teikiančių įmonių, tokių kaip „Denticija“.

Tarp tiesiogiai nukentėjusiųjų nuo koronaviruso ir automobilių prekyba besiverčiančios įmonės „Moller Auto“, „Mototoja“ „VOLVO LIETUVA“, „KIA Auto“.

Yra ir žiniasklaidos priemonė „Rokiškio Sirena“, kur nurodoma, kad įmonė verčiasi didmenine prekyba. Nurodoma, kad įmonė dar prekiauja mediena ir jos gaminiais.

Sąraše taip pat daugybė kolegijų, aukštojo mokslo įstaigų.

„Į sąrašą įtrauktiems verslininkams, nuo kovo 16 d. iki šalyje galios ekstremalioji padėtis, bus taikomas atleidimas nuo delspinigių, iš jų nebus išieškomi mokesčiai, o pateikę prašymą, jie galės supaprastinta tvarka sudaryti mokestinės paskolos sutartį be palūkanų. Šiems mokesčių mokėtojams bus taikomos ir analogiškos valstybinio socialinio draudimo įmokų mokėjimą palengvinančios priemonės,“ – primena VMI vadovė Edita Janušienė.

Verslininkai, neradę savęs tarp paskelbtų mokesčių mokėtojų, tačiau taip pat patyrę neigiamas pasekmes dėl COVID-19, dėl minėtų pagalbos priemonių taikymo gali kreiptis į mokesčių administratorių, pateikdami supaprastintos formos prašymą dėl pasirinktų pagalbos priemonių taikymo.

Visą sąrašą galima rasti VMI interneto svetainėje, čia.

VMI pagalbos infografikas verslui
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (235)