Italija pastaruoju metu išgyvena tikrą dramą ir sveikatos sistemos krizę. Koronavirusu šalyje jau yra užsikrėtę daugiau nei 40 tūkst. asmenų, mirčių skaičius perkopė 3400 ir yra didžiausias visame pasaulyje.

E. Melloni – sveiką gyvenimo būdą propaguojantis ir bėgiojantis italas, šiuo metu vis dar esantis milžinišką krūvį turinčioje atlaikyti Milano „Sacco“ ligoninėje.

Savo istorija Edoardo pasidalijo su Tarptautinės sporto žurnalistų asociacijos (AIPS) interneto svetaine. Duodamas interviu italas papasakojo apie viską – manomą užsikrėtimo vietą, ligos simptomus, atvykimą į ligoninę ir jam taikytą gydymą.

„Dabar jau jaučiuosi gerai. Laimei, man laiku buvo suteikta pagalba, medikai aptiko pneumoniją (plaučių uždegimą), o atliktas testas parodė užsikrėtimą koronavirusu. Pasisekė, kad viskas buvo tik pradinėje fazėje. Esame įsitikinę, kad gana greitai galėsiu iš čia ištrūkti“, – pozityvia gaida savo pasakojimą pradeda italas, netrukus nuosekliai papasakojantis ir visą savo ligos istoriją.

Simptomai: kosėjo krauju, nejautė skonio ir kvapo

„Simptomai yra subjektyvūs ir kiekvienam gali pasireikšti skirtingai, tačiau mano atveju tai prasidėjo nuo 37,5 laipsnio temperatūros ir nedidelio kosulio. Visgi kosulys pamažu stiprėjo, ėmiau kosėti intensyviai, stipriai ir sausai. Per vieną iš kosulio priepuolių pamačiau, kad spjaudausi krauju. Tada ir supratau, kad laikas į ligoninę“, – pasakojo E. Melloni.

„Dar vienas iš pasireiškusių simptomų buvo skonio ir uoslės susilpnėjimas ir praradimas. „Sacco“ ligoninėje šį simptomą aptinka dviems iš 3-jų pacientų. Tokie simptomai retkarčiais pasireiškia žmonėms, kurie nepatiria kosulio ar karščiavimo – tai naudinga žinoti savęs įsivertinimui. Žmonės negali atskirti šokolado gabalėlio, virtų morkų, makaronų su padažu“, – pridūrė jis.

Gydė kinų išbandytu metodu

Anot italo, ligoninėje medikai jam taikė Kinijoje jau išbandytą koronaviruso gydymo praktiką.

„Jie nusprendė man taikyti terapiją, kuri buvo naudojama Vuhano ligoninėse. Tai yra medikamentų, skirtų gydyti artritui ir ŽIV infekuotiems asmenims kombinacija. Pavadinimai – hydroxychloroquine, lopinavir/ritonavir“, – vardijo Edoardo.

„Tarp šalutinių efektų yra pirmą dieną pasireiškiantis viduriavimas. Visgi nuo antros dienos labai pagerėja. Kitų šalutinių efektų nepajutau“, – prisiminė jis.

Įsitikinęs, kad užsikrėtė metro

„Aš buvau izoliavęsis nuo socialaus gyvenimo netgi anksčiau, nei buvo gautas privalomas valdžios nurodymas tai daryti.

Dirbau iš namų ir anksti ryte išbėgdavau pasitreniruoti į Nord parką. Kas nežino, tai yra labai didelis parkas Milane. Kovo 9-ąją buvau nuėjęs tam tikrų dokumentų į darbovietę ir turėjau palikti įmonės automobilį. Grįždamas namo pasinaudojau metro ir esu įsitikinęs, kad infekciją pasigavau būtent ten, nes simptomai pasireiškė prabėgus trims dienoms“, – pasakojo jis.

Gyvenimas ligoninėje: kaltės jausmas

Anot E. Melloni, matydamas, kaip sunkiai tenka dirbti medikams, jis netgi pajuto kaltės jausmą dėl savo ligos ir gydytojams sukeliamų sunkumų.

Jis išsamiai papasakojo, kokių veiksmų ėmėsi jį priėmusi „Sacco“ ligoninė.

„Atvykus į ligoninę buvo ištirtas deguonies kiekis kraujyje – rodos, buvo 95 proc. Man buvo padaryta krūtinės rentgenograma, parodžiusi pneumoniją, taip pat kardiograma. Tuomet atliko ir pagreitintą koronaviruso testą, kurio rezultatų reikėjo laukti tik 10 valandų, o ne parą, – prisiminė jis. – Po infekcinių ligų specialisto konsultacijos jie nusprendė mane hospitalizuoti. Atvykęs į palatą sutikau gydytoją, kuris man paaiškino apie eksperimentinę terapiją ir paprašė sutikimo. Kai sutikau, gydymas prasidėjo.“

„Mano palata yra atskirta nuo koridoriaus dar viena patalpa, kurioje gydytojai, seselės ir aptarnaujantis personalas turi persirengti. Jie dėvi kombinezonus, dvigubas kaukes ir plastikinius skydelius, denginčius visą veidą. Tu beveik jautiesi kaltas kai supranti, kokią riziką žmonėms keli šiuo momentu“, – tikina sveikstantis italas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)