Policija fiksuoja jau keletą šimtų skambučių dėl karantino taisyklių pažeidimą.

G. Surplys sakė, kad nesuprantantiems taisyklių gali būti skiriamos ir baudos.

„Jeigu matysime, kad žmonės abejingai žiūri į izoliacijos reikalavimus, galima pasitelkti ir savivaldybių viešosios tvarkos pareigūnus, tikrai yra įjungtas teisėsaugos mechanizmas, kurie nesuprantantiems – paaiškins, o nenorintiems suprasti – surašys protokolą ir bus skirta bauda. Tų izoliacijos sąlygų reikia laikytis“, – sakė jis.

Premjero patarėjo G. Surplio teigimu šiuo metu Lietuvoje yra fiksuojama aiški tendencija – koronaviruso atvejai yra įvežtiniai.

„Mano žiniomis yra berods 2 ar 3 atvejai, didžioji dalis šiuo metu įvežtiniai. Matysime, kaip jie keisis, kai pasileido mobilios tyrimų punktai. Aiški tendencija, kad jis ateina iš užsienio“, – kalbėjo jis.

G. Surplys sakė suprantantis, kad ketvirtadienio vakarą, skelbiant apie situaciją Ukmergės ligoninėje, buvo padaryta klaida.

„Supraskime, kad informacija apie žmogaus sveikatą yra jautri, ji kelia didelių audrų visuomenėje, kelia baimių. Nuolat prašėme, kad būtų mums suteikta keletas pasitikėjimo minučių. (…) Kas įvyko vakar, tai skubant pateikti tą informaciją kaip įmanoma greičiau, įvyko žmogiška klaida, taip, buvo supainioti kai kurie duomenys“, – sakė premjero patarėjas.

G. Surplys teigė, kad prioritetas – su koronavirusu apsikrėtusių asmenų priėmimas.

„Premjero sprendimas yra užtikrinti visais įmanomais būdais, negalima gailėti resursų medikų apsaugai. Turime pinigų, dirbame aktyviai su verslu, užsienio partneriais, kad į Lietuvą atplauktų įvairių reikalingų priemonių. Kitą savaitę atskrenda 30 tūkst. regentų, vakar atskrido iš Kinijos apsaugos priemonės: pirštinės, kaukės. Turime pirma aprūpinti mūsų gydytojus“, – kalbėjo jis.

G. Surplys tikino, kad galimai užsikrėtusiu asmeniu yra laikoma iš užsienio grįžęs asmuo.

„Šiuo metu galimai užsikrėtusiu asmens nustatymo algoritmas yra tas pats, kuris grįžo iš užsienio, turi požymius, gripo simptomus iš principo. Ir tie asmenys, kurie turėjo kontaktą, jie žiūrimi, stebima jų padėtis. Anksčiau mes laukdavome simptomų, dabar noriu pasakyti, kad didžiąją dalimi jie iš karto yra tiriami“, – sakė pašnekovas.

„Mes nesuprantame kokio griežtumo ta izoliacija turi būti. Mes galvojame, kad jei neinu į darbą, tai galiu ir į parduotuvę nueiti ir pasivaikščioti po parką, gal su visa šeima nuvažiuoti į užmiestį. Todėl nuolatos yra tikslinamos rekomendacijos“, – sakė G. Surplys.

„Izoliacija, jei jūs parskrendate iš užsienio, jei jums pasireiškia simptomai, reiškia, kad jūs turite sėdėti namie, negalite eiti į parduotuvę, negalite išeiti žaisti žaidimų aikštelėse , jūs turite būti namie“, – Delfi rytas sakė G. Surplys.