Vyriausybė anksčiau šią savaitę paragino daugiau žmonių dirbti iš namų ir vengti viešojo transporto, barų, klubų ir restoranų, kad būtų sulėtintas užkrato plitimas.

Iki šiol JK užregistruotos 144 koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirtys.

Vyriausybė pristatė planus, kad jai turėtų būti suteikti nepaprastieji įgaliojimai, siekiant pažaboti sparčiai plintančią ligą – įskaitant asmenų, kuriems įtariama infekcija, priverstinį testavimą.

Vis tik B. Johnsonas sakė esąs „absoliučiai įsitikinęs“, kad padėtis gali būti pagerinta, jeigu bus imtasi „tvirtų, ryžtingų, kolektyvinių veiksmų“, taip pat bus atliekama daugiau testų ir intensyvinama diagnostika.

Per spaudos konferenciją premjeras pareiškė: „Visa tai įvertinęs manau, kad galime apgręžti tėkmę per ateinančias 12 savaičių... bet tik tuomet, jeigu atliksime visus žingsnius, kuriuos esame išdėstę.“

„Tai – gyvybiškai svarbu. Tokiu būdu sumažinsime piką“, – pabrėžė jis.

Paklaustas, kuo paremta ši jo išvada, B. Johnsonas pripažino: „Negaliu stovėdamas čia pasakyti jums, kad [tai pasieksime] iki birželio pabaigos, kad [epidemija vystysis] žemėjančia linkme.“

„Tai įmanoma. Tačiau paprasčiausiai negaliu pasakyti, jog tai bus užtikrinta. Žinoma, kad ne. Nežinome, kokia mūsų padėtis, ir nežinome, kiek visa tai dar tęsis, – tęsė premjeras. – Tačiau galiu jums pasakyti, kad tai truks ribotą laiką. Mes apgręšime srautą, ir galiu įsivaizduoti, kaip tai padaryti per ateinančias 12 savaičių.“

Britanijoje šiuo metu nevykdomas testavimas visiems asmenims, kuriems pasireiškia COVID-19 būdingi simptomai. Vyriausybė tiesiog rekomenduoja žmonėms likti namuose, kad būtų apsaugoti senyvi ir kitomis ligomis sergantys asmenys, patenkantys į didžiausios rizikos grupę.

Vėliausi Sveikatos apsaugos ministerijos duomenys rodo, kad šalyje yra patvirtinti 3 229 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, bet vyriausybės vyriausiasis konsultantas mokslo klausimais Patrickas Vallance'as sakė, kad būtų „protinga“ manyti, jog iš tikrųjų užsikrėtusiųjų yra apie 55 tūkstančiai.

B. Johnsonas sakė, kad šiuo metu deramasi dėl „iš tiesų šimtų tūkstančių testavimo rinkinių“ įsigijimo kuo įmanoma, siekiant nustatyti, kas buvo užsikrėtę COVID-19, bet pasveiko.

„Akivaizdu, jog tai turi potencialo iš pagrindų pakeisti padėtį“, – žurnalistams sakė premjeras.

Britanijos karalienė ragina gyventojus "dirbti išvien", kad būtų įveiktas koronavirusas

Britanijos karalienė Elizabeth II ketvirtadienį pareiškė, kad „mes visi turime atlikti gyvybiškai svarbų vaidmenį“ kovojant su koronaviruso pandemijos sukelta krize, pirmąkart oficialiai komentuodama šį protrūkį.

Jungtinės Karalystės monarchė, dėl epidemijos anksčiau nei planuota išvykusi iš Londono į Vinzoro pilį netoli sostinės, paragino britus semtis stiprybės iš praeities, šaliai žengiant į „didelio nerimo ir netikrumo laikotarpį“.

„Prisimenu, kad mūsų valstybės istorija buvo sukurta žmonių ir bendruomenių, suėjusių dirbti išvien, susitelkusių į mūsų apjungtas pastangas, siekiant bendro tikslo“, – sakoma Bakingamo rūmų paskelbtame Jos Didenybės pranešime.

„Dabar, labiau nei kada nors pastaruoju metu, mes visi turime atlikti gyvybiškai svarbų vaidmenį kaip asmenys – šiandien ir ateinančiomis dienomis, savaitėmis ir mėnesiais“, – pabrėžė ji.

„Esu tikra, kad esame pasiruošę priimti šį iššūkį. Galite neabejoti, kad mano šeima ir aš savo vaidmenį esame pasiruošę atlikti“, – pridūrė ji.