Kitaip tariant, jeigu Onutės vyras Petras neseniai grįžo iš Anglijos, jis turi likti namie. Tuo metu pati Onutė gali toliau sau sėkmingai eiti į parduotuvę, turgų, vaistinę ar bet kur, kas dėl karantino neužvėrė durų.

Medikai jau ne kartą pastebėjo, kad tokios taisyklės niekaip nepadės sustabdyti koronaviruso protrūkio, nes, jeigu minėtam Petrui rytoj būtų diagnozuotas užkratas, didelė tikimybė, jog užsikrėtusi būtų ir Onutė. O Onutė, kuriai SAM leido gyventi įprastą gyvenimą, greičiausiai virusą jau būtų paskleidusi ir kokioje nors prekybos vietoje.

Delfi A. Verygos ketvirtadienį per spaudos konferenciją paklausus, kodėl iki šiol užsikrėtusiais ar galimai užsikrėtusiais laikomi tik iš užsienio parvykę lietuviai arba turėjusieji kontaktą su sergančiu koronavirusu, tačiau ne jų šeimos nariai, ministras problemos neįžvelgė.

„Na tai kontaktą turėję ir bus šeimos nariai. Jeigu jie turėjo kontaktą, jie papuola į tą apibrėžimą. Nelabai aš čia matau prieštaravimą. Jeigu žmonės gyveno vienoje patalpoje, tai jie ir turėjo tiesioginį kontaktą“, – kalbėjo A. Veryga.

Leidžia gyventi įprastą gyvenimą

Ministro pasisakymas tarsi leistų suprasti, kad nors iš Anglijos grįžusiam Petrui kol kas nėra jokių koronaviruso simptomų, jis nėra tirtas ir liga jam oficialiai nenustatyta, jis vis tiek laikomas užsikrėtusiu (ar bent galimai užsikrėtusiu) asmeniu. Tuomet, rodos, turėtų būti akivaizdu, kad visi turėję kontaktą su Petru taip pat turėtų izoliuotis ir tūnoti namie po devyniais užraktais. O jeigu netūno, tai jiems galima iškviesti policiją ir reikės mokėti baudą ar tupėti areštinėje.

Vis dėlto, taip nėra ir tvarka, panašu, nelabai suprantama net pačiam A. Verygai.

Delfi pasitikslinus, ar kai su iš užsienio grįžusiu asmeniu gyvenantys šeimos nariai nesiizoliuoja, jiems taip pat gali būti taikomos sankcijos, SAM pateikė savo parengtas rekomendacijas „Namuose izoliuoto asmens, turėjusio sąlytį su sergančiuoju ar grįžusio iš užsienio, šeimos nariams“ .

Jose juodu ant balto rašoma, kad iš užsienio grįžusių ar kontaktą su koronavirusu sergančiuoju turėjusių asmenų šeimos nariams „izoliavimas namuose nėra privalomas“.

„Namuose izoliuotų asmenų, turėjusių sąlytį su sergančiuoju COVID-19 liga ar grįžusių iš užsienio valstybės, šeimos nariams, gyvenantiems kartu, netaikomi jokie apribojimai, šie asmenys gali gyventi įprastą gyvenimą“, – rašoma kovo 19 d. SAM parengtose rekomendacijose.

Jose taip pat nurodoma, kad jei namuose izoliuojasi asmuo, kuris grįžo iš užsienio ar turėjo kontaktą su užsikrėtusiu, „kartu gyvenantiems šeimos nariams asmeninės apsaugos priemonės (medicininės kaukės) nerekomenduojamos“.

Rekomenduoja vėdinti patalpas ir išlaikyti 2 metrų atstumą

Kartu su izoliuotu asmeniu gyvenantiems artimiesiems SAM rekomenduoja būti atskirame, gerai vėdinamame kambaryje. Taip pat išlaikyti saugų atstumą, dažniau valyti dažnai liečiamus paviršius.

Paprasčiau tariant, jei iš Anglijos grįžęs Petras izoliavosi, tai Onutei geriau su juo vienoje lovoje nemiegoti, o pasirinkti sofą svetainėje.

Jeigu Onutė ir Petras gyvena vieno kambario bute, tai, pagal SAM rekomendacijas, jie turėtų palaikyti bent 2 metrų atstumą.

Taip pat Onutė kasdien, kaip „tėve mūsų“, turėtų valyti dažnai liečiamus paviršius – durų rankenas, stalą, čiaupo rankenėles, televizoriaus pultelį ir t.t. Taip pat rekomenduojama ne mažiau kaip du-tris kartus per dieną vėdinti patalpas, ypač bendras, tarkime virtuvę.

Pateikiame visas oficialias SAM rekomendacijas, kurių turi laikytis kartu su izoliacijoje esančiu asmeniu, kuriam dar nediagnozuotas koronavirusas, gyvenantys asmenys:

– namuose izoliuotų asmenų, turėjusių sąlytį su sergančiuoju COVID-19 liga ar grįžusių iš užsienio valstybės, šeimos nariams, gyvenantiems kartu, netaikomi jokie apribojimai, šie asmenys gali gyventi įprastą gyvenimą;

– jeigu izoliuotam asmeniui nepasireiškia COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) požymiai, kartu gyvenantiems šeimos nariams asmeninės apsaugos priemonės (medicininės kaukės) nerekomenduojamos;

– šeimos nariams rekomenduojama būti atskirame, gerai vėdinamame kambaryje, jei tai neįmanoma, palaikyti bent 2 m atstumą nuo sąlytį turėjusio asmens (pvz., miegoti atskiroje lovoje);

– kuo dažiau plauti rankas su muilu ir vandeniu. Nesant galimybės rankų nusiplauti, gali būti naudojamos alkoholinės rankų dezinfekavimo priemonės (rankų alkoholiniai antiseptikai). Rankas būtina plauti parėjus namo ir išeinant, prieš maisto ruošą ir po jos, prieš valgant, pasinaudojus tualetu ir kai rankos yra akivaizdžiai nešvarios;

– laikytis kosėjimo-čiaudėjimo etiketo – užsidengti burną ir nosį servetėle, kai kosėjate ar čiaudite, ir išmeskite panaudotą servetėlę į šiukšliadėžę. Jei servetėlės neturite, tai kosėdami ar čiaudėdami uždenkite burną alkūne, o ne delnu;

– ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, ypač bendras erdves, pvz., virtuvę (10 min. plačiai atverkite langus arba keletą minučių padarykite patalpose skersvėjį);

– kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius gyvenamojoje vietoje, pvz., durų rankenas, stalų paviršius, čiaupo rankenėles, pultelius, šaldytuvo rankenas ir kt. Valyti įprastu muilu ar įprastiniais valikliais;

– valyti vonios kambario ir tualeto paviršius mažiausiai kartą per dieną. Valyti įprastu muilu ar įprastiniais valikliais;

– naudoti atskirą patalynę, valgymo įrankius ir kt.

– indus plauti karštu vandeniu ir įprastiniais plovikliais arba naudoti indaplovę;

– patalynę, rankšluosčius, rūbus skalbti su įprastinėmis skalbimo priemonėmis 60–90°C temperatūroje ir atskirai nuo izoliuoto asmens skalbinių.

Jei izoliuotam asmeniui pasireiškia COVID-19 ligai (koronaviruso infekcijai) būdingi simptomai (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas):

– jam rekomenduojama užsidėti medicininę kaukę, būti savo kambaryje ir skambinama į Koronos karštąją liniją telefono numeriu 1808;

– jei izoliuotam asmeniui būtų patvirtinta COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), su šeimos nariais susisieks Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai ir pateiks rekomendacijas dėl izoliavimosi režimo ir sveikatos stebėjimo.

Medikas: kodėl taikomos priemonės nepadės išvengti epidemijos?

Kad šiuo metu taikomos priemonės Lietuvai nepadės išvengti epidemijos, anksčiau rašė ir LSMU dėstytojas doc. dr. Giedrius Vanagas, kurio įžvalgas publikavo ir Delfi.

Kaip pastebėjo medikas, naivu tikėtis, kad šeimose bus tinkamai laikomasi karantino sąlygų. Jo teigimu, to padaryti beveik ir neįmanoma.

„Pabandykime modeliuoti situaciją: Grįžo vyras iš komandiruotės rizikos zonoje. Grįžus jam buvo liepta izoliuotis ir 14 dienų vengti bet kokių kontaktų su kitais asmenimis. Kaip ir viskas logiška. Tačiau.

Kaip manote, kiek iš mūsų tautiečių turi namus, kuriuose galėtų užtikrinti sąlygas karantinui? Net jei ir šeima gyvena 2 kambarių bute: vienas kambarys karantinui, kitas šeimai, lieka: bendras koridorius, tualetas, vonia (per 14 d. tikrai norėsis nusiprausti ir į tualetą nueiti).

Taigi, visa ši šeima patenka į rizikos grupę užsikrėsti, tačiau to vyro žmona ir vaikai nėra laikomi rizikos grupės asmenimis Lietuvoje, nėra karantinuoti. Atsižvelgiant į patvirtintas rekomendacijas, vyrui negalima niekur išeiti, o žmona gali rūpintis maistu ir kitais būtinais šeimos reikalais – ji eina į darbą, į parduotuvę apsipirkti, stovi eilėse su kitais piliečiais, susitinka su draugėmis, giminėmis ar kaimynais.

Aš čia nekalbu apie tuos atvejus, kai pats grįžęs asmuo nesilaiko karantino sąlygų. Taigi, COVID-19 jau šalia mūsų. Ir plinta“, – įžvalgomis dalinosi G. Vanagas.