„Virusas gali išlikti gyvybingas ir užkrečiamas suspenduotųjų dalelių pavidale iki kelių valandų, o ant paviršių – iki kelių dienų“, – rašoma žurnale.

Tyrime dalyvavo JAV Nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto, Prinstono universiteto, Kalifornijos universiteto ir JAV ligų kontrolės centrų mokslininkai.

Tyrimo metu koronavirusas aerozolio pavidalu buvo paskleistas ore ir ant paviršių.

Paaiškėjo, kad patekęs į orą SARS-CoV-2 gali išlikti gyvybingas iki trijų valandų.

Viruso gyvybingumo laikas ant paviršių buvo skirtingas, priklausomai nuo medžiagos, ant kurios jis pateko. Ilgiausiai – iki 72 valandų – virusas išsilaikė ant plastiko ir nerūdijančio plieno. Ant kartono jis išgyveno ne daugiau 24 valandų, o ant medinių paviršių – ilgiausiai keturias valandas.

Mokslininkai palygino naująjį virusą SARS-CoV-2 su ankstesniu SARS-CoV-1, taip pat atsiradusiu Kinijoje 2002 metais. Per SARS-CoV-1 protrūkį 2002 ir 2003 metais mirė 8 tūkst. žmonių, o nuo 2004 metų nebuvo registruota nė vieno užsikrėtimo šiuo virusu. Mokslininkai pastebėjo abiejų virusų plitimo panašumus ir tvirtina, kad jų tyrimai „davė informacijos, kurios reikia kovai su pandemija“.

„Nustatėme, kad SARS-CoV-2 ir SARS-CoV-1 patvarumas tyrimų sąlygomis yra panašus. Tai rodo, kad šių virusų epidemiologinės charakteristikos skirtumus lemia kiti faktoriai, įskaitant didelį viruso (koncentracijos) kiekį viršutiniuose kvėpavimo takuose ir SARS-CoV-2 užsikrėtusių asmenų galimybę perduoti ir skleisti šį virusą, nejuntant jokių simptomų“, – rašoma straipsnyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)