Prancūzijoje įvestos griežtos karantino priemonės, dėl kurių milijonai gyventojų didžiąją dienos dalį turi likti savo namuose.

Palikti namus žmonėms leidžiama tik turint rimtą priežastį; tai galioja gausybei slaugytojų, gydytojų ir kitų medicinos specialistų, besirūpinančių tūkstančiais žmonių, užsikrėtusių koronavirusu.

Nuo Marselio iki Paryžiaus lygiai 20 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku žmonės išlindo pro savo namų langus ir išėjo į balkonus plojimais išreikšti solidarumą su medicinos įstaigų darbuotojais. Kai kurie gyventojai dėkojo medikams džiugiais šūksniais, švietė žibintuvėliais, o kiti leido muziką.


„Tegyvuoja medicinos sistema!“ – sušuko viena moteris iš Antibo Prancūzijos Rivjeroje.

Tuo metu Paryžiuje visą vakarą iš daugiabučių girdėjosi audringi aplodismentai – gyventojai žada tai daryti kas vakarą, kol tęsis karantinas.

Karantinas visoje Prancūzijoje įsigaliojo antradienį; jis truks mažiausiai 15 dienų.

Šalyje užfiksuota daugiau kaip 9 100 koronaviruso atvejų ir 264 mirtys.


Belgija irgi pasekė Prancūzijos pavyzdžiu ir trečiadienio vakarą dėkojo medikams plojimais. Tokia pati akcija vyko ir Nyderlanduose.


„Šiandien vakare ir artimiausiais vakarais būkite savo lange arba balkone, susitinkame 20 val., kad paplotume medicinos įstaigų ir ligoninių darbuotojams. Perduokite šį pranešimą savo kaimynams. Pademonstruokime solidarumą ir dėkingumą už labai vertingą jų darbą“, – savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Briuselio regiono lyderis Rudi Vervoortas.

Belgijoje karantinas įsigaliojo trečiadienio vidurdienį. Šalyje koronavirusas nustatytas 1 486 žmonėms, 14 asmenų mirė.