Vadinamoji Pandemijos nepaprastosios padėties pirkimo programa pristatyta praėjus vos 6 dienoms po to, kai ECB paskelbė apie ekonomikos skatinimo paketą, kuris nenuramino finansų rinkų.

ECB teigimu, 750 mlrd. eurų dydžio turto įsigijimo programa bus laikina, ją bankas nutrauks, kai „nuspręs, kad COVID-19 krizės laikotarpis baigėsi, tačiau ne anksčiau nei šių metų pabaiga“.

Sprendimas priimtas po ECB valdančiosios tarybos pokalbio telefonu.

ECB tikino esąs „įsipareigojęs imtis visų euro zonos piliečių apsaugos šiuo ypač sudėtingu metu“.

„Valdančioji taryba darys viską, kas būtina, pagal savo įgaliojimus“, – teigė ECB, pridurdamas, kad programos mastas gali būti padidintas, jei to prireiks.

Centrinis euro zonos bankas taip pat tvirtino esąs pasirengęs sušvelninti kai kuriuos obligacijų įsigijimo apribojimus, kad padėtų tokioms šalims kaip Italija, kurių obligacijų palūkanų normos šoktelėjo dėl koronaviruso sukeltos panikos.

Pastarosiomis dienomis ekspertai kritikavo ECB dėl nepakankamos reakcijos į krizę, palyginti su JAV centriniu banku, kuris ėmėsi drastiškų veiksmų.

Visgi analitikai šį ECB žingsnį vertino teigiamai.

ECB „vaistai gali pagelbėti euro zonos ekonomikai ir paskolų rinkoms“, jei prie banko veiksmų prisidės ir euro zonos šalių vyriausybės, teigė „Pictet Wealth Management“ strategas Frederikas Ducrozetas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)