Seimo TS-LKD frakcijos narys M. Majauskas teigia, kad uždarydami didelę dalį šalies ūkio, skyrėme milijardinį paketą kompensuoti iš dalies mūsų pačių karantino sukeltai ekonominei žalai.

„Tokį sprendimą galima pateisinti prielaida, kad arba virusas greit praeis ir bus išrasta masinio naudojimo vakcina arba tiesiog neturime galimybės išplėsti sveikatos apsaugos sistemos resursų ir priimti daugiau sergančių. Todėl užsidarom ir laukiam, bandydami susirgimų skaičių išdėlioti maksimaliai per ilgesnį laikotarpį.

Bet jei šios prielaidos nėra teisingos ir virusas greitai nepraeis. Tai ar nebūtų išmintingiau numatyti šiek tiek švelnesnius ūkinės veiklos ribojimus, kurių kompensavimui reiktų mažiau valstybės finansinės pagalbos ir maksimalius resursus skirti sveikatos apsaugos sistemos pajėgumams didinti. Ir tuo pačiu skirti reikalingus resursus rizikos grupės žmonių izoliacijai bei specialių paslaugų suteikimo jiems“, – atsiųstame komentare rašo politikas.

Jis kelia klausimą, ar nebus taip, kad išleisime milijardus eurų, o turėsime santykinai tiek pat susirgimų kiek ir kitos šalys.

„Olandų premjeras sako, kad persirgus didelė dalis visuomenės tikėtina įgaus įmunitetą. Tokiu atveju tiesiog svarbu iki to laiko kaip įmanoma geriau apsaugoti pažeidžiamas grupes, tikslingai panaudojant valstybės resursus.

Ar nebus taip, kad po trijų mėnesių būsime išleidę kelis milijardu eurų, turėsime santykinai tiek pat susirgimų kaip ir kitose šalyse ir dar papildomai augančias kainas bei liepsnojančią ekonomiką?“, – nuomone dalijasi M. Majauskas.

Delfi primena, kad nuo pirmadienio šalyje įvestas karantinas, kurio metu draudžiama prekyba parduotuvėse, išskyrus maisto prekių parduotuves, vaistines, specializuotas veterinarijos vaistines, maisto produktais prekiaujančius turgus. Vaistinės privalo vengti tiesioginio asmenų kontakto. Taip pat draudžiama kavinių, barų veikla, išskyrus maisto išsinešimui paslaugą. Draudžiami visi vieši renginiai, tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse. Dviem savaitėms privalomai stabdoma visų šalies švietimo ir ugdymo įstaigų veikla, išskyrus darželius medikų, specialiųjų tarnybų pareigūnų vaikams.

Vyriausybė pirmadienį po pasitarimo pritarė Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso sukeltų pasekmių mažinimo priemonių planui, kurį sudaro 2,5 mlrd. eurų.

Vyriausybė pagal planą iki trijų mėnesių mokėtų savarankiškai dirbantiems, kurie mokėjo socialinio draudimo įmokas, fiksuotą 250 eurų išmoką per mėnesį, kai dėl nustatyto infekcijų plitimą ribojančio režimo negali vykdyti savo veiklos. Pagal planą, valstybės lėšomis iki trijų mėnesių turi būti prisidedama prie darbdavių pastangų išsaugoti darbo vietas, padengiant dalinės prastovos ar prastovos išmokos dalį darbuotojams. Darbuotojui turi būti užtikrinta išmoka, ne mažesnė nei minimali mėnesinė alga. Efektyviai sveikatos priežiūros ir visuomenės apsaugos sistemų veiklai būtų skirta 500 mln. eurų.

Vyriausybei taip pat suteikiama teisė skolintis papildomai 5 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)