Paprastai Venecijos kanalai pasižymi tamsiu vandeniu, kurį drumsčia dyzeliniais varikliais varomos turistinės valtys ir vadinamieji vandens autobusai, informuoja independent.co.uk.
Visgi neseniai socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose ir vaizdo įrašuose matyti pakankamai švarus vanduo. Į kanalus sugrįžo net gulbės ir guotai smulkių žuvyčių.

„Facebook“ naudotojas Marco Capovilla parašė žinutę grupėje „Venezia Pulita“ („Švari Venecija“) ir pridėjo keletą nuotraukų, kaip atrodė kanalai prieš paskelbiant visuotinį karantiną.

„Kanalas Rio dei Ferali už Šv. Morkaus aikštės, vanduo ten paprastai drumzlinas. Dabar gamta atsikovoja savo teritoriją. Įspūdingos nuotraukos“, – rašė jis.

Venecijos mero kanceliarijos atstovas CNN sakė, kad vanduo nuskaidrėjo dėl nusėdusių nuosėdų. Dažnai kanalais zujančios valtys pakelia nuosėdas nuo dugno, ir vanduo atrodo nešvarus.

Įdomu tai, jog ir kitose Italijos dalyse pastebima laukinių gyvūnų tokiose vietose, iš kurių jie seniai buvo pasitraukę.


Kaljaryje, viename didžiausių Italijos ir Viduržemio jūros baseino uostamiesčių, nufilmuotas delfinas. Šiame uoste per metus iškraunama ir pakraunama apie 50 mln. tonų krovinių bei milijonas standartinių 6,1 metro ilgio konteinerių.

Venecijoje pagerėjo ir oro kokybė. Įvedus karantiną, buvo apribotas žmonių judėjimas mieste ir gerokai sumažėjo transporto priemonių.

Žinutės apie tokius pokyčius įžiebė viltį tarp socialinių tinklų naudotojų. Kai kurie iš jų mano, kad karantinas gali tapti savotišku „paleidimo iš naujo“ mygtuku šalies gamtai ir padėti jai atsigauti.

Vienas asmuo parašė „Twitter“: „Vilties man suteikia tas faktas, kaip greitai motulė gamta reaguoja į pokyčius. Venecijos kanaluose nuskaidrėjo vanduo, sugrįžo gulbės. Delfinai pakrantėse. Daugiau paukščių, nes mažiau automobilių. Ženkliai sumažėjo tarša. Tai svarbi pamoka mums visiems. Galime išgelbėti savo planetą, jeigu imsimės veiksmų DABAR!“


Kitas pakomentavo: „Kad ir kokia baisi yra koronaviruso epidemija, ji puikiai parodo žmonių daromą poveikį aplinkai. Laukiniai gyvūnai sugrįžo į ankstesnes gyvenamąsias vietas, net vanduo Venecijos kanaluose pasidarė švarus ir skaidrus. Tai tarytum proga pasauliui lengviau atsikvėpti ir pagyti.“

Italija kenčia nuo didžiausio COVID-19 protrūkio Europoje. Šalyje serga daugiau nei 31 500 žmonių, mirė daugiau nei 2 500.