Asmuo kovo 11 dieną grįžo iš Jungtinės Karalystės, tačiau nesilaikė nurodytų izoliavimosi reikalavimų ir infekciją perdavė savo šeimos nariui. Be to, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, iš užsienio grįžęs asmuo lankėsi ir pas odontologą.

„Turime pirmąjį klasterinį atvejį, asmenį, kuris užsikrėtė jau Lietuvoje nuo parvykusio asmens. Tai yra klasterinis atvejis, mes jį galime atsekti. Tai yra šeimos nariai. Užsikrėtė šeimos narys nuo šeimos nario, parvykusio iš užsienio“, – sakė A. Veryga.

Anot jo, užsikrėtęs asmuo yra vyresnio amžiaus.

DELFI žiniomis, vidaus užsikrėtimo atvejis yra nustatytas Kaune, tai vidutinio amžiaus dukra, parvykusi iš užsienio (iš Didžiosios Britanijos) ir vyresnio amžiaus jos tėvas.

Abu jie gydomi Kauno Klinikinėje ligoninėje, tai patvirtino šios įstaigos atstovas spaudai Saulius Tvirbutas. Pasak jo, šiuo metu pacientų būklė nėra kritinė.

Šis atvejis dar kartą įrodė, kaip svarbu laikytis nustatytų taisyklių – karantino reikalavimų, izoliavimosi, socialinių kontaktų vengimo. Grįžus iš bet kurios užsienio šalies 14 dienų izoliavimasis yra privalomas.

SAM primena, kad infekcija ypač pavojinga vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems lėtinių ligų, silpną imunitetą. Jiems rekomenduojama likti namuose, neiti į parduotuves, vaistines. Jai gali pasirūpinti artimieji, kaimynai, socialiniai darbuotojai ar savanoriai.

Apie tuos, kurie pažeidžia karantino, gyventojai prašomi pranešti telefonu 112 – nuo mūsų visų priklauso, ar galėsime kuo greičiau užkirsti kelią viruso plitimui.

Visą parą žmonės pasireiškus gripui būdingiems ligos simptomams – karščiavimui, kosuliui, gerklės skausmui ar apsunkintam kvėpavimui – po kelionės į užsienio šalis ar po kontakto su tikėtinu koronaviruso nešiotoju, gali pasikonsultuoti nemokamu numeriu 1808.

SAM ragina žmones vadovautis medikų ir institucijų nurodymais, tai yra, maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Grįžusiems iš užsienio 14-os dienų saviizoliacija yra privaloma. Pajutus ligos simptomus būtina skambinti 1808 (nemokamai, visoje Lietuvoje, visą parą). Primenama, kad atsižvelgiant į situaciją dėl koronaviruso plitimo visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje pirmadienį prasidėjo karantinas. Karantino režimo trukmė – nuo kovo 16 d. 00 val. iki kovo 30 d. 24 val.

Tai reiškia, kad įsigaliojo taisyklės, kurių privalu laikytis visiems Lietuvos gyventojams, įstaigoms.