Šią informaciją, remdamasi Ispanijos sveikatos apsaugos sistemos, globos namų ir juose esančių bei jau mirusiųjų artimųjų turimais duomenimis patvirtino ir naujienų agentūra „Europa Press“.

Iš tikru mirties kalėjimu tapusių „MonteHermoso“ globos namų skrieja tik itin liūdnos naujienos. Nors įstaigos atstovė spaudai atsitvėrė tylos siena ir žiniasklaidai situacijos nekomentuoja, susidariusią padėtį lakoniškai ir neguodžiančiai apibendrino viena iš įvykių epicentre dirbančių sanitarių.


„Manome, kad mirčių bus ir daugiau“, – konstatavo ji.

Oficialiais duomenimis, „MonteHermoso“ globos namuose, vadinamuose rezidencija, gyvena 200 vyresnio amžiaus žmonių. Pranešama, kad koronavirusas diagnozuotas jau 70-iai iš jų, o kai kuriems testai dėl priemonių stokos dar neatlikti.

Nuo kovo 8-osios nė vienas iš globos namuose esančių asmenų artimųjų nebuvo įleistas į šią Ispanijos sostinėje esančią rezidenciją, kurioje gyvena koronaviruso pati pažeidžiamiausia asmenų grupė. Apie mirštančius žmones jų šeimų nariai yra informuojami telefonų skambučiais. Apie fatališką viruso proveržį ir savo 87-erių metų tėvo Juano Cumios mirtį sulaukusi telefono skambučio iš senelių namų sužinojo ir Yolanda Cumia.

Ji šiurpios žinios sulaukė antradienį paryčiais. „Yolanda, tavo tėtis mirė dėl kvėpavimo sutrikimų“, – ispanę informavo įstaigos darbuotoja. Taip pat jai pasakė, kad situacija yra dramatiška ir mirštančių vis daugėja.

„Jie krenta kaip musės“, – „El Pais“ cituoja tėvo netekusią ir priblokštą moterį, iš įstaigos darbuotojos sulaukusią tik pasvarstymo, kad „tėtis greičiausiai buvo užsikrėtęs koronavirusu“. Kaip jau minėjome, anot kitų šaltinių, dauguma įstaigoje esančių asmenų miršta net nesulaukę koronaviruso testo.

Kaip „El Pais“ teigė kiti „MonteHermoso“ gyventojų artimieji, senelių namų darbuotojai jiems patvirtino, kad rezidencijoje „tvyro chaosas“. Ana Ruiz, kurios mama Ana Maria Artola yra tarp mirusiųjų, pažymėjo, kad „MonteHermoso“ neturi pakankamo kiekio deguonies aparatų ir negali kokybiškai padėti savo gyventojams.

Jos mamai sveikatos sutrikimai diagnozuoti šeštadienį. Moteris mirė pirmadienį per pietus. „Darbuotojai taip pat yra užsikrėtę ir dėl tos priežasties turėjo sumažinti darbo pajėgumus, karantinuotis“, – sako A. Ruiz. Manoma, kad darbą paliko 30-40 asmenų. Moteris netgi nežino, kur šiuo metu yra jos mamos kūnas. „Mums neleidžia ten lankytis“, – pažymi ji.

Rosos Castillo mama taip pat gyvena „MonteHermoso“ globos namuose. Ir moteris yra įsitikinusi, kad įstaigos darbuotojai nebesuvaldo padėties.

„Iki šeštadienio mums tvirtino, kad yra 10 koronaviruso atvejų. Tačiau kitą dieną netikėtai informavo, kad užsikrėtusių jau yra 70, o 17 asmenų mirė. Visą savaitę mus „maitino“ klaidinga informacija, todėl nebežinia, kuo tikėti. Valdžia kuo skubiau turi atkreipti išskirtinį dėmesį į šią situaciją, negalime palikti žmonių tiesiog išmirimui“, – maldavo moteris.

Kai kurie įstaigos darbuotojai neoficialiai tvirtina, kad su infektuotais asmenimis yra priversti dirbti be būtinų apsaugos priemonių – pirštinių ir kaukių.

Madridas šiuo metu yra didžiausias koronaviruso židinys Ispanijoje. Per paskutines 24 valandas Madrido regione registruoti 706 nauji koronaviruso atvejai ir 142 mirtys. Madride fiksuojama 43 proc. užsikrėtimo atvejų Ispanijoje ir 72 proc. šalyje nuo koronaviruso fiksuotų mirčių.

Ispanija antradienį patvirtino beveik 2 tūkst. naujų koronaviruso atvejų, ir bendras užsikrėtusiųjų skaičius šalyje viršijo 11 tūkst., pranešė Sveikatos ministerija.

Šalyje užfiksuoti 491 mirties nuo koronaviruso atvejai.

Per pastarąją parą sergančiųjų skaičius šalyje išaugo 1 987, iš viso viruso sukeliama liga COVID-19 nustatyta 11 178 žmonėms, pranešė Ispanijos nepaprastųjų padėčių koordinatorius Fernando Simonas.

Pasak jo, jau pasveiko 1 098 žmonės.