JAV akcijų indeksai vakar smigo žemyn dviženkliais skaičiais („S&P 500“ -11,98 proc., „Dow Jones“ -12,93 proc., NASDAQ -12,32 procento). FED sekmadienį atliktas staigus pinigų politikos sušvelninimas (palūkanų normos sumažintos iki 0-0,25 proc., paskelbta apie vertybinių popierių už 700 mlrd. JAV dolerių supirkimą) rinkos dalyvius greičiau išgąsdino, o ne nuramino, nes nuo dabar JAV centrinis bankas nieko esminio padaryti nebegali. Tai pasakytina ir apie daugumą kitų pasaulio centrinių bankų, todėl veiksmų gelbėjant ekonomiką nuo šiol tikimasi iš vyriausybių per biudžeto išlaidų programas.

Finansų rinkose tvyrančią įtampą dar labiau padidino vakar dienos JAV prezidento pareiškimas, kad su koronavirusu gali tekti kovoti iki rugpjūčio ar net ilgiau, o ekonomiką gali ištikti recesija. „S&P 500“ indeksas neteko viso 2019-ųjų metų prieaugio ir šiuo metu nuo savo aukščiausio taško yra nukritęs apie 30 procentų. „Brent“ tipo naftos kaina vakar nukrito dar 11,23 proc. (iki 30,05 JAV dolerio už barelį) po to, kai „Saudi Aramco“ finansų direktorius pareiškė, kad bendrovę tenkina 30 JAV dolerių už barelį kaina, o Rusijos pareigūnai paneigė kalbas, kad ketinama grįžti prie derybų stalo dėl gavybos apribojimų.

Azijos biržose šįryt indeksų kryptys išsiskyrė – Kinijos „Shanghai Composite“ 8.45 val. Lietuvos laiku buvo nukritęs 0,64 proc., Japonijos NIKKEI pakilo 0,06 proc., o Australijos „S&P ASX 200“ šoktelėjo 5,83 proc. – tai didžiausias vienos dienos teigiamas pokytis nuo 1997 metų.

Baltijos šalių biržose toliau siautė meškos. Prekyba, kaip jau tapo įprasta per pastarųjų savaičių išpardavimą, buvo aktyvi – bendra apyvarta siekė 5,55 mln. eurų, trijų bendrovių („Tallinna Sadam“, „Tallink Grupp“ ir „Tallinna Kaubamaja Grupp“) akcijomis sudaryta po daugiau, negu 1000 sandorių.

Didžiausią prekybos apyvartą pasiekusiose pozicijose fiksuoti dviženkliai, arba artimi dviženkliams kainų nuosmukiai. Šiaulių banko akcijos atpigo 12,21 proc., „Tallink Grupp“ 14,71 procento. Vis daugiau bendrovių per biržą ima platinti pranešimus dėl galimo COVID-19 viruso poveikio jų rezultatams.

„Apranga“ pranešė, kovo 16 d. uždarius visas parduotuves Lietuvoje, greičiausiai tai bus padaryta Latvijoje ir Estijoje. Pranešime taip pat teigiama, kad kadangi yra neaišku, kiek laiko parduotuvės bus uždarytos, vadovybė negali įvertinti poveikio grupės rezultatams, bet „reikšminga neigiama įtaka“ yra tikėtina 2020 m. 1-2 ketvirčiais. „Tallink Group“ paskelbė apie sprendimą stabdyti kruizinių laivų keliones trimis pagrindiniais maršrutais (keltų paslaugos bus teikiamos įprastai), taip pat planus reikšmingai mažinti veiklos kaštus ir derėtis su tiekėjais dėl atsiskaitymų vėlinimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)